Dades

Les dones representen l'11,5% dels efectius policials al Camp de Tarragona

La mitjana a la ciutat de Tarragona és d'un 11,6%

per Jonathan Oca / Aida Morales, 14 d'octubre de 2018 a les 19:11 |
Dos agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona a la sala de control | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La presència de les dones en els àmbits laborals vinculats a la seguretat és, encara, una assignatura pendent per a l'administració pública. Es tracta, de fet, d'un dels sectors que més contribueix a dibuixar la ja coneguda bretxa de gènere, ja sigui pel poc significatiu nombre d'agents femenins en els cossos de seguretat, com per la seva baixa presència en els càrrecs de responsabilitat. Aquesta situació -ja històrica- ha estat constatada per les dades que recentment s'han publicat a l'Idescat, i també per les xifres d'inscripció que en el curs acadèmic 2018-2019 de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. 

Les policies locals son els cossos policials que formen part d'un ajuntament i que, per tant, estan dirigits políticament des de l'alcaldia. Entre les seves funcions hi ha la vigilància del municipi i el control del trànsit, així com el compliment de les ordenances i les disposicions municipals. També han de protegir les autoritats, actuar com a policia judicial o administrativa en les competències municipals, tenir cura de la seguretat ciutadana, l'ordre públic i actuar com a policia comunitària en la convivència veïnal. 


La majoria de policies locals, però, són homes, i malgrat que la presència de dones va augmentant a poc a poc -del 2014 al 2017 s'ha passat de 1.047 a 1.273 dones-, el percentatge no arriba al 12%. De fet, durant els últims anys l'increment de dones als cossos de la policia municipal ha estat a comptagotes, de manera dispar en el territori i amb una tendència feble d'evolució en positiu.

 
Dades recents de l'Institut d'Estadística de Catalunya mostren com, del total de 10.850 agents locals al territori el 2017, només 1.274 són dones, de fet, un 11,7%. El percentatge baixa considerablement quan es calcula el nombre de dones en càrrecs de responsabilitat. El 2017 eren 127 dones amb un càrrec major que el d'agent -6,2% del conjunt de càrrecs de responsabilitat-. D'ordre major a menor, no hi ha cap dona superintendent o intendent major, només hi ha dues intendents dels 27 que hi ha a Catalunya, tres inspectores dels 109 càrrecs d'inspecció, tres subinspectores del 146 totals, 18 sergents d'un total de 444 i 101 caporals dels 1.296 que hi ha a Catalunya. 


Cossos policials "masculinitzats" per tradició

La manca d'equitat en termes de gènere costa d'esquivar i, fins i tot, fonts del Departament d'Interior assumeixen la preocupació d'aquesta realitat que, tal com asseguren, no és la que es voldria. "Tradicionalment els cossos operatius han estat cossos molt masculinitzats, també els cossos policials", assumeixen. I de fet, precisen, les policies locals que tenen més dones entre els seus efectius són aquelles que, de manera volguda, han portat a terme més campanyes per fer-ho possible. 

 
Per revertir-ho, Interior acaba de proposar la creació d'un grup de treball per estudiar quines actuacions es poden portar a terme en el marc del pla estratègic de polítiques d'equitat de gènere 2018-2021 de l'Institut Català de les Dones. Així mateix, les mateixes fonts consultades precisen que la Subdirecció General de Coordinació de Policia de Catalunya porta a terme actuacions de suport als ajuntaments que ho requereixen, per tal d'implementar mesures per feminitzar la plantilla de la policia. 

Perspectives febles de futur

Malgrat que les perspectives de futur són febles, poc a poc la bretxa de gènere avança per tancar-se. Si més no, això és el que també es desprèn de les dades de nous alumnes de l'Institut de Seguretat Pública, encarregat de la formació, tant de nous Mossos d'Esquadra com d'agents de les diverses policies locals. En aquest cas, i pel que fa a les xifres del curs 2018-2019, el nombre de dones aconsegueix superar el 20%, i són 78 aspirants a agent dels 385 que en total s'hi presenten. 

Tot i que en menys mesura, la tendència també avança en l'equivalència pel que fa als aspirants a Mosso d'Esquadra. Durant aquest curs es formaran 89 mosses (un 17,5%) del total de 508 nous agents. Al cos són 3.500 dels 17.000 en total.

Guàrdia Urbana de Tarragona: 214 homes, 28 dones

La Guàrdia Urbana té una plantilla, en l'actualitat, de 242 efectius, dels quals 241 són homes i 28 són dones. D'aquestes, només tres tenen graduació, ocupen càrrecs de caporal. La resta, 25 dones, són agents de base.

NacióTarragona ha pogut parlar amb l'agent Maria Reina, que es va incorporar al cos de la Guàrdia Urbana l'any 1991. L'agent ha destacat que no ha promocionat mai perquè no li ha interessat, així com a gran part de les seves companyes. Segons l'agent, una està a punt de jubilar-se i a l'altra li queden un parell d'anys, almenys, per fer-ho. L'última caporal és més jove i la seva intenció és anar promocionant.

Pel que fa al cos policial de la capital del Tarragonès, l'agent Reina considera que les dones no solen optar a cap mena de promoció, la majoria perquè no els interessa. Tanmateix apunta que la manca de dones en càrrecs de major rang també es deu al fet que la xifra de dones que hi opten és molt menor i per tant, "hi ha més possibilitats que l'aconsegueixi un home", no per capacitats sinó per probabilitats, ja que són més.

Per altra banda, destaca que tot i que mai ha tingut cap classe de problema per "discriminació per sexe" i afirma que ser policia "encara és vist com una cosa d'homes". Recorda que quan va accedir al cos tarragoní, només va entrar ella i 14 homes.

 


Policies al Camp de Tarragona, per sexe

La xifra de dones als cossos policials al Camp de Tarragona és molt inferior a la dels homes. Del total de 939 efectius policials que hi ha, només 109 són dones i la resta, 830, són homes. Aquesta diferència també és notable en la quantitat de persones d'ambdós sexes que ocupen les diferents graduacions dins dels mateixos cossos policials. En el següent gràfic es poden veure aquestes diferències, força significatives:Efectius per comarques al Camp de Tarragona 

El desplegament de les policies locals per comarques és dispar, en funció d'aspectes bàsicament demogràfics. En el marc legal que hi ha a Catalunya, només els municipis amb una població superior als 10.000 habitants poden crear cossos de policia local, tot i que hi ha algunes excepcions. No obstant això, aquesta no és l'obligació dels consistoris, que també poden escollir no tenir-ne. Al Camp de Tarragona, la xifra d'efectius és de 736, dels quals 33 estan a l'Alt Camp, 266 al Baix Camp, 422 al Tarragonès, 15 a la Conca de Barberà i 0 al Priorat. 

 

Participació