estudi URV

Consumir lactis i llet baixa en greix redueix el risc de desenvolupar càncer de còlon

El càncer provoca una de cada vuit morts al món i afecta aproximadament una de cada quatre dones i un de cada tres homes durant la seva vida

per Redacció , 25 d'abril de 2018 a les 10:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Consumir llet baixa en greix redueix el risc de desenvolupar càncer de colon Foto: Pixabay


Els investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, en col·laboració amb altres grups d'investigació de l'estudi PREDIMED, han avaluat l'associació entre el consum de lactis i els diferents subtipus de lactis, i el risc de desenvolupar càncer colorectal en individus amb elevat risc cardiovascular.


Després d'analitzar dades de 7.216 participants de 55 a 80 anys, durant un seguiment de 6 anys, han observat que aquells individus amb un consum superior de lactis totals (564 g/d, aproximadament 2,5 gots de llet diaris), en comparació amb aquells amb un baix consum, presentaven un 45% menys risc de desenvolupar càncer de còlon. Del total de lactis que consumien aquest grup tres quartes parts eren descremats.

També s'ha observat que un consum elevat de llet descremada -desnatada i semidesnatada- (407 g/d, 2 gots diaris) s'associava a un 46% menys risc de desenvolupar aquest tipus de càncer, comparat amb els que tenien un baix consum d'aquest tipus de lactis.


L'efecte beneficiós del consum de lactis

El principal mecanisme que pot explicar el potencial efecte beneficiós del consum de lactis, especialment de llet baixa en greix, amb el risc de càncer colorectal és el seu contingut en calci. S'ha vist que el calci pot exercir efectes antitumorals mitjançant diferents mecanismes. D'altra banda, altres components naturalment presents en els lactis com l'àcid butíric o l'àcid linoleic conjugat també poden tenir un efecte protector.

 

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, que han participat en aquest estudi Foto: URV


Segons els investigadors d'aquest estudi, si bé aquests resultats mostren que la llet descremada s'associa a un menor risc de càncer colorectal, els resultats no mostren un risc derivat del consum de lactis sencers. Per tant, no hi ha motiu per desaconsellar els productes lactis sencers. Tot i que es necessiten més estudis que aprofundeixin en aquest àmbit, a causa d'aquests beneficis entre altres coneguts, és raonable promoure el consum de llet.

Els resultats d'aquest estudi s'han publicat a la revista científica International Journal of Cancer a l'abril de 2018. I ha estat dirigit per la Doctora Nancy Babio, professora agregada del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora adscrita al Centre d'Investigació Biomèdica en Red de la Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, Director de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, Director Clínic de Nutrició del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, investigador principal CIBERobn, ambdós investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV).

Una de cada vuit morts és per càncer

Cal recordar que el càncer provoca una de cada vuit morts al món i afecta aproximadament una de cada quatre dones i un de cada tres homes durant la seva vida. Un dels càncers amb major prevalença és el càncer de còlon, el qual s'ha relacionat de forma important amb un estil de vida occidentalitzat.

 

Participació