onada de calor

Tarragona fixa un protocol d'actuació per onada de calor quan se superin els 34,2 graus

Aquest divendres s'han perfilat les accions que es portaran a terme i l'equip que les executarà

per Jonathan Oca, 10 d'agost de 2018 a les 10:58 |
Entrada a l'Ajuntament de Tarragona | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Tarragona disposa a partir d'aquest divendres d'un protocol d'acció per onada de calor. La Sala dels Tarragonins Il·lustres ha acollit aquest matí la primera reunió de treball en la qual s'ha establert ja quines accions s'han de portar a terme i quan s'ha d'activar. L'alcalde accidental, José Luís Martín, ha destacat que es posarà en marxa quan s'arribi als 34,2 graus, en el període de l'1 de juliol al 20 de setembre, i es contempla que el protocol s'apliqui a la ciutadania en general i en especial, a les persones sensesostre. En cas que Tarragona es vegi afectada per una onada de calor, aquest protocol ja està a punt per activar-se.

Martín ha explicat que un equip format per vuit persones de Guàrdia Urbana, Protecció Civil i Creu Roja serà l'encarregat de portar a terme aquest protocol, el qual es dividirà en dues fases: alerta i emergència. En la primera, es donarà informació a la ciutadania sobre l'onada de calor, consells i mesures que han de prendre. En la segona, es portaran a terme actuacions que seran, principalment, col·laborar amb el personal de Creu Roja i portar a la gent sense sostre que ho necessiti al centre de dia de l'entitat, entre altres accions.


El mateix Martín considera que aquesta reunió no arriba tard i reafirma que el més important és que davant d'una situació "hem reaccionat i hem fet un protocol per intentar evitar el que ha passat aquest estiu". En aquest sentit, ha destacat que Tarragona és l'única ciutat que disposa d'un protocol d'aquestes característiques.

El model que s'ha utilitzat com a base per tirar endavant aquest protocol és de l'Operació Iglú, que es porta a terme durant els mesos d'hivern. Aquest protocol no implica cap partida pressupostària, ja que "es farà amb els mitjans dels quals en disposem", ha afirmat Martín.

En aquesta trobada s'hi han reunit l'alcalde accidental, el conseller de Protecció Civil, tècnics de Serveis Socials, esports, Creu Roja i Protecció Civil i acabarà de perfilar-ho en una pròxima reunió que se celebrarà a finals de setembre o a l'octubre.
 

Termòmetre que marca 41 graus. Foto: Laura Cortés


Una onada de calor que deixa sis morts a Catalunya

Les temperatures han començat a normalitzar-se després d'uns dies de molta calor, en els quals han perdut la vida sis persones per un cop de calor, com ha confirmat el Departament de Salut.

El primer cas es va registrar el 2 d'agost, quan un home, que va ser trobat en un carrer de Constantí, va ingressar a l'UCI de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona per un cop de calor i va morir dos dies després, el 4 d'agost. El segon va ser el 3 d'agost, quan un home va ingressar en estat crític a l'Hospital Clínic de Barcelona. El 4 d'agost, va ingressar a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona un home d'uns 60 anys en estat molt crític i va morir la mateixa tarda. Finalment, el 7 d'agost, va morir un home, de 41 anys, a Tortosa per cop de calor. La víctima es va trobar indisposada a la via pública i va morir a MC Mutual de Tortosa.

 

Participació