salut

La CGT reclama més personal per acabar amb el «desgavell» a Urgències

El sindicat titlla la gestió de la direcció de l'Hospital Joan XXIII "d'irresponsable" per no preveure i no actuar davant "una mort anunciada" del servei

per Jonathan Oca, Tarragona , 8 de gener de 2018 a les 10:25 |
Les portes del servei d'Urgències de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"Era una mort anunciada". D'aquesta manera és com el sindica CGT denuncia a situació caòtica que s'està vivint a l'Hospital Joan XXIII, concretament en el servei d'Urgències. Agustí Aragonès, exdelegat sindical al centre sanitari, ha destacat que hi ha una manca de personal en el servei que provoca col·lapses.

Des del sindicat reclamen que s'incrementi el nombre de professionals a Urgències, "perquè el personal és curt". Aragonès destaca que són necessàries una infermera i una auxiliar més per torn, de la mateixa manera que volen que s'incorporin dos zeladors més i que els torns de 10 a 00 h que porten a terme unes infermeres i unes auxiliars passin a ser de 24 hores.


"El que passa amb els tècnics de radiologia és escandalós", lamenta Aragonès. El sindicalista, ara ja jubilat, demana que hi ha d'haver quatre tècnics de radiologia durant tots els torns perquè ara la situació "és aberrant". Durant la tarda i nit dos tècnics han de fer la radiologia d'urgències, inclosos els TACS, i altres proves necessàries.

Gestió "irresponsable" de la direcció 

Des de la CGT titllen la gestió de la direcció de l'hospital "d'irresponsable". Consideren que l'anunci d'epidèmia de la grip i les experiències d'altres anys hauria de ser suficient per actuar i prendre mesures, quan ara mateix només hi ha manca de personal i de material per atendre totes les urgències. A més, recorden que amb les retallades, cap al 2011, es van tancar 80 llits que "no es recuperaran mai" perquè s'han transformat en despatxos o en habitacions individuals.

Gent als passadissos, boxes plens, estrès del personal sanitari i dels pacients, nervis i impotència són les situacions, sensacions i sentiments que es viuen aquests dies a Urgències.

 

Una ambulància davant el servei d'Urgència de l'Hospital Joan XXIII Foto: Jonathan Oca


Des de la CGT apunten que aquesta nit no ha estat dolenta però deixen clar que això no vol dir que a la tarda "hi hagi passadissos i saturació continua". Recorden que el dia 31 de desembre va ser tranquil perquè no hi va haver saturacions però el dia 1 de gener "va ser un desgavell", com l'any passat.

La solució, pel sindicat, és posar més personal per evitar els col·lapses que es viuen a Urgències. "Potser no és la panacea però mitigarà la situació", ha sentenciat Aragonès, qui recorda que el servei és com "els Bombers, hi ha estones que no surten però quan hi ha foc han de córrer i si no hi ha personal, no es pot improvisar". L'exsindicalista lamenta que agafen personal d'un altre servei per portar-lo a Urgències i "desvesteixen un sant per vestir-ne un altre".

"Estem salvant el cul a l'hospital"

Ferran Mansergas, delegat sindical de la CGT, ha dit que "per Nadal són típics els torrons, el tió i el col·lapse d'Urgències". El sindicalista ha recriminat a la direcció del centre que cada any es repeteix la mateixa història, quan ja saben que acabarà passant.

Per altra banda, la manca de personal provocant molt malestar entre els treballadors de l'Hospital, ha afirmat Carme Sánchez, una altra delegada sindical de la CGT. Ha destacat que s'està gestant una "rebel·lió" contra els problemes del centre i que estan recollint signatures per poder presentar-les a la direcció i poder arreglar aquesta situació caòtica.

La manca de personal i de material, segons Sánchez genera situacions d'ansietat i estrès que afecten els pacients però també al personal sanitari. Des de la CGT denuncien que hi ha treballadors que pateixen angoixa. Amb els recursos que tenen, "estem salvant el cul a l'hospital", ha sentenciat Sánchez.

Sánchez ha posat damunt la taula que des del centre sanitari es va decidir que "d'un dia per l'altre" implantarien un nou programa informàtic per quadrar els torns i que ara mateix està generant molts problemes de planificació i la plantilla no té una previsió dels torns.

 

Participació