memòria històrica

La CUP vol saber quants símbols feixistes s'han retirat de la ciutat des de l'abril

El plenari va aprovar per unanimitat una moció per fer desaparèixer totes les plaques franquistes de les façanes dels edificis de Tarragona

per Redacció, Tarragona | 1 de febrer de 2018 a les 18:12 |
Una de les plaques que hi ha al número 16 del carrer Reding de Tarragona | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La CUP de Tarragona passa revista al consistori i vol saber si s'ha complert el que el plenari va aprovar per unanimitat el 27 d'abril del 2017. En aquella sessió, es va aprovar que es farien desaparèixer totes les plaques franquistes de les façanes dels edificis de la ciutat.

En el text, s'instava a l'Ajuntament a fer un decret d'alcaldia per fer complir la Llei de la memòria històrica (52/2007 de 26 de desembre). Això vol dir que els propietaris dels edificis haurien de retirar tots els símbols en el període de dos mesos després de rebre el comunicat. En cas de no fer-ho, seria el consistori qui ho havia de fer. Les plaques, segons aquell acord,  han d'haver desaparegut abans de l'1 d'abril del 2018.


Aquesta moció, basada en una iniciativa del col·lectiu "Acaba amb la placa", va ser presentada pels cupaires el 22 de març, davant del número 16 del carrer Reding de Tarragona on hi ha tres plaques franquistes d'habitatge.

Quan falta poc més de dos mesos perquè es compleixi un any d'aquell ple, els cupaires denuncien que “no hem rebut cap notícia de si s’estan duent a terme aquestes mesures”. En aquest sentit, asseguren que encara hi ha moltes plaques i altres tipus de símbols franquistes visibles pels carrers de la ciutat i per aquest motiu, avancen que en el proper plenari, que se celebrarà el 22 de febrer, preguntaran al govern per l’estat d’aquesta qüestió.


 
Segons la resposta que rebin, actuaran o no, ja que la formació anticapitalista afirma que si no s'està fent res per retirar la simbologia franquista, "no pensem quedar-nos de braços plegats” i avisen que “prendrem la iniciativa de retirar totes aquelles les plaques que encara quedin a partir de l’1 d’abril, amb totes aquelles persones i col·lectius que vulguin sumar-s’hi”.


A la ciutat hi ha més de 100 símbols franquistes localitzats. En aquest mapa elaborat pel col·lectiu Acaba amb la placa se'n poden localitzar algunes. 


 

 

Participació