entrevista

Ballesteros: «Si els Jocs Mediterranis s'haguessin fet a Girona, les crítiques no haurien estat tan dures»

L'alcalde de Tarragona es mostra partidari que els presos polítics estiguin en llibertat provisional i advoca per la reforma de la Constitució però fent sempre el que les lleis i l'ordenament jurídic permetin

per Jonathan Oca, Tarragona, 13 de juliol de 2018 a les 07:00 |
Josep Fèlix Ballesteros al seu despatx de l'Ajuntament | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Josep Fèlix Ballesteros (1959) és l'alcalde de Tarragona des de l'any 2007, sota les sigles del PSC. Encara no ha decidit, o si més no, no ha fet pública la seva decisió sobre si es presentarà a les eleccions municipals el 2019. El socialista defensa que els Jocs Mediterranis van ser un èxit i lamenta que "les errades s'han elevat a categoria". Assegura que entoma bé les crítiques  però denuncia que en van rebre d'interessades, que inclús eren políticament dirigides. El batlle afirma que s'alegraria que els presos polítics estiguessin en llibertat condicional i que cal una reforma de la Constitució. 

- Gairebé dues setmanes després dels Jocs Mediterranis, quina reflexió en fa en fred?


- Doncs que el camí ha valgut la pena, malgrat totes les dificultats prèvies i durant la celebració que ens hem trobat. Ha valgut la pena per diferents raons. La primera pel llegat. Hem aconseguit que un antic gueto, com és el barri de l'Esperança, on hi ha l'Anella Mediterrània sigui un lloc d'activitat cívica, pública, esportiva i això forma del que he de fer com a alcalde, que és equilibrar la ciutat a Llevant i a Ponent. També han quedat uns equipaments de primeríssim nivell. Els Jocs han estat un èxit esportivament i organitzativament, més enllà que algunes coses han fallat, com l'himne o les medalles. També és veritat que m'hagués agradat veure en algunes competicions els espais més plens de gent alguns espais esportius i això sí que deu ser imputable a tots plegats. La cosa que es podia haver millorat és l'assistència. El més important dels Jocs, però, han estat els voluntaris. Han dedicat moltes hores i moltes setmanes a treballar per la ciutat i pel projecte. Això no té nom.

- Hi va haver molta polèmica per les entrades de la cerimònia d'inauguració. Què va passar realment?

- Per la cerimònia inaugural es van posar a la venda les que s'havien de vendre, que eren unes 7.000. La resta eren compromisos amb atletes i delegacions. Pràcticament es van vendre totes, segons Ticketmaster que és l'empresa que se li va adjudicar la gestió de la venda. Crec que hi ha una errada de concepció, que és que les delegacions ens haurien d'haver avisat amb dues setmanes d'antelació que algunes de les seves localitats no les farien servir. També és veritat que, televisivament, posar tots els atletes al gol de mar va ser un error, es va veure molt perquè molts atletes, quan acabaven de desfilar, agafaven l'autobús i marxaven cap a la Vila Mediterrània. Dues errades que van evidenciar-se molt però més enllà d'això, la cerimònia va sortir molt bé.

- Quantes entrades es van vendre en total durant la celebració dels Jocs Mediterranis a les diferents seus? Coneixen ja la xifra?


- Encara no. Ens les donaran quan Ticketmaster liquidi tot el tema de l'IVA però, evidentment, no seran les que esperàvem vendre.
 

Josep Fèlix Ballesteros, durant l'entrevista amb NacióDigital, Foto: Adrià Costa


- S'havia parlat d'aconseguir almenys 1,7 milions d'euros amb la venda d'entrades. Una xifra desorbitada davant la realitat.

- Es va fer tenint en compte la capacitat màxima total de cada instal·lació i en totes les modalitats. Això ja sabíem que seria impossible però s'havia de fer perquè havíem de posar la disponibilitat màxima d'aforament.

- Vostè ha remarcat que els voluntaris han estat els autèntics herois dels Jocs Mediterranis, se'ls dedicarà una avinguda però només se'ls ha fet arribar un certificat sense personalitzar.

- És cert que han rebut un certificat però com a mostra d'agraïment. Evidentment en els pròxims mesos farem un certificat personalitzat que fins i tot el podran fer servir curricularment. Se'ls dedicarà l'avinguda de l'Anella Mediterrània on el seu nom figuri en un panell en aquella mateixa via. Això ho estan treballant els serveis tècnics i em diran on i en quin format s'ha de fer.

