política

Ballesteros anuncia una nova estació central d'autobusos municipals a tocar de la plaça Imperial Tàrraco

L'alcalde diu que la gratuïtat de l'autobús serà progressiva i que el preu ja es reduirà un 25% l'any vinent

per Redacció , 22 de novembre de 2018 a les 23:21 |
Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, durant la conferència | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'alcalde de Tarragona i candidat a la reelecció pel PSC, Josep Fèlix Ballesteros, ha anunciat que el seu projecte d'autobús municipal gratuït serà progressiu -durant quatre anys- i que les tarifes es reduiran un 25% l'any vinent. En una conferència titulada 'La Tarragona social, verda i innovadora', el batlle ha desgranat els seus projectes de futur, que tenen en la mobilitat un dels principals motors de canvi. En aquest sentit, Ballesteros també ha anunciat una nova estació central d'autobusos municipals a tocar de la plaça Imperial Tàrraco, al lloc que ara ocupa l'aparcament de Battestini. L'alcalde preveu que en el període 2019-2022 es podran fer inversions per més de 42 MEUR a la ciutat.

Tal com va avançar quan va anunciar que es tornaria a presentar a l'alcaldia, l'alcalde s'ha refermat en la voluntat d'establir la gratuïtat dels autobusos municipals per les persones censades a la ciutat. Ballesteros ha negat que aquesta sigui una proposta electoralista i ha dit que començarà abans del proper mandat perquè el projecte ja està enllestit i és realitzable.


La gratuïtat serà gradual en quatre anys i començarà amb un descompte del 25% l'any vinent en tots els models d'abonament, tret del bitllet senzill. Ballesteros ha defensat que aquesta és una aposta realitzable i que no suposarà més despesa per a l'Empresa Municipal de Transports (EMT), que actualment rep una aportació d'uns 9,5 MEUR i que seguirà sent "100% pública".

Segons l'alcalde, la "revolució" que impulsen a l'EMT permetrà mantenir els 5 MEUR que a dia d'avui corresponen a ingressos. Així, es preveu ingressar 2 MEUR en bitllets senzills, es disposarà d'uns 1,8 MEUR del rènting d'autobusos que venç enguany i s'aconseguirà 1 MEUR addicional amb la remodelació de la xarxa i la renovació de la flota -amb tres nous autobusos articulats el primer trimestre de l'any que ve i la compra d'uns altres vuit vehicles nous el 2019-.


El nou model de transport pivotarà en una nova estació central d'autobusos municipals que es construirà al lloc que avui ocupa l'aparcament de Battestini, just al darrere de l'actual estació d'autobusos de la ciutat. Aquest node de transport ha de facilitar la intermodalitat amb els autobusos interurbans i reduir els quilòmetres de servei. Des d'aquest punt, a més, sortiran línies llançadora cap a punts de referència com la universitat o l'hospital.

A més, el projecte anirà acompanyat de nous carrils de transport d'ús exclusiu per a bus i taxi que s'habilitaran a la part central de l'avinguda Roma i que permetran alliberar els vials laterals per a l'ús dels particulars. Segons Ballesteros, la iniciativa millorarà la mobilitat al centre de la ciutat. A més, també es projecten nous aparcaments dissuasius a l'antiga N-340 per Llevant, a l'N-240 i a la carretera del Pont d'Armentera.

 

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, a damunt l'escenari de l'auditori Foto: ACN


Solucions a la probable retirada d'Ikea

Ballesteros, que s'ha mostrat "optimista" i "positiu" de cara al futur, ha assegurat que a cada problema hi troben una solució. En aquest sentit, l'alcalde ha posat d'exemple el cas d'Ikea, de qui ha admès que "és probable que acabi descartant la seva arribada" a la ciutat. Tot i això, el batlle ha dit que ja tenen altres operadors interessats en el terreny i que algunes de les propostes són "fins i tot més interessants" que la de la multinacional sueca.

L'alcalde ha fet un repàs de projectes destacats i ha tornat a treure pit de "l'èxit" dels Jocs Mediterranis. El batlle també ha recordat l'impacte del nou Seat Tarraco en la difusió de la marca Tarragona, així com el Concurs de Castells. Sobre altres projectes de futur, Ballesteros ha explicat que el centre de divulgació que volen instal·lar a l'antic Banc d'Espanya està en fase de redacció del projecte i optarà a subvenció del Fons Feder. A més, el projecte que permetrà la recuperació de la Savinosa s'anunciarà aviat, segons ha dit.

Després de la reactivació del Mercat Central, l'alcalde també ha anunciat la transformació comercial de l'eix que formen el carrer Unió, plaça Prim, carrer Apodaca, plaça dels Carros i carrer Reial.

Inversions per més de 40 MEUR

L'alcalde ha dit que, un cop acabat el pla d'ajust, preveuen inversions per al període 2019-2022 de 42,74 milions d'euros -deu milions el 2019-. En conjunt, vuit milions aniran al pla de barris i ciutat, i quatre milions a infraestructures i polígons. També es contemplen partides per a condicionar aules escolars, adquirir habitatge social, el projecte del Banc d'Espanya, instal·lacions esportives, locals cedits a colles castellers i actuacions hidràuliques i clavegueram.

Ballesteros ha afirmat que, en els darrers deu anys, els seus governs han invertit prop de 375 milions d'euros en millorar la ciutat i que han abaixat l'endeutament municipal en onze punts, fins a la ràtio del 104,6% d'aquest any. L'alcalde ha situat la despesa en polítiques socials com una de les seves prioritats, amb més de 12 milions d'euros enguany.

Noves iniciatives

En la seva conferència, Ballesteros ha fet una aposta per una "Tarragona verda" i, en aquest sentit, ha explicitat la seva voluntat perquè els serveis municipals s'abasteixin amb energies renovables. A més, també ha anunciat la creació de la targeta ciutadana tarragonina, la TT, que agilitzarà les gestions amb els serveis públics municipals com ara l'autobús, museus i espectacles, entre d'altres. L'1 de gener també s'implementarà l'expedient electrònic.

Ballesteros ha pronunciat la conferència a l'auditori de la Diputació de Tarragona, al carrer Pere Martell, davant més de 300 persones.

 

Participació