gènere

​El 87% dels adolescents veu els videoclips contraris a la igualtat de gènere

Creuen que representen que les dones són submises i els homes uns fanfarrons

per Redacció , 22 d'octubre de 2018 a les 17:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La majoria de l'alumnat de Secundària es mostra crític amb els patrons de gènere que promou la música que escolta, i el 87% considera que les cançons i els videoclips no promouen el respecte ni la igualtat entre dones i homes, segons l'informe del projecte europeu "Play for Change" que ha preguntat tres instituts catalans, coordinat per la Fundació Surt.

Els joves reconeixen que les representacions de la masculinitat i la feminitat en la música actuen com a models de referència en l'adolescència i influeixen en la seva manera de vestir, comportar-se i relacionar-se, alhora que han assenyalat el reggaeton com "el gènere musical més masclista", ha explicat l'entitat en un comunicat aquest dilluns.


El 84% dels alumnes opina que en els videoclips es valora més l'aspecte de les dones que el dels homes, i que elles hi són representades de manera hipersexualitzada i submisa, mentre que els homes es mostren amb poder, diners i objectivant les dones.

També han considerat que la majoria de les peces reprodueixen un model de bellesa femenina excloent i elitista, per la qual cosa actua com una "manera de pressió estètica" per a les dones.


Sobre els homes, les noies adolescents destaquen que, a través de la música, es promou un model de masculinitat agressiva, dura i fanfarrona i que legitima la posició de superioritat dels nois sobre les dones.

La sexualització de les dones no és considerada pels adolescents necessàriament com una forma de submissió, i alguns assenyalen que el fet que hi hagi dones artistes que mostrin i reivindiquin la seva sexualitat obertament també pot ser un senyal d'apoderament, autonomia i control del mateix cos.


Desresponsabilització dels nois 

Segons l'anàlisi qualitativa de l'informe, la majoria dels nois atorguen a les noies la darrera responsabilitat de fer front al masclisme: "No només es desresponsabilitzen del manteniment de la seva posició de privilegi, sinó que tendeixen a culpabilitzar les noies de ser còmplices" o bé de la seva inacció davant les discriminacions que pateixen.

El professorat, a qui també van preguntar, ha insistit en el rol de les noies en la perpetuació del masclisme, mentre que la responsabilitat dels nois "acostuma a diluir-se en el seu discurs", ha alertat l'entitat, alhora que admeten que en situacions de desigualtat tenen tendència a posar el focus en elles, en lloc de treballar-ho amb ells.

Els professors també han coincidit en el gran potencial de la música en la transformació de les relacions de gènere, per tractar-se d'un element identitari en els adolescents.

 

Participació