- Hi ha voluntaris, però, que consideren que no van rebre el tracte que es mereixien.

- Jo en canvi vaig veure molts voluntaris que estaven emocionats. Gairebé em vaig fer 400 selfies quan van acabar els Jocs, vaig signar samarretes i gorres i és molt probable que amb més de 2.800 voluntaris algú que no se sentís prou ben tractat. Per mi, l'anècdota no és la categoria. Si és així i ens ho comunica, evidentment li demanarem disculpes.

- Pel que fa a les crítiques, l'han afectat?

- Les crítiques formen part de la política. Qui cregui que estarà en un lloc i no serà criticat s'equivoca. Jo les crítiques les encaixo bé però, evidentment, quan tens un càrrec públic has d'intentar governar per a tothom i això vol dir que hi ha gent a favor i també en contra.

"Les crítiques formen part de la política. Qui cregui que estarà en un lloc i no serà criticat s'equivoca"

- Els Jocs Mediterranis i vostè han rebut crítiques per totes bandes, tant de mitjans locals, nacionals i estatals.

- Si però també elogis per totes bandes. Les delegacions internacionals ens van dir que l'organització havia estat excel·lent, de la Vila Mediterrània també i els alcaldes i alcaldesses que no són del meu partit, tots han valorat positivament els jocs. També molts periodistes han estat crítics i altres elogiosos, per tant, és evident que un esdeveniment no pot anar a gust de tothom. És cert que hi havia crítiques interessades, inclús políticament dirigides i altres ho eren i que pensaven que legítimament les havien de fer. 
 

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Foto: Adrià Costa


- Considera que hi va haver acarnissament amb tot el que envoltava Tarragona 2018?

- No, no. Això forma part de la normalitat. Hi ha hagut crítiques, algunes ens han servit per millorar, altres per ser ateses i altres per descartar. 

- El programa cultural dels Jocs Mediterranis va ser imposat per l'estat espanyol per allò de qui paga mana?

- No, no, en absolut. En la comissió del programa cultural hi havia l'Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona, l'Autoritat Portuària, la Generalitat i l'Estat. I cadascuna de les institucions va aportar el que va poder o el que va creure que havia de fer en el programa cultural. Imposat, que jo sàpiga no.

- La presència militar al voltant dels Jocs Mediterranis... l'última polèmica va ser la confirmació de l'almirall del buc Juan Carlos I qui va dir que era una petició de l'alcalde.

- El subdelegat de Defensa a Tarragona ens ho va oferir, a mi no, a Javier Villamayor, i vàrem creure que si volia venir un vaixell i es podia visitar ens semblava fantàstic. Primer havia de ser el Juan Sebastián Elcano, el vaixell escola, i finalment va ser el Juan Carlos I. Quan els vàrem dir que ens semblava bé, ens van informar que havíem de fer una petició a la ministra de Defensa i així va anar. Si ens haguéssim de moure per xifres, 150 persones manifestant-se en contra i més de 12.000 visites. Si som tan demòcrates, hauríem de valorar això. Més enllà d'això, respecto que hi hagi gent que pugui ser crítica amb la presència de l'exèrcit.

- A la gent que ha estat tan crítica amb els Jocs Mediterranis i amb Tarragona quin missatge els enviaria?

- Que si això hagués passat a Girona, les crítiques no haurien estat tan dures ni tan fortes. Aquí tenim un problema d'autoestima. Moltes coses les trobem pixades i cagades, com diem per aquí, i som excessivament autocrítics. Hem de creure una mica més en nosaltres mateixos.

"Aquí tenim un problema d'autoestima. Moltes coses les trobem pixades i cagades, com diem per aquí, i som excessivament autocrítics"

- Això va dirigit a la gent de casa o a la gent de fora de Tarragona?

- A fora no hi ha hagut massa crítica, alguns mitjans sí, però majoritàriament no. De fet, teníem molts voluntaris que eren de fora.
 

Ballesteros durant l'entrevista al seu despatx.  Foto: Adrià Costa


- A molts programes de televisió i de ràdio amb una gran audiència, d'aquí i de fora, han fet molta mofa dels Jocs Mediterranis.

