castells

«Els castells segueixen sent majoritàriament cosa d’homes»

Aquesta és una de les conclusions que s'extreuen d'un estudi elaborat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi de Castells amb la col·laboració de l’Observatori per la Igualtat de Gènere de la URV

per Redacció , 6 de març de 2018 a les 13:53 |
Begoña Floria i el president de la CePAC, Xavier Brotons, presentant la jornada sobre castells i gènere | Aj. de Tarragona
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els castells segueixen sent majoritàriament cosa d'homes, tot i que el paper de les dones al món casteller ha crescut de manera exponencial els darrers 40 anys. Aquesta és una de les conclusions que s'extreuen d'un estudi elaborat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi de Castells amb la col·laboració de l'Observatori per la Igualtat de Gènere de la URV.

L'estudi, encarregat per l'Ajuntament de Tarragona, també destaca que hi ha més presidentes que cap de colla, el perfil de dona que ocupa un càrrec directiu en una colla és majoritàriament jove i sense fills i que els factors com l'antiguitat, la ubicació geogràfica o el nivell influeixen en el percentatge de dones al capdavant. Ara bé, les colles universitàries estan servint per trencar aquesta tendència.


L'estudi ha estat elaborat per Paloma Pontón, Anna Sánchez, Raquel Sans i Guillermo Soler i s'ha realitzat una important feina de camp que ha permès elaborar una radiografia bastant exacta del paper de les dones en les estructures de poder de les colles castelleres.

Els resultats, al complet, seran presentats durant la jornada "Castells des d'una perspectiva de gènere" que se celebrarà el pròxim dissabte a l'Antiga Audiència de Tarragona. La consellera de Cultura, Begoña Floria, ha destacat la importància d'aquest estudi i ha explicat "el CePAC i la URV han realitzat una tasca pionera, ja que no existeix bibliografia sobre el paper de la dona en el món casteller".

Pel que fa a la jornada, arrencarà a les 10 del matí amb la presentació dels resultats de l'estudi. A continuació, la periodista Cinta Olivan mantindrà una conversa oberta amb tres dones que han tingut càrrecs al capdavant de les seves formacions: Eva Baró, cap de colla dels Castellers de Barcelona els anys 2007 i 2008; Aina Mallol, cap de colla dels Xicots de Vilafranca entre 2012 i 2016; i Ester Oriol, presidenta dels Castellers de Sants entre 2012 i 2016. La sessió és oberta a tothom i gratuïta.​

 

Participació