Brussel·les planteja retallades als fons de cohesió que deixarien fora dels ajuts a Catalunya

Un dels escenaris que contempla la Comissió Europea també inclou disminuir un 30% les subvencions en política agrícola

| 15/02/2018 a les 01:26h
Arxivat a: Economia, agricultura, Comissió Europea, CE
Comissió Europea | Europa Press
La Comissió Europea planteja la possibilitat de retallar els fons de cohesió i la política agrària comuna (PAC) a partir del 2021 per compensar la pèrdua d'ingressos de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. En un informe sobre les prioritats pressupostàries a partir del 2020, la Comissió Europea presenta diversos escenaris per fer retallades en despesa i augmentar ingressos, i alguns impactarien, si s'arriben a aplicar, directament a Catalunya i bona part de l'Estat espanyol. 

En concret, en un dels escenaris, la Comissió Europea proposa eliminar els fons de cohesió per a les regions més desenvolupades o les que es consideren 'en transició', el que permetria un estalvi de 95.000 milions d'euros, un 8,7% de l'actual marc financer plurianual. Això deixaria fora d'aquests ajuts a Catalunya, que té un PIB per sobre de la mitjana europea, però també el País Valencià i les Illes, que es consideren regions de transició, i bona part del nord d'Espanya.

D'acord amb aquest escenari, seguirien incloses en els fons de cohesió comunitats com Andalusia, Extremadura, Castella la Manxa i Múrcia. L'escenari més extrem que també planteja la CE va més enllà i deixa tota Espanya fora dels ajuts de cohesió, que al sud d'Europa només anirien a Portugal i Grècia. La Comissió Europea també es planteja mantenir la política actual d'ajudes en fons de cohesió a tot el territori de la Unió Europea, sense excepcions, amb una inversió de 370.000 milions d'euros, però fent "eficiències" per "modular la intensitat dels ajuts" i dirigir-los més bé allà on calguin.

En el document publicat aquest dimecres, la Comissió Europea també apunta a la possibilitat de fer retallades en la política agrària comuna (PAC), una de les despeses més importants del pressupost europeu. Hi ha dos escenaris de retallades plantejats: un de fins al 30%, que suposaria deixar de pagar als agricultors i ramaders uns 120.000 milions d'euros, i un altre amb retallades del 15%, el que suposaria un estalvi per Brussel·les de 60.000 milions d'euros. En el primer d'aquests dos escenaris, l'impacte en els ingressos dels agricultors seria molt fort, d'una caiguda del més del 10% en alguns casos, i més pronunciada en sectors específics. Amb la retallada del 15%, "l'impacte seria més limitat però encara seria considerable en determinats sectors, segons la tria feta", avisa la CE. Brussel·les també proposa la idea de mantenir el pressupost de la PAC als nivells actuals, d'uns 400.000 milions d'euros.

L'informe de la Comissió Europea només planteja escenaris, però no és una proposta concreta ferma ni definitiva. En tot cas, el marc pressupostari l'hauran de pactar els estats membres, que són els que tenen l'última paraula en aquesta qüestió. El mes de maig, es preveu que la CE faci una proposta més concreta de les seves prioritats, un cop hagi rebut comentaris i valoracions dels escenaris plantejats en el document d'aquest dimecres.

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
​Es millora la il·luminació al barri Parc Riu Clar | Aj. de Tarragona
01/01/1970
El cost total de la inversió és de 5.073 € IVA inclòs
Una manifestació a favor de l'escola catalana | Arxiu ND
01/01/1970
L'acte reivindicatiu es farà a les sis de la tarda i té per lema "Protegim el model d'escola catalana"
La reunió del senat tarragoní, celebrada aquest dissabte | ACN
01/01/1970
L'òrgan consultiu de l'alcalde s'alinea amb Ballesteros i reclama unitat territorial
Un moment de les votacions de l'AGO de l'ANC al poliesportiu de la Mar Bella | ANC
01/01/1970
Ja s'han abonat 3,8 milions en concepte de multes i fiances | L'Assemblea aprova els comptes anuals i tomba les dues esmenes a la totalitat al full de ruta que busca com fer efectiva la República i recuperar el liderat del procés
Soraya Sáenz de Santamaría i Íñigo Méndez, en roda de premsa. | ACN
01/01/1970
Els populars necessiten obrir nous fronts allà on Ciutadans encara no ha aconseguit arrelar i contrarestar davant l'opinió pública el revés del TC a la doctrina Wert
01/01/1970
L'exlíder de Podem Catalunya i el cap de files d'ERC a Barcelona narren com han viscut la visita al fins ara vicepresident de la Generalitat