societat

Una tarragonina en cadira de rodes: «He de mirar moltes botigues des del carrer»

Josefa Rodríguez explica a NacióTarragona que a la ciutat hi ha moltes barreres arquitectòniques i que els establiments no pensen en tots els seus clients

per Jonathan Oca, Tarragona , 20 de novembre de 2018 a les 11:33 |
Josefa López i el seu marit passejant pel carrer Comte de Rius de Tarragona | Jonathan Oca
"Tarragona no està preparada per la gent que va amb cadira de rodes". Així és com defineix la ciutat Josefa López, una veïna que no pot caminar des de fa sis anys, quan la van operar d'un tumor a l'esquena. Considera que hi ha molts trams de la ciutat que són gairebé impracticables i que, alhora, són un perill.

López denuncia que hi ha zones on les rajoles estan aixecades, les voreres no són prou amples per passar amb la cadira de rodes i que a vegades, en alguns trams, hi ha arbres al mig del pas que ho fan impossible.


Un graó pot semblar poca cosa però per a diversos col·lectius és com un mur o una barrera infranquejable, impossible de superar. El testimoni de López exemplifica de forma clara aquesta realitat. Quan aquest mitjà va parlar amb López, una dependenta d'un establiment de moda del carrer Comte de Rius que li treia les bosses de mà l'exterior perquè les pogués mirar. "He de mirar moltes botiges des del carrer perquè no estan preparades ni són accessibles per a la gent que va en cadira de rodes", lamenta, i això és "sense dubte, una de les moltes barreres arquitectòniques que existeixen a Tarragona i que no ens fa la vida més fàcil", sentencia.
 

Un graó a la porta d'accés d'una botiga ubicada al carrer Comte de Rius a Tarragona Foto: Jonathan Oca


El seu marit, que ja està jubilat, destaca que la seva esposa va en cadira rodes elèctrica perquè ell ja no la pot empènyer i que a moltes botigues ha d'entrar a demanar el preu de les coses que li agraden, o que li podrien agradar a la seva dona "perquè ella no hi pot accedir". Afirma que és una llàstima que els negocis no pensin en tots els clients i que això els suposi un impediment.

López també ha explicat que en més d'una ocasió ha estat a punt de caure amb la cadira. La majoria de vegades a causa de forats a la vorera o al ferm. Denuncia a més, que en algunes zones de la ciutat hagin d'anar, ella i el seu marit, pel carrer i no per la vorera com la "gent normal" perquè no hi ha espai. "És lamentable que en una ciutat així ens veiem d'aquesta manera".


L'incivisme no ajuda a les persones de mobilitat reduïda

López i el seu marit també posen de manifest l'incivisme que hi ha perquè molta gent atura el seu vehicle a sobre de la vorera o en els passos de vianants i perjudica que puguin passar amb la cadira i també afecten "a les persones amb mobilitat reduïda en general". Per tot plegat demanen a l'ajuntament que prengui mesures.

Per altra banda, l'Ajuntament de Tarragona va actuar en diferents carrers de la ciutat per eliminar barreres arquitectòniques. Les actuacions es van basar a rebaixar les voreres del Vial Bryant, davant les escales que uneixen el Passeig de les Palmeres i també va fer el mateix en una de les voreres d'accés a la Via de l'Imperi, sortint del Parc Saavedra.

Des del consistori recorden que abans de l'estiu també es van fer actuacions al carrer 27, a Bonavista, així com diferents voreres d'Icomar i es van comprometre a rebaixar cinc voreres més del mateix barri.

 

Participació