seguretat

VÍDEO Mossos alerta de l'abús sexual per Internet: com actuar en cas de «sextorsió»?

La policia catalana demana prudència i que no s'enviïn fotografies de caire sexual per les xarxes socials

per Aida Morales , 20 d'abril de 2018 a les 21:12 |
Una persona consultant el seu telèfon mòbil. | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les anomenades "sextorsions" són un tipus de xantatge que habitualment es realitza per Internet, i en què una persona utilitza material de caire sexual per aconseguir alguna altra cosa a canvi, habitualment sexe, tot i que també diners o ambdues coses. 

Aquest és un dels delictes que més afecta adolescents, sobretot noies, i sobre el qual els Mossos d'Esquadra han iniciat una campanya d'alerta. L'ús de les xarxes socials de manera laxa en l'enviament de fotografies o vídeos de caràcter sexual contribueix a augmentar aquests casos, que també poden derivar en ciberassetjament sexual. 


En un reportatge, el cap de l'àrea de Segrestos i Extorsions, Enric Martínez, relatava a NacióDigital com actuar en aquestes situacions i afirmava que "l'única manera de neutralitzar la por és posar en marxa un protocol de treball i professionalització", que és el que desenvolupa la policia quan se li trasllada el cas. 
 
L'engany més habitual

Els casos més comuns de "sextorsió", explica, el cos de Mossos, comencen amb la coneixença de dues persones per Internet, habitualment d'edats diferents, que teixeixen la seva relació sota una mentida. Normalment es tracta d'un home gran que convenç una dona més jove d'intercanviar fotografies eròtiques. Mentre que ella li envia les veritables, ell s'amaga darrere d'imatges falses. 

Poc després, l'home proposa quedar en persona, moment en què ella descobreix que ell no és el de les fotografies. Abans que la dona pugui marxar, l'home l'amenaça de difondre les imatges eròtiques, si no té relacions sexuals amb ell. Això també pot comportar l'exigència d'un pagament de diners.

En qualsevol cas, els Mossos insten qualsevol víctima de "sextorsió" a posar una denúncia i derivar la situació a la unitat especial que s'encarrega d'extorsions. 

 

Participació