economia

​Bic Graphic millora les instal·lacions de Tarragona amb una inversió d'1,5 MEUR

S'han reordenat 11.000 metres quadrats de zona productiva i magatzem

per Redacció , 14 de juny de 2018 a les 15:33 |
Exterior de les instal·lacions de Bic Graphic a Tarragona | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Bic Graphic ha fet una millora interna de les seves instal·lacions a Tarragona, on la multinacional fabrica productes promocionals, bàsicament encenedors i bolígrafs. La fàbrica, que va passar per una delicada situació l'any passat, amb un ERO i l'acomiadament d'un centenar de treballadors, estrena una redistribució més òptima. Amb una inversió d'1,5 milions d'euros, s'han reordenat 11.000 metres quadrats de zona productiva i magatzem -a més dels 2.400 metres quadrats d'oficines.

Ara la planta queda connectada amb el magatzem i les set línies de producció ja no estan separades entre si, en una reorganització de la maquinària per facilitar el flux dels productes. Això permetrà a la fàbrica guanyar en eficiència i competitivitat. Tots els canvis s'han fet sense interrompre la producció ni retardar les demandes. La direcció de Bic Graphic preveu incrementar enguany el volum de negoci un 3% i ha garantit la seva aposta per Tarragona, on s'hi va establir fa més de 50 anys. Actualment hi treballen 275 empleats.


En aquesta millora de la planta de Bic Graphic s'han reordenat dues de les tres naus del recinte: la fàbrica i magatzems i també les oficines -n'ha quedat al marge el tercer espai que ocupa el modelatge del plàstic per fer els bolígrafs. Cal tenir en compte que, dels 80 milions de bolígrafs que l'empresa serigrafia a l'any, 45 milions són també fabricats íntegrament a Tarragona. La fabricació pròpia dels productes és una de les grans apostes de la filial del grup Bic, en un canvi d'estratègia de la companyia.

Durant una visita institucional a les instal·lacions, aquest dijous al matí, el vicepresident i director general de Bic Graphic a Europa i Orient Mitjà, Marc Rugi, ha reiterat l'aposta de la multinacional per la planta de Tarragona. "Volem seguir a Tarragona per molts anys, aquest mig segle no ha fet més que començar". Rugi ha reconegut que la companyia ha passat per temps difícils, però que el nou disseny de producció permetrà adaptar-se als nous projectes, amb major "agilitat" i "flexibilitat".

La redistribució interior de la zona de producció, en forma de U, ha permès encerclar les línies i acostar els materials a les màquines per intentar reduir els temps. "Això evita la dispersió de components entre seccions, i permet ser més àgils i servir comandes en 48 hores, a part de poder oferir productes personalitzats, fets a mida", ha explicat David Miralles, project manager responsable de la millora de les instal·lacions. "Però encara seguim fent el bic naranja i el bic cristal", ha bromejat.

Segons la direcció, es va partir literalment d'un paper en blanc per dissenyar la nova redistribució de la fàbrica. En la visita -durant la qual no s'han permès prendre imatges de l'interior de la planta- s'ha presentat la maquinària d'última generació que millora les capacitats d'impressió. Destaca, per exemple, la sala tancada del laboratori de preimpressió -pre-pinting. També s'ha tingut en compte de mantenir separació entre el flux de producció i el personal, per incrementar la seguretat.


Bic Graphic passa a tenir tots els processos de fabricació per comanda en una mateixa nau. "Permetrà gestionar millor el flux, optimitzar els processos, millorar la capacitat productiva i eliminar ineficiències", ha dit Rugi. "El mercat està canviant, les comandes són més petites, però més freqüents", ha afegit. En aquesta línia, la planta de Tarragona també ha incorporat un nou sistema informàtic. Les noves instal·lacions s'emmarquen en un pla de desenvolupament de negoci per tres anys vista


 

Participació