- Bé, això ha passat perquè les anècdotes s'han maximitzat. En canvi, en els Jocs Olímpics de Barcelona 92 hi va haver autobusos que no van arribar a lloc, competicions que no estaven en el programa oficial o atletes que es van perdre, entre altres coses. En canvi, tot això va ser tapat i a Tarragona, les cinc errades les hem elevat a categoria.

- El govern del president Torra ha estat a l'alçada de les circumstàncies en els Jocs Mediterranis?

- Sí. A més, no tinc cap inconvenient en reconèixer que els governs de Torra, de Puigdemont, de Mas i de Montilla han col·laborat tots. Em consta que el Govern ha fet molts esforços per poder tirar endavant el pavelló i per tant, sí que ha estat a l'alçada, sense cap mena de dubte.

- La presència del president Torra en la inauguració no es va conèixer fins a última hora gairebé.

- M'hauria disgustat molt que no vingués. I com que va venir, em sento molt agraït i reconfortat. Abans que m'ho demani, lamento i critico les xiulades, tant al president Torra com al rei Felip VI.

- Lamenta que la part política, almenys en l'inici dels Jocs Mediterranis, deixés en segon terme l'esdeveniment estrictament esportiu?

- No, perquè jo crec que va ser al revés. Estic orgullós que la primera vegada que es trobaven, encara que sigui fer-se retrets, el rei, el president del govern espanyol i el president de Catalunya fos aquí. Aquesta és la lectura que hauríem de fer. Tarragona va fer possible que per primera vegada les tres institucions es trobessin, per dir-se el que fos, però que es trobessin i posessin per damunt de les seves estratègies personals i partidistes i institucionals, la ciutat de Tarragona i els Jocs Mediterranis, i això té un valor extraordinari.

"Tarragona va fer possible que per primera vegada les tres institucions es trobessin, per dir-se el que fos, però que es trobessin"

- Aquesta setmana ha tingut lloc l'esperada reunió entre Sánchez i Torra. Creu que el president del govern espanyol ha de seguir parlant amb el president de la Generalitat del dret a l'autodeterminació?

- A mi el que em va agradar molt és la primera apel·lació al diàleg de Sánchez i a allargar la mà a poder parlar de tot després de la moció de censura. Això és la nit i el dia. Abans, no es volien trobar, no es van voler parlar. Per mi, això és fonamental en la política, parlar, parlar i si és possible consensuar i acordar. Ara ningú dona el valor que té. Hem passat per molts anys sense diàleg i què ha passat? Doncs que quan no hi ha política, deixem la política en mans de la justícia i aquest és el gran error que s'ha produït durant els darrers anys.
 

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Foto: Adrià Costa


- Hi ha diàleg però el dret a l'autodeterminació ja ha quedat aparcat?

- Es pot plantejar tot en una conversa però és evident que si una cosa cap o no cap en la Constitució doncs s'haurà de parlar i hi ha mecanismes per canviar-la, com l'Estatut i tantes altres coses. Ara toca treballar i s'haurà de fer el que en cada moment les lleis i l'ordenament jurídic permeti.

- La majoria de grups parlamentaris defensen que la millor sortida al conflicte és un referèndum. Això representa més del 50% dels vots del 21-D i és l'opció que més suport té. La reforma de la Constitució, ara mateix, no té prou suport. No creu que PSC i PSOE haurien d'acceptar aquesta realitat?

- Cal treballar en la reforma. Davant d'un mur hi ha dues opcions. La de la persona que veu el mur i es caga en tot, està quieta i es dona cops contra el mur. I l'altra, la de les persones que entenem que davant un mur el que cal fer és buscar els instruments i les eines per saltar-lo o evitar-lo i jo estic en aquesta segona. És cert que és més lent, però en la primera només et dones cops contra el mur. Que aquest país vol començar una reforma constitucional que inclogui un referèndum, doncs haurem de fer-ho i treballar-ho amb paciència sense defallir però dins del marc constitucional o legislatiu que correspongui perquè sinó ni a Catalunya, ni a Espanya ni a Europa no ens consideraran. I això ja s'ha vist.

- Ara mateix, però, una reforma de la Constitució és inviable.

- Si la volem fer d'aquí a un mes, sí. D'aquí a sis mesos també però què fem sinó, ens quedem de braços plegats, lamentant-nos de la nostra mala sort o treballem per canviar-ho?

