conflicte laboral

Una vintena de treballadors del MHT denuncien el seu «acomiadament improcedent»

S'encarregaven de la vigilància, control d'accessos i taquilla dels recintes patrimonials

per Jonathan Oca, Tarragona , 4 d'octubre de 2018 a les 10:21 |
El Circ romà, vist des del punt més alt del Petrori | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una vintena de funcionaris interins han estat acomiadats després que el passat 30 de setembre se'ls acabés el contracte que els vinculava amb el Museu d'Història de Tarragona (MHT). Els afectats consideren que es tracta d'un "acomiadament improcedent". César Augusto Pociña, un dels treballadors acomiadats, ha explicat a NacióTarragona que els han fet fora a través d'una "clàusula de durada il·legal", ja que la xifra d'acomiadats "és superior a la meitat del personal en servei". Tots els afectats fan tasques de vigilància, control d'accessos i taquilla dels recintes patrimonials.

Pociña denuncia que la política de contractació del personal funcionari interí i afirma que s'ha fet una irregularitat i per això demanen que se'ls admeti. Sobre això, argumenta que les persones que formen part de les borses "són cridades de manera completament imprevisible i segons les necessitats del servei" i que ara, la nova fórmula del consistori per contractar personal era a través de "contractes per cobrir places vacants", que substituïen els antics "temporals, que es feien per acumulació de tasques o per substitució de vacances". Segons Pociña, amb aquesta nova contractació semblava que tot s'estabilitzava però la sorpresa ha arribat quan els ha acomiadat sense que "les places que han anat quedant buides per jubilacions, decessos o canvis de departament s'hagin cobert".


Pel que fa al contracte, lamenta que l'Ajuntament introduís una clàusula de durada temporal "no prevista per la llei" i que "se'ns hagi tractat com si tinguéssim un contracte indefinit però amb durada d'uns mesos".

Per tot plegat, ell i la resta de persones acomiadades reclamen que se'ls torni a contractar, ja que hi ha hagut aquesta presumpta irregularitat i que faran la petició a través d'un recurs que presentaran sobre la decisió del consistori. Pociña ha assegurat a NacióTarragona que, en cas que no s'admeti i que l'ajuntament tiri pel dret, recorreran a la justícia.


A més, exposa que l'Ajuntament està buscant sis persones "per cobrir aquestes places que acabem de deixar". Un fet que considera del tot il·lògic si ja tenien el personal contractat.
 

La capçalera del Circ romà de Tarragona. Foto: ACN


Manca de personal que afecta els visitants

L'afectat remarca que la plantilla dels treballadors que s'encarreguen de la vigilància dels monuments ha anat reduint-se progressivament des del 2006. Segons apunta, va començar amb 70 persones i ara amb prou feines arriben a la vintena, de les quals menys de la meitat són funcionaris de carrera i la resta són "funcionaris interins, alguns amb més de dotze anys en aquesta condició "provisional", denuncia. En aquest sentit, remarca que la manca de personal provoca que molts monuments s'hagin de tancar i que no permetin oferir un bon servei al visitant. Només hi ha actives 10 persones per "administrar un mínim de sis recintes". Una xifra que li sembla "desorbitada i impossible d'assumir". El treballador afectat h exemplifica dient que només una persona ha de vigilar monuments com les muralles, de més de 800 m de recorregut, o la Torre del Pretori, amb més de quatre pisos.

L'Ajuntament nega cap irregularitat

El consistori ha sortit al pas de la denúncia dels ja extreballadors i explica que el 30 de setembre de 2018 va finalitzar el nomenament interí temporal de 22 subalterns i ho atribueix al fet que durant l'estiu, "la coincidència del període de vacances del personal amb la major afluència de visitants fa necessari comptar amb més personal, als recintes del Museu d'Història, que durant la tardor i l'hivern".

Per altra banda, l'Ajuntament ha afirmat que des de l'àrea de Recursos Humans s'està tramitant el nomenament interí de 6 subalterns, per atendre les necessitats actuals del Museu d'Història.
 

 

Participació