joventut

​Tarragona planteja un servei d'acompanyament per a joves exclosos dels programes d'atenció social

El Consell Territorial de Salut Pública també proposa un fòrum consultiu d'oci juvenil i un web d'experiències per reduir desequilibris entre el món rural i l'urbà

per Redacció , 25 d'octubre de 2018 a les 07:45 |
La taula del ple del Consell Territorial de Salut Pública, amb el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, i el Secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Camp de Tarragona planteja posar en marxa, de forma pilot, un servei d'acompanyament per a joves menors de 30 anys, emancipats de manera precària i en situació de pobresa que han quedat exclosos dels programes d'atenció social. És una de les propostes a la qual ha donat el vistiplau el Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut Pública del Camp de Tarragona aquest dimecres. La iniciativa vol ajudar aquells joves sols, pobres, sense família o sense feina que queden al marge de diferents serveis a través d'un mentor que els acompanyi per accedir als recursos ja existents. D'altra banda, també s'han donat per bones les propostes de crear un fòrum consultiu d'oci a la ciutat de Tarragona amb la participació dels joves i un recull d'experiències saludables que redueixin els desequilibris entre el món rural i l'urbà.

La Comissió Tècnica de Desigualtats i Vulnerabilitat ha proposat al Consell crear un servei d'acompanyament a joves exclosos dels programes d'atenció que integraria un observatori de l'exclusió social dels joves, una xarxa de mentors per a l'acompanyament en processos d'inserció social i una coordinació tècnica. Al Camp de Tarragona, l'11% de les persones que van passar el 2017 pel medi obert de justícia juvenil estaven en situació de pobresa i gairebé una quarta part dels joves que van passar pels serveis públics d'atenció el 2016 van finalitzar de manera negativa l'acompanyament de l'Àrea de suport a joves tutelats i extutelats.


L'altra proposta, formulada per la Comissió Tècnica d'Oci Saludable, preveu la constitució d'un fòrum consultiu al voltant de l'oci i el lleure, integrat també pels mateixos joves, i establir un mapa de recursos d'oci saludable al territori. La iniciativa es recolza en estudis que evidencien que desenvolupar activitats de temps lleure programades durant la setmana representa un factor de protecció per a la prevenció del consum de tabac. De moment, es posarà en pràctica a la ciutat de Tarragona. Més tard, s'avaluarà si ha funcionat per poder-ho estendre-ho a la resta de territori.

Finalment, la comissió tècnica de Vincles econòmics, socials i ambientals positius ha recollit una setantena d'experiències i activitats de nou sectors diferents que es duen a terme al territori i que han demostrat la generació de sinergies entre els mons rural i urbà del Camp de Tarragona. La seva proposta es concreta en el disseny d'un web anomenat "Salus CdT" on s'han de poder consultar les diferents activitats.


El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha emplaçat les administracions a continuar treballant en aquesta línia i a agafar "el compromís" per seguir endavant amb les recomanacions fetes per les comissions. "Ens hi posarem amb els recursos humans que pertoquin", s'ha compromès.

El Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut Pública del Camp de Tarragona està integrat per representants dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, la Diputació, els Consells Comarcals, diversos Ajuntaments, representants del món acadèmic, entitats proveïdores de serveis sanitaris, col·legis professionals, representants sindicals i entitats del Tercer Sector.

 

Participació