- El PSOE no hauria de posar una data a curt termini per poder fer-ho?

- En una negociació, si poses una data t'equivoques. El que has de tenir en una negociació tan complexa com aquesta són objectius a curt termini, a mig i els finals. A curt, seure i poder parlar de tot. A mig termini, acordar tot allò que puguis i el que toqui. I al final, els objectius finals. Això és la política de veritat, la de buscar solucions als problemes. Ara bé, si nosaltres, per quedar bé amb determinats sectors, d'una banda i de l'altra, el que fem és política declarativa, això ens farà topar contra el mur.

"En una negociació, si poses una data t'equivoques"

- Pel que fa al procés judicial contra els presos polítics, el pròxim pas és que la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació de Vox presentin els escrits d'acusació amb la petició de delictes i de penes. És el moment perquè Fiscalia rebaixi l'acusació i retiri la rebel·lió?

- A mi no m'agrada que hi hagi polítics a la presó. Ho he de dir, ho he dit i ho he votat. Dit això, si s'ha arribat a aquest extrem, és perquè no hi ha hagut diàleg i hem deixat la política en mans de la justícia o que esperem que els jutges resolguin allò que no sabem resoldre en política. Hem deixat les solucions en mans d'algú que no controlem des de l'executiu perquè no podem interferir en la justícia. Ara bé, si la Fiscalia, com a conseqüència del que sigui, reflexiona i decideix el que sigui, em semblarà molt bé sempre que es tracti de trobar solucions per aquest atzucac que hi ha ara mateix.
 

Ballesteros responent una de les preguntes durant l'entrevista. Foto: Adrià Costa


- Tot i que diu que la política no pot interferir en la justícia, la fiscal la nomena el govern espanyol, per tant, alguna cosa sí que pot fer o almenys dir.

- És cert que la nomena el govern però la fiscal prendrà les decisions que hagi de prendre i compte, que els fiscals tenen independència de criteri també. Recordo que el Govern va intentar algunes línies que la Fiscalia, en aquell moment del PP, no li va fer cas. Per tant, la Fiscalia té la seva opinió i la seva independència. A mi m'encantaria que anés cap a la trobada de solucions.

- Com valora l'acostament dels presos polítics a presons de Catalunya?

- Em sembla fantàstic i estic enormement content. Hi ha gent que m'ha criticat per dir això però m'és ben igual. No podem castigar les famílies, si us plau. A mi m'encantaria que sortissin en llibertat provisional. En el seu moment ja vàrem dir que algunes de les presons que se'ls havia dictaminat ens semblaven desproporcionades. Normalitzar això també forma part de la vida política.

- Carles Riera va dir que Catalunya era "un país tractat com una colònia perquè en aquests moments els nostres presos polítics estan en presons sota administració autonòmica catalana". Com valora aquestes paraules?

- Això deu ser molt graciós per quedar bé i fer algun titular però no aporta res a la situació. A mi em cansa la política declarativa de grans titulars que darrere d'això només hi ha el tema de tenir contents a uns o altres. Entre uns, els més inflamats de tots, i els altres hi ha un camí per recórrer, i d'acord amb el diàleg s'hi està treballant. No vull dir que callin però que no intentin interferir. Ara s'ha recuperat la bilateralitat, que s'havia perdut. I s'ha dit que en molts temes es pot posar d'acord. Si això no és un marc d'acord i de treball polític institucional, que vingui Sant Jordi, per no dir una altra cosa, i que ho digui.

- Considera que la reunió Sánchez-Torra ha servit per fer baixar el nivell de tensió?

- Sí, sincerament crec que sí. Evidentment no resolt res. No hem de ser naïfs però sí que ha servit per rebaixar determinades tensions i sobretot mirades de desconfiança. Ara hi ha mirades de confiança, amb capacitat de parlar i d'acordar i això és molt diferent del que passava fa dos mesos. És insuficient? Segur. Per altres potser és massa.

"No hem de ser naïfs però sí que ha servit per rebaixar determinades tensions i sobretot mirades de desconfiança"

- Es tornarà a presentar a les eleccions municipals?

- He dit que ho diria durant aquest mes de juliol i així ho faré. He de consultar a la família. Hi ha gent de dins i de fora del partit que m'ha demanat que em presenti però encara no ho he decidit.
 

