comerç local

Tarragona perd un comerç històric, Cal Manquet abaixa la persiana

Està previst que abans del juliol tanqui aquesta emblemàtica merceria amb 105 anys d'història | En Jaume Fortuny i la Gemma Pàmies han estat els últims propietaris d'un negoci que ha passat de generació en generació

per Jonathan Oca, Tarragona , 25 d'abril de 2018 a les 17:00 |
Jaume Fortuny atenent una clienta de la merceria Cal Manquet | Jonathan Oca
Punt final a 105 anys d'història. La mítica merceria de Cal Manquet abaixa la persiana i s'acomiada així del comerç de la ciutat. Ha passat de generació en generació fins a arribar a ser tripulada per en Jaume Fortuny i la Gemma Pàmies. La situació econòmica actual, que comporta una davallada en les vendes, ha propiciat que hagin decidit que era el moment d'escriure el final de la història del comerç, jubilar-se i passar pàgina.

Els avis de Fortuny van inaugurar la merceria l'any 1913. Estava ubicada a la Rambla Nova número 70 -abans anomenada Rambla de Sant Joan- i portava el nom de Cal Manquet perquè a l'avi li faltaven tres dits d'una mà. Amb la mort dels fundadors, l'any 1953, va passar a mans del tiet de l'actual gerent. L'any 2001, qui la va heretar va ser en Jaume i la Gemma per la defunció del seu tiet. L'any 2002, van traslladar la botiga al carrer sant Francesc, al número 22.


Tot i ser part de la història de la ciutat i d'escriure un capítol en les pàgines del comerç de Tarragona, Fortuny i Pàmies afirmen que qui són realment els protagonistes no són ells, ni els avis ni el tiet, sinó els clients perquè "han confiat en nosaltres durant tots aquests anys". 

En Jaume Fortuny i la Gemma Pàmies són dues persones d'aquelles de les d'abans. De les que estaven darrere del taulell i que parlaven amb els clients, alguns de tota la vida i d'altres de nous, com si no hi hagués cap pressa, amb ganes de conversar, d'escoltar i de compartir històries entre els clients. Ara ha baixat la feina, les vendes han minvat però tot i així, i ja amb la decisió presa, no perden el somriure i el bon tracte. És molt dur tancar però no hi ha cap més solució", afirma Fortuny, qui afegeix que s'ha fet "insostenible".

No s'han plantejat traspassar el negoci però estan oberts a rebre ofertes, tot i que Fortuny destaca que "una merceria és complicada de traspassar, hi ha moltes coses que no interessen. Ara, si algú ho volgués (...)". De moment, però, afirma que "anirem venent el que podrem".

Fortuny lloa els clients i carrega contra l'Administració, a qui posa una contundent nota: "un zero, perquè no es belluga pel petit comerç".


El petit comerç ... "en estat crític"

Fortuny lamenta que les administracions no vetllin pel petit comerç i afirma, amb rotunditat, que el de Tarragona "està en un estat crític". El de Can Manquet afegeix que "malauradament no veig cap sortida a aquesta situació i possiblement no existeix perquè tampoc interessa". Recrimina que l'ajuntament només vulgui fer caixa i "si un petit comerç plega, és igual, ja se n'hi posarà un altre. Donem noves llicències i quan tanqui els hi donem a uns altres".

"El centre de la ciutat cada vegada està pitjor, ha patit una davallada important i si no s'atura, Tarragona acabarà sent ciutat dormitori", assegura Fortuny, qui destaca que "és una pena, s'hauria de potenciar el petit comerç" perquè torni a revifar.
 

Jaume Fortuny i Gemma Pàmies, darrere del mostrador de la mítica merceria Cal Manquet Foto: Jonathan Oca


Hi ha una imatge que li va fer molt mal a Fortuny. Segons explica, la foto de l'alcalde de Tarragona, el socialista Josep Fèlix Ballesteros, fent el "paperot" tallant la cinta d'inauguració del Primark -ubicat al Parc Central- amb unes grans tisores va ser "cruel i nefasta" i evidentment, no va fer cap favor al petit comerç.

Jordi Pujol i les reformes

Una anècdota il·lustrativa de la història del petit comerç. L'any 1995, l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, va visitar les botigues de la Rambla Nova de Tarragona. El líder de CDC va entrar a la merceria de Cal Manquet, on ja hi era en Jaume. Després de donar una petita ullada a l'establiment, Pujol es va acomiadar però en aquell moment, en Jaume li va dir que li volia fer una proposta. El botiguer va dir al president: "Vostè, ara que té majoria en el Parlament, perquè no es debat una llei per buscar alguna manera de protegir el petit comerç, que és l'essència del comerç de Catalunya?". La resposta de Pujol va ser taxativa: "Vostè el que ha de fer són reformes. Adéu".

Aquestes paraules del president de la Generalitat, segons Fortuny, van demostrar que el petit comerç s'havia d'espavilar pel seu compte per tirar endavant. "Unes reformes no garanteixen més vendes ni tampoc més clients", sentencia.

"S'està perdent el tracte humà"

Fortuny considera que amb l'aposta de les ciutats de tenir grans superfícies "s'està perdent el tracte humà". En els petits comerços "encara tenim dos minuts per parlar" però en els grans recintes "el tracte és fred i a vegades et fan unes cares ...". En aquest sentit, afegeix que la seva mare, que va morir l'any 1988, "era com una public relations, escoltava i aconsellava a les clientes, amb encert o no però ho feia". "És cert que tot va canviant però encara aquest contacte hi és en els petits comerços", conclou.

Si res no canvia, com a màxim el 30 de juny Cal Manquet abaixarà la persiana per sempre i deixarà enrere 105 anys d'història i d'històries viscudes. Qui sap si en un altre context econòmic, encara quedarien moltes més històries per viure i escolar en aquest local ple de vetes, gomes, teles, llanes i milers de botons.
 

Jaume Fortuny i Gemma Pàmies, davant la merceria Foto: Jonathan Oca

 

Participació