societat

Neix Fridas, el nou col·lectiu feminista de Tarragona que arriba amb ganes de fer grans coses

Prop de quaranta persones han engegat aquesta associació mixta que tenen molt clars els seus tres objectius: divulgar, autoaprenentatge i autoacompanyament

per Jonathan Oca, Tarragona , 2 de febrer de 2018 a les 19:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Carla Aguilar, impulsora de Fridas, durant l'acte de presentació del col·lectiu Foto: Cedida J.F.


"De Tarragona cap al món". Amb aquesta ambició neix el col·lectiu feminista Fridas. Amb gairebé una quarantena de membres, aquesta associació s'autodefineix com a mixta, on hi tenen cabuda "tots els gèneres i totes les identitats de gènere". Neixen amb tres objectius clars: divulgar, autoaprenentatge i autoacompanyament.


Carla Aguilar, una de les impulsores del col·lectiu, destaca que la voluntat és compartir i divulgar tot allò que saben i el que volen saber. Volen fer extensiu el coneixement de la universitat, els de les associacions que impulsin moviments socials i feministes i poder oferir una continuïtat d'actes feministes i llocs de trobada per a tots i totes.

Apunta que aquest col·lectiu i les accions que han de portar a terme han de servir com a autoaprenentage. Aguilar defensa que "hem de reconèixer les nostres potencialitats" i alhora, aprendre dels altres.


Des del col·lectiu volen potenciar també el que anomenen "autoacompanyament". La intenció és crear espais segurs, on es pugui debatre i reflexionar. Sobre aquest objetiu girarà la principal activitat que portaran a terme durant els pròxims dos mesos, el "Cafè feminista", on els assistents parlaran de manera personal i experiencial.

De "converses de bar" a col·lectiu il·lusionat


Neus Rovira, una altra de les impulsores, explica que "tot va començar amb unes converses de bar on volíem canviar el món". A poc a poc, aquestes converses es van convertir en trobades entre molta gent per parlar de diferents temes, com assetjament, igualtat i desigualtat. Destaca que es va començar a posar la primera pedra cap a l'octubre i ara, a 2 de febrer, es presenten ja com a col·lectiu feminista.

Aguilar i Rovira deixen clar que tot i que la majoria de gent que formen l'associació són de Tarragona, la intenció és poder escampar-se per tot el territori i alhora pel món. Encara que sembli agosarada aquesta última afirmació, Fridas vol escampar el seu coneixement i experiències a tot arreu, fer xarxa més enllà de la ciutat, i per aquest motiu, faran servir les xarxes socials, que els obre un ventall infinit de possibilitats. De moment ja han tancat actes que portaran a terme a Reus i Vila-seca i estan pendents de fer-ne també Valls.
 

Presentació del col·lectiu Fridas a Tarragona Foto: Toni Carmona


Gran èxit en l'acte de presentació 

Les dues feministes afirmen que l'èxit del boca-orella ha provocat que ja tinguin força seguidors a les xarxes socials i que el Cafè La Cantonada, escenari que ha acollit la seva presentació aquest divendres, s'hagi omplert de gom a gom per veure els primers passos d'aquest nou col·lectiu feminista a la ciutat.

A banda, aquest col·lectiu compta amb almenys quaranta "madrines" que donen suport al seu naixement. Entre les persones, associacions, entitats i empreses que fan costat a aquesta nova iniciativa hi ha el festival Rec, Minipop, Abacus, Federació d'Associació de Veïns, Associació de Veïns Tarragona Centre, Cafè la Cantonada, Asexora't i una vintena d'investigadores i professores de la URV, entre altres.

 

Participació