17-A: Un any dels atemptats de Cambrils i Barcelona

Camí Mendoza: «Hem après a espavilar-nos, que la por no ens venci i a mirar endavant»

L'alcaldessa de Cambrils està convençuda que la gent no ha passat pàgina perquè no ha oblidat l'atemptat però que sí que ha entès que són situacions que s'han de superar i considera que s'ha aconseguit

per Jonathan Oca, Tarragona, 16 d'agost de 2018 a les 09:00 |
Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Camí Mendoza (1965) és l'alcaldessa de Cambrils. Li va tocar viure l'atemptat terrorista al passeig marítim la matinada del 18 d'agost del 2017. Des del primer moment va defensar que no s'havia de fer cap pas enrere ni deixar que la por vencés, que calia tornar a la normalitat al més aviat possible, aquest relat encara ara el defensa. Està convençuda que aquells fets no s'han oblidat però que s'ha après a conviure-hi. Està satisfeta amb la reacció de la ciutadania davant d'aquells fets. Per altra banda, defensa la nova ubicació de l'estació del municipi i el necessari desmantellament de la via, que suposa una barrera infranquejable per Cambrils. 

- Falten pocs dies perquè es compleixi un any de l'atemptat al passeig marítim de Cambrils. Com està el municipi?


- Tal com vaig dir fa un any, el municipi va recuperar la normalitat poques hores després i aquesta línia és la que ha seguit durant tot l'any. Cambrils no s'ha vist afectat. No podem dir que hem passat pàgina, perquè això no s'oblida, però sí que hem sabut entendre que són situacions que les hem de saber superar i penso que s'ha aconseguit.

"No podem dir que hem passat pàgina, perquè això no s'oblida, però sí que hem sabut entendre que són situacions que les hem de saber superar i penso que s'ha aconseguit"

- Ha perjudicat al turisme aquest lamentable fet?

- És difícil detectar quins són els conceptes que empenyen a la gent a venir o no al nostre municipi i crec que hem d'esperar a finals d'estiu per poder parlar amb el sector. Serà llavors quan, en global, es podran distingir una mica les causes i detectar si ha afectat el municipi.


- Ara, però, s'ha notat alguna davallada?

- És aviat. Està sent una temporada diferent de la de l'any passat. Aquí comencem la temporada per Setmana Santa, però enguany ha caigut molt amunt, el temps al maig al juny no va ajudar gaire tampoc. El juliol ha anat d'una manera i l'agost anirà d'una altra però sembla que hi haurà més increment. Ara bé, també hi ha nacionalitats que esperen a última hora per fer les reserves i aquestes ara les desconeixem. Insisteixo en el fet que no es poden fer valoracions encara.

- S'ha pres alguna mesura especial aquest estiu per la seguretat, com el reforç policial?

- Quan s'està en alerta 4 de terrorisme sobre 5 la policia està preparada i conscienciada del que ha de fer i del que necessita i el que sí que és cert és el que ens estem plantejant que mesures que fins ara eren puntuals, doncs que passin a ser més permanents. Però encara ho estem estudiant.

- Considera que l'atemptat ha unit més la gent del municipi?

- A la població en general ni ha unit ni desunit. Crec que el que sí que és cert és que ha provocat que hi hagi més relació que abans entre diversos col·lectius amb l'administració, de forma positiva. Això ha fomentat el coneixement mutu que també és necessari.
 

Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils Foto: Jonathan Oca


- Dissabte tindrà lloc un homenatge a les víctimes dels atemptats al passeig marítim.

- Sí, vàrem decidir que s'havia de fer un Memorial ja fa mesos, que havia de quedar constància dels fets que van passar, per no oblidar. Vam dir que faríem un acte el màxim senzill possible i esperem que sigui així. Serà un acte curt i digne, amb autoritats polítiques, amb víctimes, amb els cossos de seguretat i emergències i amb tothom que ens vulgui acompanyar. El que farem serà descobrir aquest element que hem ideat i col·locat i li farem una ofrena floral.

- Considera que la gent ho ha oblidat?

- No ho ha oblidat. Jo crec que hem après a conviure amb això i hem après la lliçó. A espavilar-nos, que la por no ens venci i a mirar endavant.

"Jo crec que hem après a conviure amb això i hem après la lliçó. A espavilar-nos, que la por no ens venci i a mirar endavant"

- Aquestes paraules són molt semblants a les que va pronunciar just després de l'atemptat a Cambrils.

- Sí, sí. És que es va demostrar això. L'endemà ja hi havia gent a la platja i els comerços, les botigues i els restaurants van aixecar la persiana. Potser hi hauria hagut més gent sense que hagués passat, però en tot cas, això era un símbol de normalitat. Si hagués vist la platja completament buida, hagués pensat que això ens costaria molt de remuntar però no va ser així.

- Va ser una mostra de fortalesa?

- No sé si de fortalesa però sí de voler tornar a la normalitat. El més important és que van tornar a apujar la persiana i que a la platja hi havia gent.

- La Policia Local va rebre, i encara ara, felicitacions i també molts reconeixements a la feina feta aquella matinada del 18 d'agost.

- Jo ho vaig dir des del primer moment que tant la Policia Local com els Mossos d'Esquadra que ells estaven preparats per un possible grau 4. Tant de bo no haguessin hagut de posar en pràctica aquests coneixements i la preparació però a Cambrils malauradament van tenir l'oportunitat de fer-ho i van demostrar que estaven molt preparats.

- Ara s'ha obert un nou front per a l'Ajuntament amb l'okupació de l'antiga residència Montemar, ara anomenat Edifici Dignitat. Quina és la posició del consistori i què reclamen els okupes?

