sanitat

Indemnitzaran amb 85.000 euros una pacient per la diagnosi errada d'un càncer de mama

L'Hospital de Móra d'Ebre va detectar el tumor a la dona el 2012, cinc anys després de la primera revisió

per Redacció, 22 de novembre de 2018 a les 12:47 |
Vista exterior de l'Hospital de Móra d'Ebre | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'asseguradora Zurich, com a responsable civil directa de l'activitat mèdica de l'Hospital de Móra d'Ebre, haurà d'indemnitzar amb 84.679 euros una pacient a la qual no se li va diagnosticar a temps un càncer de mama. El Defensor del Pacient va denunciar el cas i l'Audiència Provincial de Barcelona ha ratificat la sentència del jutjat de primera instància que requereix una indemnització pels danys i perjudicis soferts.

La lletrada Luisa Blanco Delgado, col·laboradora de l'associació del Defensor del Pacient, ha portat a la justícia el cas d'aquesta dona a qui es va fer un diagnòstic massa tardà d'un càncer de mama. La pacient va notar els primers símptomes, al 2007, quan tenia 45 anys, i es va notar un bony al pit. En aquell moment se li va fer una mamografia i una ecografia. Com explica el Defensor del Pacient, en un comunicat, no es va descartar en aquell moment que la lesió fos del tot benigna, però se la va informar que patia un fibroadenoma i no se li van prescriure més controls. 


Al 2012, cinc anys després, la dona va detectar canvis al pit i un cop fetes les proves adequades se li va diagnostica un tumor, un carcinoma intraductal d'alt grau, i se li va practicar una cirurgia de mastectomia radical i quimioteràpia. 

El cas es va denunciar al jutjat de primera instància número 25 de Barcelona que va emetre una sentència condemnatòria, fa dos anys, per una "doble negligència mèdica", per un deficient diagnòstic de la naturalesa del nòdul trobat a les ecografies de 2007 –i per no esgotar la totalitat dels mètodes disponibles de diagnosi per assegurar el caràcter benigne de la lesió-, i per no establir una pauta, visites posteriors ni altres proves per al control del nòdul. 


La secció 14 de l'Audiència Provincial de Barcelona ha ratificat la sentència, que ara és ferma, i condemna a l'asseguradora Zurich, com a responsable civil directa de l'activitat mèdica de part dels professionals sanitaris del Servei Català de la Salut a través de l'Hospital Móra d'Ebre, a indemnitzar a la pacient amb 84.679 euros, més interessos de demora pels danys i perjudicis soferts. 

 

Participació