franquisme

Front comú a Tarragona pel «no passaran» a la Fundació Francisco Franco

La CUP, el Fòrum per la Memòria Històrica i la Plataforma Antifeixista presenten una moció per evitar que l'entitat feixista arribi a la ciutat

per Jonathan Oca, Tarragona | 20 de novembre de 2018 a les 18:24 |
Gemma Lladó, Laia Estrada i Pep Prats presentant la moció contra la Fundació Francisco Franco | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La CUP, el Fòrum per la Memòria Històrica i la Plataforma Antifeixista fan un front comú per evitar que la Fundació Francisco Franco s'instal·li a Tarragona. Aquesta tarda han presentat una moció que portaran al plenari, a través de la qual pretenen deixar ben clar que la ciutat ha de fer-se seu el lema de "no passaran" contra l'entitat feixista i que el consistori es posicioni d'una manera inequívoca contra qualsevol activitat, associació o entitat franquista.

Pep Prats, membre del Fòrum per la Memòria Històrica, ha recordat que al març del 2016 el consistori va acordar, per unanimitat, posar una querella per tots els assassinats del franquisme i també que a l'abril del 2017 es va acordar, també, retirar les plaques franquistes de la ciutat i "ara diuen -des de l'Ajuntament- que hi ha altres prioritats", ha denunciat.


"Un bloc fort combatiu, al carrer i a les institucions" per combatre el feixisme

Gemma Lladó, de la Plataforma Antifeixista de Tarragona fa una crida davant "l'aberració" del que suposa la Fundació Francisco Franco i anima a tothom a què la "lluita antifeixista es faci palpable arreu". Lladó ha assegurat que "on hi hagi feixisme i hi donarem resposta" i ha alertat que "només amb un bloc fort combatiu, al carrer i a les institucions, podrem acabar amb allò que vulgui acabar amb la tolerància i la convivència".


La portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona, ha recordat que quan Franco va morir, "ho deixar tot atado, bién atado y más que atado", ja que 43 anys després de la seva mort "és innegable que l'herència franquista impregna totes institucions de l'Estat". En aquest sentit, la cupaire ha destacat que "la principal amenaça dels drets i llibertats de la població és aquesta mateixa herència" i que cal posar-hi remei.

La CUP dona suport a la petició d'ERC


L'anticapitalista ha afirmat que presenten una moció "perquè es rebutgi la instal·lació de la fundació" i que espera que no arribi al plenari, ja que donen suport a la petició d'una convocatòria d'una junta de portaveus que ha fet aquest matí el grup municipal d'ERC. En aquesta trobada es pretén, segons els republicans, que es faci una declaració institucional de rebuig a aquesta entitat i alhora, que s'explorin totes les vies legals possibles per impedir la seva implantació a Tarragona. Estrada, però, no confia en el fet que tots els grups municipals acordin per unanimitat el que demana ERC i si no prospera, la moció arribarà al plenari. En cas contrari, el text no s'arribarà a debatre al saló de plens.

Estrada també ha explicat que faran arribar l'esborrany de la moció a les entitats que han treballat en defensa de la recuperació de la memòria històrica i en la defensa dels drets i llibertats dels ciutadans perquè hi diguin la seva i facin les aportacions pertinents.

 

Participació