- El que reclamen els okupes els hi hauríeu de demanar a ells. En tot cas, des de l'administració local tenim les competències que tenim en aquests temes i malauradament no tenim una normativa que ens acompanyi gaire a nivell superior. A nosaltres se'ns fa molt complicat haver d'afrontar aquests temes. Tenim el paper que tenim i la part privada està jugant el paper que li toca i estem esperant que la justícia prengui les decisions que siguin justes per a tothom.

- Els okupes afirmaven que associacions de veïns els havien ofert poder treballar en les barres de la festa del barri però per pressions de l'Ajuntament es van fer enrere. És així?

- El que sabem és que des de l'associació veïnal es va contactar amb una associació, no amb ells directament i creien que era una entitat solidària però quan van veure que darrere hi havia els okupes, es van fer enrere perquè no volien entrar en un conflicte veïnal. Repeteixo les paraules de l'associació. Però de pressió de l'ajuntament, res.
 

Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils Foto: Jonathan Oca


- L'estació de Cambrils s'ha desplaçat als afores del municipi. És el que volien?

- A vegades es tracta el tema del desmantellament de la via de la costa com si fos una decisió del govern actual però no hem d'oblidar que fa anys i panys que molts veïns demanen que la via del tren, el traçat actual, passi per fora del nucli urbà. Tant va ser així que a través de l'obra que es va fer del corredor mediterrani es va aconseguir que es desplacés aquesta via. La via actual només fa una barrera arquitectònica al llarg de tot el terme municipal molt important. Per això, entenem que la nova ubicació de l'estació és la que li correspon i és la que ha demanat sempre tenir el municipi.

"Entenem que la nova ubicació de l'estació és la que li correspon i és la que ha demanat sempre tenir el municipi"

-En què millorarà Cambrils sense la via?

- Un cop marxi el traçat, tal com està construït actualment, Cambrils millorarà molt en mobilitat i en seguretat. Que l'estació estigui allà no vol dir que no vulguem un transport públic i de qualitat i en una trama urbana. Apostem pel transport públic com qualsevol municipi i tant és així, que el traçat de la via del tren s'adaptarà, si les administracions superiors això ho consideren, a un futur tramvia, per exemple.

- El projecte del creixement del municipi sense les vies està pensat i redactat?

- Primer hem de conèixer el projecte de desmantellament de la via per part del Ministeri de Foment. És cert que el POUM preveu aquest espai protegit i que només servirà per a trama viària. Això vol dir que podem estar tranquils perquè no s'hi posarà un edifici allà al mig. Tenim una lleugera idea del que volem però fins que no tinguem el projecte de Foment no podem acabar de detallar-ho.

- S'entén doncs que de moment ni Adif ni el Ministeri els han fet arribar encara el document?

- El van treure a licitació fa uns dies i per tant, encara s'ha de fer.

- Des que van anar a Madrid a reclamar aquest projecte fins avui han passat uns quants dies. Va força lent i tard tot plegat, tenint en compte que ministres del PP havien assegurat, en el seu dia, que el corredor es posaria en marxa enguany i fins i tot abans.

- És cert, tot va tard però ara hem aconseguit que ho facin. A Madrid vàrem aconseguir això, que ho traguessin a concurs i ara deu fer un mes que ho van fer. Ens en podem anar a dos anys tranquil·lament fins que tinguem el projecte a sobre la taula. Ara bé, no entenem com s'ha esperat fins ara a redactar-lo.

"Ens en podem anar a dos anys tranquil·lament fins que tinguem el projecte a sobre la taula"

- Entén les reivindicacions de les plataformes, que demanen que no desapareguin les vies de la costa?

- A mi m'agradaria que ells m'entenguessin a mi, bé, a Cambrils. Penso que cada municipi té una realitat diferent pel que fa al traçat de la via i una afectació diferents. Aquí tenim unes rieres que evidentment ens dificulten el pas d'un barri a l'altre i això provoca que tinguem uns desnivells importants pel que fa al municipi i tot plegat provoca una barrera tan important. A mi m'agradaria mantenir-les sempre que no em suposessin una barrera arquitectònica. I entenc que ara és el moment que Cambrils pot optar a què desaparegui aquesta muralla que fragmenta el municipi.

- La pressió dels alcaldes ha estat fonamental per desencallar el desmantellament?

- Per al desmantellament sí perquè com sabem, en el començament d'aquesta legislatura, quan vaig entrar a l'Ajuntament, tot estava damunt la taula però el posicionament de les administracions era molt diferent. Ara, finalment, parlant i assentant-nos és quan hem tingut clar el que volia el territori. Hem anat de la mà l'administració local i la Generalitat i llavors el Ministeri de Foment ha reaccionat.

- Fent un exercici de ficció, de quin termini estaríem parlant per poder veure les vies fora del municipi o transformades per al tramvia?

- Primer hi haurà uns punts concrets pels quals s'actuarà. No serà una actuació de punta a punta del terme municipal de cop, sinó que imagino que s'haurà de fer en fases i que inicialment s'haurà de detectar els punts més importants i rellevants i també tenir en compte la permeabilitat de les diferents zones més poblades i després treure la resta. Crec que primer es trauran ponts i túnels però no li sabria especificar, no soc cap tècnica. Posar un termini és molt complicat. Quan depèn de l'administració local ja costa i quan no depèn de nosaltres encara ho és més. Espero veure-ho amb el que em queda de vida però no soc massa optimista.
 

Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils Foto: Jonathan Oca

 

Participació