​L'IRTA aprofitarà els subproductes de les cerveseres per fer pinsos per a l'aqüicultura

A les instal·lacions de Mas Bové es faran els prototips dels pinsos i a la Ràpita es provaran amb la daurada, la truita i el llenguado

Orades en una imatge d'arxiu | IRTA
per Redacció, 6 de març de 2018 a les 20:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Orades en una imatge d'arxiu Foto: IRTA


L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) participa al projecte LIFE Brewery en el qual es treballarà per recuperar els subproductes que genera la indústria cervesera, el concret el bagàs i el llevat, per fer pinsos per a l'aqüicultura. Els primers prototips de pinsos es desenvoluparan a les instal·lacions de Mas Bové, a Tarragona, i els assajos amb peixos a Sant Carles de la Ràpita (Montsià). Es crearan tres dietes per a daurada (com a peix mediterrani), truita (com a peix d'aigua dolça) i llenguado (com a peix pla) i es provaran aquests pinsos amb bagàs i llevat enlloc d'altres ingredients d'origen marí.


El projecte vol afegir valor als subproductes alimentaris, reduir costos en la producció aqüícola i substituir la farina de peix per ingredients més sostenibles que redueixin la necessitat de capturar peixos salvatges.

El sector cerveser europeu genera anualment més de 8 milions de tones de subproductes rics en matèria orgànica. D'aquests, aproximadament 7 milions corresponen al bagàs i el llevat, subproductes amb un alt contingut de nutrients i altres compostos d'interès que es poden transformar en ingredients per pinsos i substituir la soja o les patates, entre altres, que tenen un cost econòmic i ambiental més elevat.


Els experts estimen que es podria posar en valor com a mínim el 75% d'aquests subproductes generats pel sector cerveser europeu. El projecte el coordina Azti, i també hi participa, a més de l'IRTA, Riera Nadeu, el grup LKS i The Brewers of Europe. El pressupost és de més d'un milió i mig d'euros. El 60% de la inversió procedeix de la Unió Europea. La recerca va començar el setembre de 2017 i es prolongarà fins al final de 2020.

 

Participació