cas INIPRO

El jutge d'instrucció del cas INIPRO envia Ballesteros i Floria a judici

L'advocat de l'alcalde de Tarragona defensa que no ha participat en cap actuació delictiva i presentarà recurs de reforma davant de la interlocutòria del procediment abreujat

per Jonathan Oca, Tarragona , 12 de setembre de 2018 a les 13:03 |
Josep Fèlix Ballesteros, després de declarar pel cas INIPRO, el 26 de gener del 2016 | M.G.
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El jutge d'instrucció del cas INIPRO envia a judici l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i a la resta d'investigats, entre els quals hi ha la portaveu del govern municipal, Begoña Floria. L'advocat del batlle, David Rocamora, ha estat qui ha recollit la notificació del jutjat d'instrucció número 1.

El jutge imputa a l'alcalde de Tarragona els delictes de prevaricació, alteració de preus en concurs i subhastes, falsedat documental, frau, suborn, tràfic d'influències i abús de l'exercici de la funció pública. En aquest sentit, Rocamora ha expressat que el jutge entén que hi poden haver indicis que es podrien haver comès "determinats il·lícits penals", essencialment relacionats en el fet que "determinats ciberactivistes, sobre l'emparament d'un contracte de l'Ajuntament amb INIPRO, estaven desenvolupant tasques en favor del PSC". Aquesta decisió és respectada però no compartida i per aquest motiu ha assegurat que presentaran un recurs de reforma.


L'encarregat de redactar la interlocutòria del procediment abreujat ha estat el jutge degà i titular del Jutjat d'Instrucció número 1, Joaquim Elias Gadea, qui marxa de Tarragona per anar a desenvolupar la tasca de Jutge d'Adscripció Territorial (JAT) al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). A hores d'ara, encara no hi ha un nou jutge titular ni substitut per aquest jutjat.

Rocamora ha afirmat que en el supòsit que el jutge substitut no estimi el recurs presentat per la defensa de Ballesteros, "anirem a l'Audiència Provincial, on esperem que es reculli la realitat dels fets que estem defensant i que ha estat acreditada al llarg de la instrucció".

El lletrat ha manifestat que l'alcalde "no ha participat en cap actuació delictiva i no se'l pot entendre responsable sota cap concepte d'aquestes circumstàncies".

Un cop sigui ferma la interlocutòria del procediment abreujat i l'acusació (la CUP) i la Fiscalia presentin els escrits d'acusació es dictarà la interlocutòria de judici oral. Per tot plegat, segons Rocamora, es podria estar parlant d'entre 2 i 4 mesos. 


La resta d'investigats, 15 comptant l'alcalde, també han estat acusats, entre els quals hi ha l'excap de gabinet de l'alcalde, Gustavo Cuadrado, l'exregidora Victòria Pelegrín, i l'exgerent de l'IMSST, Antonio Muñoz, entre altres. Les seves defenses també han afirmat que presentaran recursos de reforma. 

Va demanar l'arxivament de la causa

L'Audiència Provincial va desestimar el recurs d'apel·lació presentat per l'advocat de Ballesteros, David Rocamora, per a l'arxivament de la causa, el passat mes de desembre. L'òrgan judicial va considerar que no disposava de suficient informació per estimar-lo i que seria precipitat arxivar-ho.

El jutjat d'instrucció investiga el contracte subscrit l'any 2010 -que es va prorrogar dos anys més- entre l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST) i INIPRO, empresa vinculada al PSC. L'alcalde va signar els decrets perquè es poguessin pagar 21 factures a l'empresa, amb un import de 215.000 euros. 

La CUP, quan encara no tenia representació en el consistori, va ser qui va denunciar l'any 2013 que hi podrien haver existit delictes en el contracte. Aquest dimecres, la portaveu dels cupaires, Laia Estrada, i el regidor al consistori, Jordi Martí, han demanat la dimissió de Ballesteros i de Begoña Floria. 

Comunicat de l'alcalde

Ballesteros va destacar aquest dimarts que estava "absolutament tranquil i confiat amb la justícia" i alhora va celebrar que "després de cinc anys, ja era hora que s'acabés la instrucció". Una instrucció, que segons el batlle, s'ha allargat dos o tres innecessàriament perquè "no hi ha res nou que hagi aparegut ni en la instrucció del sumari ni amb les declaracions que no hi hagués al principi".

Aquest dimecres ha fet arribar als mitjans de comunicació un comunicat a través del qual retira la seva confiança en la justícia. Aquest és el text complet del comunicat: "La notificació d'aquest matí se circumscriu dins la normal evolució d'un procediment jurídic complex, com aquest. Per tant, cal recordar que continua intacta la presumpció d'innocència de tots els implicats. En aquest sentit, la resolució notificada no és ferma, doncs és susceptible de recurs de reforma i d'apel·lació i, per tant, l'estimació de qualsevol d'aquests recursos portaria al sobreseïment del procediment.

Reitero l'absoluta confiança amb la Justícia i estic satisfet perquè hagi acabat la fase d'instrucció. A partir d'ara, espero que el procediment s'acceleri i es tanqui al més aviat possible. Estic segur que aquest és el camí perquè quedi tot aclarit".

 

Participació