La CEE ven la beatificació com un record de «totes les víctimes»

«Quan s’organitza una manifestació ningú explica el que li ha costat», arquebisbat i Conferència Episcopal segueixen sense posar preu a la beatificació

per Oriol Montesó / Tarragona Diari, 14 d'octubre de 2013 a les 14:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Valoració de la beatificació amb el portaveu de la CEE i l'arquebisbe de Tarragona. Foto: Tomàs Varga.

Amb to pausat, el portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola i bisbe de Madrid, Juan Antonio Martínez Camino, ha eludit tota referència al cop d’estat de Franco, a la Guerra Civil i a la posterior dictadura franquista quan els periodistes preguntaven sobre «l’oportunitat perduda per no fer referència al llarg de la beatificació a les víctimes republicanes» o sobre les fosses comunes que hi ha per tot l’estat amb cadàvers de persones que van lluitar per la democràcia.
 
«Cada cosa té el seu moment» ha defensat el portaveu de la CEE, que en cap moment ha pronunciat la paraula «franquisme» tot i ser el tema imperant a l'acte d'avaluació de la beatificació. Sí que s’ha afanyat a parlar de les desenes de milions de víctimes que va haver-hi al segle XX a mans dels «règims totalitaris». Posant èmfasi a les víctimes ortodoxes del règim comunista soviètic. Cap a aquestes víctimes, segons Martínez Camino, «seran oblidades gràcies a la beatificació que es va dur a terme ahir a Tarragona».
 
Precisament, les víctimes del règim totalitari espanyol, impulsat pel general Franco amb el suport de l’Església espanyola, va provocar milers de víctimes republicanes cap de les quals formaven part de la llista de més de 500 beatificats aquest diumenge a Tarragona. Després de les veus crítiques que s’han pogut sentir aquests dies en aquest sentit, l’arquebisbe de Tarragona, Jaume M. Pujol, ha dit que «a la llista de la memòria històrica tampoc hi són els meus màrtirs, allí només hi ha la d’un bàndol».
 
Quant ha costat la beatificació?
 
La incògnita que no es va desvetllar en la presentació de l’esdeveniment tampoc ha vist la llum el dia en el qual es valorava l’acte. Els responsables de la beatificació apunten que «encara és aviat per saber el cost total de l’acte. Quan el sapiguem us ho direm, tot i que això no ho fa ningú. Quan s’organitza una manifestació ningú explica el que li ha costat», ha conclòs l’arquebisbe de Tarragona, que s'ha mostrat molt satisfet per l'organització de l'acte tot i admetre errors menors.

 

Participació