Jocs Mediterranis

Els Jocs Mediterranis es tanquen (provisionalment) amb un superàvit de 150.000 euros

Es van vendre un total de 28.490 entrades el 15% del total, generant 519.960 euros d'ingressos

per Jonathan Oca, Tarragona , 26 de setembre de 2018 a les 15:28 |
Javier Villamayor i Víctor Sánchez i en l'atenció als mitjans aquest dimecres | Jonathan Oca
L'organització dels Jocs Mediterranis treu pit per les xifres, encara provisionals, dels Jocs Mediterranis. Javier Villamayor, conseller comissionat de l'esdeveniment esportiu, i Víctor Sánchez, director executiu de la Fundació Tarragona 2017, han posat damunt la taula algunes de les incògnites que sobrevolaven els Jocs Mediterranis.

Segons els dos representants de l'organització els jocs han costat un total de 94 milions d'euros (67 milions en inversions i 27 milions de pressupost operatiu) i han generat un superàvit de 152.659,64 euros. També han destacat que es van vendre un total de 28.490 entrades (un 15% del total), generant 519.960 euros d'ingressos. Ambdós admeten que està molt per sota de les expectatives fixades en un inici, que era d'1,7 milions d'euros.


Les inversions per aquest esdeveniment, que es va ajornar un any per manca de finançament, han estat 67 milions d'euros i unes subvencions de 12.418.074 euros. Els ingressos han estat de 27.212.159 euros, els quals engloben les subvencions, les subvencions, els patrocinis i altres conceptes i per altra banda, les despeses que pugen 27 milions, que permetran deixar el superàvit de més de 150.000 euros, ja que s'han descomptat els 90.000 euros que suposarà mantenir la Fundació el primer trimestre del 2019. Passat aquest temps, es liquidarà.

Villamayor s'ha felicitat i ha destacat que "hem estat austers, rigorosos i professionals, i hem gastat allò que teníem". A més, també ha remarcat que és la primera vegada en uns Jocs Mediterranis que l'organització ha anat a càrrec d'una fundació pública. El mateix conseller ha titllat de "fals" tots els vaticinis de l'oposició que l'esdeveniment esportiu seria un fracàs.

Els Jocs Mediterranis encara deuen diners a proveïdors i àrbitres

Sánchez ha afirmat, sense ruboritzar-se gens ni mica, que Tarragona 2018 encara deu més 6,3 milions d'euros a proveïdors, jutges i àrbitres. "Hi ha moltíssim proveïdors que no han cobrat", entre altres coses perquè tampoc han emès les factures, ha destacat. En aquest sentit, ha remarcat que demà es pagaran 2 milions i que també s'abonaran, ben aviat, les factures que vencin a 30 de setembre (per un valor d'1.784.000 euros), més les que tinguin el termini fixat per l'1, 2 i 3 d'octubre, "que es menjaran pràcticament tots els diners que tenim al banc, menys una part per al funcionament de la fundació.


Ara bé, els Jocs Mediterranis encara han d'ingressar 4.858.000 euros que els deuen diferents administracions i altres entitats, com: 3,7 milions del CSD (Consell Superior d'Esports, per les seves sigles en castellà), 600.000 euros de l'ajuda europea, 172.000 euros la Diputació de Tarragona, 250.000 euros de la Diputació de Barcelona i altres petites quantitats.

Pel que fa als àrbitres i jutges, Sánchez ha destacat que es va tancant "esport per esport" i que se n'han liquidat bastants però encara en queden. Els motius pels quals encara no s'ha pagat, segons ell, és que s'han d'anar recopilant tots els tiquets, verificar les despeses i després abonar-hi (peatges, dietes, desplaçament). Durant tots aquests mesos assegura que s'ha fet un fart de firmar xecs.

Poca transparència

Per altra banda, l'oposició a l'Ajuntament de Tarragona critica la manca de transparència i considera que la comissió de seguiment ha estat una pèrdua de temps. ICV ha demanat al govern municipal que abans de la celebració del ple monogràfic es faci una altra comissió aportant més dades i entregant algun informe a l'oposició per tal que puguin fer la seva feina, fiscalitzar les xifres.

Villamayor, davant les crítiques dels grups municipals, ha expressat amb contundència que uns Jocs Mediterranis "no es tanquen amb tres mesos" i ha etzibat que "qui no sàpiga això, vol dir que no ha organitzat cap esdeveniment d'aquestes característiques". En aquest sentit, ha afegit que els Jocs Olímpics van tancar els comptes dos anys després d'haver acabat i els Jocs Mediterranis d'Almeria 2005, un any després.

 

Participació