neteja i medi ambient

Més avisos per rates i paneroles a Tarragona durant l'estiu però sense l'existència de plagues

Des del 2016, la tendència és que es redueixin les queixes durant els mesos de més calor però enguany n'han rebut més durant el juliol i l'agost respecte al mateix període del 2017

per Jonathan Oca, Tarragona , 22 d'octubre de 2018 a les 11:33 |
Ematsa és qui s'encarrega del control de plagues de rates i paneroles a Tarragona | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La sensació de la presència de rates i paneroles a Tarragona ha augmentat per la ciutadania però segons l'Ajuntament, no s'ha detectat un increment important d'aquest tipus d'animals i d'insectes respecte a l'any passat. Les queixes dels tarragonins s'han reduït, segons xifres aportades pel mateix consistori, i la mitjana s'ha situat en dos avisos per setmana. La majoria d'aquests avisos han tingut lloc en zones poc urbanitzades o en habitatges que tenen solars abandonats de l'immoble.

La consellera de Neteja, Ivana Martínez, ha explicat a NacióTarragona que molts avisos que s'han rebut per la presència de rates i paneroles han estat provocats pels tractaments que enguany han estat més agressius i que ha fet que alguns d'aquests rosegadors i insectes surtin de la claveguera i es vegin pel carrer. La mateixa responsable d'aquesta àrea, ha afegit que aquest fet ja es contempla i per això "s'intensifica el control per eliminar-les després del tractament".


La regidora ha expressat que "no ha estat un any dolent comparat amb altres ciutats que han patit molta presència de paneroles i rates" i això ha estat perquè "s'ha passat d'aplicar mesures correctives a preventives que es realitzen durant tot l'any i s'intensifiquen durant els mesos d'estiu". Aquest canvi de sistema ha permès rebaixar el nombre de queixes ciutadanes, segons Martínez, a través del Telèfon Verd o el telèfon de 24 d'Ematsa.

Ara bé, la consellera, preguntada sobre la possibilitat que hi hagi gent que veu paneroles o rates i no truca per denunciar-ho, ha afirmat que "és possible que això passi" però així i tot, segueix defensant no hi cap mena de plaga i que està controlat per part d'Ematsa.



Les trucades i avisos tendeixen a disminuir


Martínez entén que la ciutadania tingui la sensació que hi ha més rates i paneroles, però "les dades reals" mostren que no és així i destaca que "els llocs on han aparegut han estat molt més cridaners, ja que no és el mateix veure una rata per un parc infantil que no al costat d'un contenidor. Explica que una de les causes per les quals es poden veure més aquest tipus d'animals i insectes, és "que quan plou poc surten a la superfície per buscar menjar" i amb últimes pluges intenses "surten per no morir ofegades".


La tendència, segons les dades aportades pel consistori i que contempla el termini del 2016 al 2018, és que hi hagi menys trucades o avisos. L'any 2017 es va millorar amb escreix la xifra de trucades rebudes durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre respecte al 2016. L'any 2018 encara s'ha reduït més en els mesos de juny i setembre però s'ha vist incrementada, en relació al 2017, en els mesos de juliol i agost, amb 5 i 15 avisos més, respectivament.


Què s'ha fet per reduir la població de rates i paneroles?

Una altra mesura que ha facilitat que es vegin menys rates i paneroles ha estat el control de Salut Pública de les colònies de gats. Segons Ivana Martinez, la regulació de la gent que pot alimentar-los ha fet que la gent no deixi restes de menjar per tot arreu i que això no provoqui que les rates i les paneroles vagin a alimentar-se en alguns d'aquests punts.

La consellera ha destacat que "ens agradaria que no n'hi hagués cap però és impossible" i per intentar-ho cada any busquen millorar l'estratègia. Martínez ha detallat a aquest mitjà que hi ha hagut novetats en l'estratègia per acabar amb rates i paneroles, com nous mitjans tecnològics i biocides menys irritants. També s'han augmentat els equips d'inspecció de la xarxa de clavegueram incorporant una càmera de televisió específica pels treballs de tractament de plagues i això permet arribar a tots els racons del clavegueram.





D'ençà que Ematsa es fa càrrec del servei de plagues "s'ha incorporat un servei telefònic de 24 hores, s'ha reforçat l'activitat preventiva per evitar la proliferació de paneroles i altres insectes i rates, s'ha augmentat de la vigilància al clavegueram, s'ha aconseguit més eficàcia i més control, ja que el manteniment del clavegueram ja el fa Ematsa", ha expressat Martínez. .

La mateixa consellera ha recordat que tot i que a l'estiu és quan hi ha més presència de paneroles, es continua tot l'any amb les tasques de prevenció per aconseguir reduir al màxim aquests insectes.

El contracte pel control de la població de coloms

Pel que fa als coloms, Martínez ha manifestat que "és cert que el contracte pel control dels coloms s'ha acabat" però ha assegurat que "això no vol dir que no es faci cap control, ja que l'empresa segueix prestant serveis fins que no n'hi hagi una altra que se n'encarregui". "Les gàbies se segueixen netejant i jo crec que n'hi ha, perquè n'hi ha molts, però no n'hi ha més que abans, ha destacat.

El retard en el contracte, valgui la redundància, és fruit de la nova Llei de contractació, segons Martínez, qui afirma que "és molt positiva per evitar fraus però alenteix molts els tràmits". La consellera, però, ha assegurat que abans de finals d'any el contracte estarà a punt, ja que té una partida reservada dels pressupostos del 2018.
 

Una tapa de clavegueram segellada per Ematsa Foto: Jonathan Oca


Ballesteros defensa que no hi ha plagues

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, també va descartar que hi hagués plagues de rates i de paneroles.Diferents ciutadans han denunciat, via xarxes socials, l'aparició de rates a diferents punts de la ciutat, com a Bonavista, Torreforta, el Serrallo o la platja del Miracle. El batlle va assegurar que "està perfectament controlat" i que les dades que els ha fet arribar Ematsa així ho demostren.

"Per desgràcia de rates i de paneroles n'hi haurà sempre" però no hi ha cap plaga, va destacar. 

 

Participació