societat

Diferents serveis socials de Tarragona deriven embarassades a un projecte antiavortista de l'Arquebisbat

La CUP denuncia que el projecte rep diners públics i que les dones amb risc d'exclusió social són adoctrinades i no poden prendre la decisió final

per Jonathan Oca, Tarragona | 25 d'octubre de 2018 a les 12:01 |
Laia Estada i Edgar Fernández, portaveus de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona i a la Diputació, respectivament | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Diferents serveis socials de Tarragona estan finançant, amb diners públics, el projecte Llar Natalis de la Fundació Obra Pia Montserrat de l'Arquebisbat de Tarragona, segons denuncien les CUP del territori. Aquest matí, la portaveu cupaire a l'Ajuntament de Tarragona, Laia Estrada, el diputat provincial, Edgar Fernández, han posat damunt la taula que la Diputació, el Consell Comarcal del Tarragonès i l'Ajuntament de Tarragona estan derivant usuàries a aquest servei. Cada administració va ingressar al servei uns 2.000 euros l'any 2017 i que acull entre 5 i 6 dones.

Què és la Llar Natalis?


Segons la seva web, és un projecte que "neix amb l'objectiu d'acollir mares gestants en risc d'exclusió social i amb el perill d'interrompre el seu embaràs (sic)". El servei està ubicat al Centre Pastoral Oblates, antiga presó de dones, i ofereix "allotjament i manutenció de les mares i els seus fills en un entorn que respon a les demandes necessàries, atenció maternal integral, suport psicològic i social, convivència amb altres persones que viuen en situacions semblants, des del respecte, la cooperació i l'ajuda mútua, incorporació de coneixements i hàbits saludables, de cura de si mateixa i del nadó, informació i assessorament professional, ajuda en la tramitació de prestacions necessàries en diferents àmbits, activitats de formació i possibilitat d'inserció laboral".

Els anticapitalistes consideren que també està relacionat amb el "Proyecto Raquel", que es basa en "sanar les ferides de l'avortament a través de llegir la Bíblia".


Les tasques del servei les desenvolupen una treballadora social, ajudada per monges de l'ordre de les Servidoras del Señor y de la Virgen de Matará de la Familia Religiosa del Verbo Encarnado, segons han explicat Estrada i Fernández, que han afirmat que des del març s'està investigant aquest projecte i la vinculació amb l'administració pública. En aquesta denúncia pública també hi participa el col·lectiu feminista de Tarragona, Cau de Llunes.

"Poden sanar el pecat de pensar a avortar a través de lectures de la Bíblia"


Fernández ha exposat que la Llar Naturalis ofereix internament de dos anys a aquelles dones amb pocs recursos que volen avortar perquè no ho facin i així "poden sanar el pecat de pensar a avortar a través de lectures de la Bíblia". El diputat cupaire ha assegurat que "no és mofa, és real". Després de dos anys, sense un pla de treball específic, se les convida a marxar. El servei s'ofereix a professional quan "només hi ha una treballadora social i la resta són monges". Això pot suposar un greuge pel col·lectiu d'educadors socials i treballadors socials i per això faran arribar la seva investigació al col·legi professional que els representa.

Estrada afirma que el que es fa "és greu" perquè la dona no pot prendre la decisió final, està condicionada. La dona "serà adoctrinada", segons la cupaire, i per aquest motiu, han fet arribar una denúncia a l'Observatori DSiR de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius de Catalunya perquè consideren que s'estan vulnerant els drets sexuals i reproductius d'aquestes dones.

Des de les CUP del territori volen difondre el projecte per aturar el finançament de diners públics a aquest projecte i que les administracions deixin de subvencionar-lo i que el denunciïn. Volen deixar clar que en cap cas "ajuden a les dones embarassades" i que "les adoctrinen". De moment, es descarta que el cas acabi als jutjats per part dels cupaires. 

 

Participació