Més del 90% d'habitatges suspendran el certificat energètic

El document serà necessari per vendre o llogar immobles de més de cinc anys

per Oriol Montesó / Tarragona Diari , 20 de març de 2013 a les 12:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El certificat energètic serà obligatori per vendre o llogar immobles construïts abans del 2007. Foto: Tarragona Diari.

A partir de l'u de juny, els habitatges que surtin al mercat ho hauran de fer amb el certificat energètic. Aquest document esdevindrà indispensable alhora de vendre o llogar qualsevol immoble construït abans del 2007 —a partir d'aquell any el certificat ja va ser obligatori—. Figurarà en els anuncis, tant als aparadors com als portals online, seguint el mateix disseny que trobem als electrodomèstics.
 
De la A a la G —sent la A la nota més alta i la G la més baixa—, el certificat energètic posarà nota a l'eficiència energètica dels habitatges i s'extraurà tenint en compte tres indicadors: L'arquitectura passiva, l'aïllament i les instal·lacions de l'immoble. Josep Casanelles, arquitecte de l' empresa Efenta , ens explica que dins de l'arquitectura passiva es valorarà «l'orientació de l'habitatge i la compacitat, que és la relació entre el volum i la superfície de tancament, tenint present que a més façana, més incidència ambiental».
 
«L'aïllament, tant pel que fa a la pell de l'immoble com al vidre, és un altre factor a tenir en compte junt amb les instal·lacions, que inclouen la calefacció, la refrigeració, la il·luminació i l'aigua calenta sanitària» continua comentant-nos el Josep. Al ser preguntat sobre quina creu que serà la nota preponderant a Tarragona —una dada que es pot extrapolar a la resta del país— no dubta «el 90% es mouran entre la F i G. Penseu que fins els anys setanta no existeix l'aïllament tèrmic i que en són molts els habitatges anteriors a aquella època».
 
Al no haver-se aprovat encara la llei, encara no està clar el cost que tindrà adquirir aquest certificat. A Itàlia, país on ja és obligatori, aquest certificat val uns 250 euros per a un pis d'uns 100 metres quadrats. A Alemanya, en canvi, el cost mig del document ronda els 500 euros. «Es parla que a Espanya, el cost del certificat energètic serà d'uns 300 euros i que, de moment, no inclourà taxes» ens explica Josep Casanelles.
 
Si es compleixen aquestes prediccions, significaria que l'emissió d'aquest certificat no tindrà un afany recaptatori per part de l'administració. Tot i això, les immobiliàries no veuen amb tants bons ulls la iniciativa. Roser García, de les Finques Gasòmetre , considera que «si és una cosa obligatòria, hauria de ser l'Estat qui pagués el cost del certificat. El que està clar és que no servirà per vendre més i la situació ja és prou dolenta».
 
Tot i això, pot suposar una ajuda per a la reactivació d'un sector immobiliari malmés per la crisi. En primer lloc, perquè l'emissió d'aquest document l'ha de dur a terme un arquitecte, un arquitecte tècnic, un enginyer o un enginyer tècnic, i en segon lloc, per les reparacions que se'n derivin, ja que un bon certificat energètic pot millorar el preu de l'habitatge.
 
Tot i que no caldrà cap nota per poder vendre o llogar un immoble, el certificat energètic de ben segur que influirà en el valor de l'habitatge ja que entre una residència amb un excel·lent en matèria d'estalvi energètic —una A— i una molt deficient —catalogada amb una G— es calcula que l'estalvi de l'usuari en termes de llum, gas i aigua pot variar un 70%.
 
A hores d'ara, «els compradors o llogaters no tenen massa en compte l'estalvi energètic dels habitatges» segons ens explica la Roser García, comercial de les Finques Gasòmetre, que afegeix que «el que hem detectat és que no agraden els immobles que ho tenen tot elèctric: la cuina, la calefacció...»
 
A la nostra ciutat, gràcies a aquesta normativa ha nascut una nova empresa dedicada a l'elaboració de certificats energètics, Efenta. Josep Casanelles, que n'és l'arquitecte, valora de forma positiva la futura llei: «A nivell d'energia, les coses fins ara no funcionaven massa bé. Això esdevé perjudicial pel medi ambient a banda de significar una despesa de recursos innecessària».
 
Aquesta normativa, que també afectarà a locals comercials i a oficines, està pendent de l'aprovació oficial del Consell de Ministres. Aquest darrer pas és preveu que es dugui a terme durant aquest mes de març.

 

Arxivat a:
Economia, habitatge
Participació