política

ERC vol que el Congrés garanteixi el finançament per a l'ICIQ després de deixar-lo fora del Severo Ochoa

El 3 d'octubre es va publicar la llista definitiva dels centres que han aconseguit el segell d'"Excel·lència"

per Redacció , 16 d'octubre de 2018 a les 13:22 |
L'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) instal·lat a Tarragona | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El grup d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats vol evitar el cop de porta definitiu del govern espanyol al finançament de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), ja que no l'ha inclòs en el programa Severo Ochoa, com va explicar NacióTarragona.

Els republicans han registrat una proposició no de llei perquè el govern espanyol garanteixi el seu finançament i perquè els criteris de valoració de l'excel·lència a l'hora de tenir accés als ajuts "tinguin més en compte la investigació de base i el reconeixement pels ingressos obtinguts per la transferència de les seves investigacions a l'àmbit empresarial", segons apunta el diputat tarragoní, Jordi Salvador.


En la seva proposició, Salvador recorda que personalitats d'arreu del món, començant pels premis Nobel de Química Jean-Pierre Sauvage, Robert H. Grubbs o Jean-Marie Lehn han reaccionat davant del "menyspreu" a aquest centre amb seu a Tarragona "recordant que es tracta d'un institut d'investigació de primer nivell en química, no només a nivell europeu, sinó també mundial". La proposició es debatrà a la comissió de Ciència, Innovació i Universitats.

L'ICIQ, fora de la llista definitiva


El ministeri liderat per Pedro Duque va publicar el passat 3 d'octubre la resolució definitiva en la qual hi apareixen els centres que han aconseguit el segell d'"Excel·lència" i que rebran una ajuda econòmica milionària, del programa "Severo Ochoa". Les al·legacions i la pressió política perquè Duque i el seu ministeri es repensessin la decisió no han estat fructíferes, ja que la llista definitiva és exactament la mateixa que la provisional.
 

Proposta de resolució definitiva "Severo Ochoa" i María de Maeztu 2017 by naciodigital on ScribdDavant les crítiques, el Ministeri de Ciència va afirmar que l'ICIQ no havia aconseguit la puntuació necessària per optar-hi, segons uns criteris objectius d'experts internacionals. En aquest sentit, van assegurar que les acreditacions són concedides després d'un procés competitiu basat en estàndards internacionals d'excel·lència a través de quatre avaluacions i un panell cientificotècnic internacional, de les quals se'n desprenen els resultats, que en el cas de l'institut ubicat a Tarragona no han estat suficients per obtenir l'acreditació i finançament del programa "Severo Ochoa".

 

Participació