Josep Fèlix Ballesteros, durant l'entrevista. Foto: Adrià Costa


- Si es presenta, ja sap qui l'acompanyarà a la llista electoral?

- No, no. Encara no he decidit si em tornaré a presentar i imagineu-vos fer equip sense haver pres la decisió. Ara mateix tinc un equip que és amb el que estic treballant. A banda, això de l'equip també és una cosa de partit.

- Villamayor ja va dir que no continuaria.

- Ho va dir fa temps i jo ho respecto però ho lamento perquè és un bon element.

- Ha estat a l'alçada dels Jocs Mediterranis Javier Villamayor?

- Sí, i inclús en un moment que va ser difícil, com el de l'ajornament dels Jocs Mediterranis. Recordo sempre aquell viatge a Orà, que ser molt dur i és quan costa més prendre les decisions. Per nosaltres el més fàcil era llençar la tovallola per no prendre mal, ja teníem pràcticament les inversions fetes i mantenir-ho era mantenir el prestigi. La decisió de tirar endavant la vàrem prendre en aquell moment el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, personalment parlant amb mi per telèfon i el president del govern, Mariano Rajoy.

- La gent vota Josep Fèlix Ballesteros o vota el PSC?

- Jo crec que en unes municipals la persona té molta importància. I jo sóc conscient que tinc un dipòsit de confiança que va més enllà del meu partit i que a mi em vota gent d'un extrem fins a l'altre. Per això en un moment d'expectativa baixa de vot del meu partit, jo he tret resultats molt millors. Dit això, no em considero ni millor ni pitjor que el meu partit, soc molt autocrític i sé que he de millorar moltes coses, evidentment.

"Sóc conscient que tinc un dipòsit de confiança que va més enllà del meu partit"

- Sense vostè com a cap de llista el PSC empitjoraria els resultats, doncs?

- No ho sé. L'expectativa política pel maig del 2019 no la sap ningú. Ara mateix, però, sembla que la marca PSC i PSOE que ens ajuda més que en la darrera dècada però quan dic sembla és perquè no sabem exactament què passarà. En política pot passar de tot, en positiu i negatiu.
 

Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona. Foto: Adrià Costa


- Considera que els Jocs Mediterranis li poden passar factura?

- No, no. En absolut. En la perspectiva del temps, tothom situarà la posició en funció del que ha quedat i ha quedat una gran zona d'inversió, d'activitat ciutadana.

- Si finalment no es presentés, recomanaria algú com a candidat per ocupar l'alcaldia de Tarragona?

- Si no em presento, us asseguro que faria un Rajoy, no opinar. Si decidís marxar, ho faria enormement agraït al partit, a la gent i sense interferir per res perquè en la política un s'hi ha de saber estar però també ha de saber marxar. No em sentireu parlar del futur alcalde o alcaldessa ni de la situació de l'Ajuntament. Jo estaré a la meva feina, la mar de tranquil·let i passejant per la Rambla i a disposició per la ciutat si em vol encarregar, sense cobrar, algun tipus d'assessorament.

- Ara que els Jocs Mediterranis ja han passat, el pacte de ciutat amb el PP perilla?

- Sempre dic que les paraules són per complir-les, a excepció que hi hagués situacions extraordinàries que provoquessin una situació no prevista. El pacte amb el PP s'ha circumscrit en l'àmbit estrictament local.

- Si es presenta, estaria obert a pactar amb qualsevol partit?

- He governat en el primer mandat amb ERC, en el segon en solitari i ara amb el PP. En el futur, si em presento, estic obert a pactar amb un partit que tingui clara una idea per Tarragona i que puguem consensuar, això sí, i que Tarragona no sigui la moneda de canvi de res més. No ho admetria.

- Hi ha gent que no entén que el PSOE presentés una moció de censura contra el PP i que a Tarragona governi el PSC anant de la mà dels populars.

- Això demostra que aquest pacte no és ideològic ni polític, és per tirar endavant la ciutat.

- Fent política ficció, si fos a l'inrevés, que el PP hagués presentat la moció i que aquí fossin els populars qui manessin, creu que haurien respectat el pacte que vostè defensa?

- Això ja no ho sé. Haurien de respondre ells. Jo no m'atreveixo a fer cap pronòstic perquè em costa molt posar-me a la pell dels altres.
 

L'alcalde de Tarragona al seu despatx. Foto: Adrià Costa

 

Participació