1 de 10

Tarragona a la cua del reciclatge

Vila-seca és el municipi del Tarragonès amb millor percentatge de recollida selectiva neta i Creixell el pitjor

per Oriol Montesó / Tarragona Diari, 28 d'octubre de 2013 a les 19:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El camió de la neteja acabant de posar les papereres mòbils a la Part Alta de Tarragona. Foto: Oriol Montesó.

Segons dades presentades pel departament de Territori i Medi Ambient de la Generalitat, Tarragona, amb un 22,59% de recollida selectiva neta, està vuit punts per sota de la mitjana catalana que se situa en el 32,19%. Això fa que la capital catalana se situï com a cinquena ciutat per la cua del Tarragonès per davant de Creixell (5,32%), Roda de Berà (9,12%), Constantí (11,48%) i Pobla de Mafumet (19,18%).

 
Vila-seca, en canvi és la que més bé fa els deures en aquest àmbit amb un percentatge de recollida selectiva neta del 45,96%. El segueixen els municipis dels Pallaresos, La Pobla de Montornès i El Catllar superant els tres el 40% d’efectivitat.

 
Si sortim de la comarca i ens apropem al Baix Camp, comprovem que Reus té un percentatge encara pitjor que el de la capital amb un 21,99% de recollida selectiva neta.


El problema de l’orgànica
 
Una de les grans mancances de la ciutat de Tarragona en matèria de reciclatge és la recollida d’orgànica. En aquest cas, Tarragona és la ciutat del Tarragonès que recull matèria orgànica amb pitjor balanç d’efectivitat. Cal recordar que l’Ajuntament està fent una inversió milionària des de 2010 per implantar aquest sistema de recollida. En total s’han gastat prop de 60 milions d’euros en tres anys amb uns resultats que parlen per si sols: durant el 2012, Tarragona va recollir 13,48 quilograms per habitant de matèria orgànica mentre Vila-seca en va captar 131,12 i Salou 128,90. I Reus, que tot i tenir un percentatge més de recollida selectiva, va arribar als 22,99 quilograms per habitant.
 
Hem de recordar que abans d’aquesta ampliació del contracte de la brossa a Fomento de Construcciones y Contratas, el cost del consistori tarragoní era de nou milions d’euros l’any. O sigui, 33 milions menys del que s’ha pagat per quelcom que no s’ha executat correctament. Unes pèrdues que se sumen als 70.000 euros l’any que l’Ajuntament de Tarragona deixa d’ingressar per no ha arribat als nivells de recuperació previstos al Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya (PROGREMIC).

Aquesta tardor, des del Servei Municipal de Neteja s'ha suprimit la recollida de brossa orgànica a la Part Alta perquè els resultats eren pèssims (només un 10% del que es recollia en les papereres marrons era brossa orgànica). S'espera que ben aviat s'iniciï una nova campanya per conscienciar als ciutadans del barri tarragoní.

 

Participació