societat

Tarragona recorda la figura del pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia i la repressió contra l'escola catalana

Docents per la República ha organitzat un acte a la plaça de la Font per commemorar el 159è aniversari del seu naixement

per Jonathan Oca, Tarragona , 10 de gener de 2018 a les 20:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Més de 100 persones han participat en la commemoració de l'aniversari de Ferrer i Guàrdia Foto: Jonathan Oca


Més de 100 persones s'han aplegat a les portes de l'Ajuntament de Tarragona per retre homenatge a Francesc Ferrer i Guàrdia, pedagog i pare de l'Escola Moderna (1901), fonamentada en un projecte pràctic de pedagogia llibertària. Va ser l'encarregat de i defensava que no eren necessaris els exàmens perquè creia que els alumnes el que havien de fer és aprendre i considerava que no eren necessaris.


Aquest defensor de l'educació va ser executat l'any 1909, acusat d'haver ideat i fonamentat la revolta de la Setmana Tràgica de Barcelona el 1909. El van afusellar el 13 d'octubre al castell de Montjuïc d'aquell mateix any. 159 anys després del seu naixement, el col·lectiu Docents per la República

Josep Bargalló, portaveu de Docents per la República, ha destacat que Ferrer i Guàrdia fou "l'iniciador del moviment de renovació pedagògica al nostre país i que va pagar la repressió i la persecució a l'escola amb la seva pròpia vida" i des del col·lectiu, que s'ha presentat avui en societat, volen aprofitar la commemoració del seu naixement per reivindicar i defensar l'escola catalana dels "constants atacs" que pateix, als docents i també al model educatiu.

L'acte, que també s'ha portat a terme a una vintena de ciutats del país, ha consistit en la lectura d'un manifest. En el text es posa de manifest el "paral·lelisme amb els moments que ens toca viure és inevitable", ja que en aquella època com en l'actualitat "el conjunt del Govern, són acusats d'uns fets no vinculables i inexistents". Per altra banda, en el mateix manifest es posa en relleu que "la docència vol esforç, coratge i compromís. I és també per aquest compromís que no permetrem que ningú desfaci tot el que vam construir llavors".

L'acte a la ciutat ha estat organitzat pel CDR Tarragona, tot i que la crida l'ha fet el col·lectiu Docents per la República. 

 

Participació