incivisme

Contractar detectius privats, nova acció de Tarragona per lluitar contra l'incivisme

El consistori ha creat una taula tècnica formada pel departament de neteja i la Guàrdia Urbana per portar a terme aquesta mesura | L'any 2017 es va destinar prop d'un milió d'euros en accions provocades per l'incivisme

per Jonathan Oca , Tarragona , 22 de febrer de 2018 a les 12:31 |
Begoña Floria mostrant a través del mòbil una acció incívica que ha passat durant la darrera nit | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tarragona està estudiant una nova mesura per poder combatre l'incivisme en l'àmbit de la neteja. L'Ajuntament ha creat una taula tècnica, formada per serveis de neteja i Guàrdia Urbana, per contractar detectius privats per poder vigilar "les accions d'uns pocs que ens afecten a tots", ha afirmat la regidora Begoña Floria.

La mateixa consellera ha lamentat que cada any es destinen 979.889 euros per lluitar contra els actes vandàlics, "uns diners que es podrien destinar a altres coses". Aquesta quantitat, però, no inclou tota la tasca que també fan la brigada municipal i altres departaments.


Floria ha volgut deixar clar que amb la contractació d'aquests detectius -mesura que s'engegarà aquest mateix any- no és per crear una sensació "persecució" dels ciutadans sinó que s'ha d'aplicar perquè "hem de fer un pas més" perquè amb les mesures de sensibilització i de prevenció no han estat efectives, ni la pei cal emprendre "unes mesures més contundents".

La regidora no ha volgut detallar quants detectius hi haurà, quan començaran a vigilar i fins quan. "Hem de fer molt i parlar poc", ha sentenciat. Cal recordar que la campanya contra els excrements de gossos a la ciutat es va tancar amb 35 expedients sancionadors en un mes. Per aquesta campanya també es van contractar persones externes per a detectar els propietaris dels animals que no les recollien.


Les xifres de l'incivisme

L'Ajuntament ha obert 104 expedients sancionadors, de 100 euros per a cadascun, a reincidents després d'inspeccionar més de 10.000 bosses d'escombraries de particulars i de comerços.


"Combatre l'incivisme -que creix cada any- és una prioritat del govern municipal", ha afirmat Floria, qui ha explicat que l'any passat es van produir 372 entrades sobre aquest tema a l'aplicatiu mòbil EPP!.

La consellera ha desgranat que la neteja de pintades i de retirada de cartells ha costat 61.571 euros i la neteja i repàs del voltant dels contenidors un total de 423.481 euros. Es van destinar 334.202 euros a la recollida de voluminosos incontrolats i 92.183 euros per contenidors cremats. En total es van cremar 42 contenidors, 6 dels quals es van poder reparar i els altres es van haver de substituir. La reposició o arranjament de 112 papereres va costar 13.440 euros.

I per últim, el servei d'inspecció que examina les bosses deixades fora de lloc per trobar presumptes infractors 55.010 euros.

Campanyes de conscienciació
L'any 2017 es va realitzar la campanya informativa sobre la recollida de voluminosos, l'any 2016 la temàtica va ser els excrements de gos i cada any es realitzen campanyes per millorar la gestió de residus i la recollida selectiva i tallers d'educació ambiental a les escoles de Tarragona. De moment, tal com ha confirmat Floria, la pedagogia no ha estat suficient i calen mesures més "contundents".

 

Participació