procés català

VÍDEO Decoren l'Ajuntament de Tarragona amb llaços grocs per rebutjar la Constitució

Més de 150 persones han participat en la concentració convocada pel CDR de la Part Alta per dir ben alt que la Carta Magna no els representa

per Jonathan Oca, 6 de desembre de 2017 a les 14:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més de 150 persones han participat en la concentració a les portes de l'Ajuntament de Tarragona per rebutjar la Constitució Espanyola. Una enorme estelada, una pancarta on es podia llegir "Aquesta Constitució no ens representa" i un exemplar simbòlic de la Constitució dins d'una gàbia ha estat l'attrezzo que s'ha instal·lat a la plaça de la Font per denunciar, segons els manifestants, "l'estafa" que suposa aquesta Carta Magna.

La convocatòria de l'acte reivindicatiu ha anat a càrrec del CDR de la Part Alta. Els seus integrants han llegit un manifest a través del qual ha esperonat a la gent a cridar ben alt "6 de desembre, res a celebrar".

 
Després de la lectura del text, les persones que s'han concentrat a la plaça de la Font han decorat amb llaços groc la façana del consistori tarragoní com a mostra de rebuig a la Constitució i per recordar que hi ha "presos polítics" a l'estat espanyol.
 
A continuació, el text íntegre del manifest llegit aquest migdia a la plaça de la Font:


"Davant de la seva Constitució, despleguem la República"

El 6 de desembre de 1978 l'Estat es mudava de gala per revestir-se de legitimitat democràtica. Ho feia de la mà d'un referèndum en el qual s'aprovaria per immensa majoria la constitució espanyola, actualment vigent. I malgrat tot, la seva Constitució ni és legítima ni ens representa.

La perversió del text entronitzava els valors que Franco va deixar escrits al seu testament, el seu atado y bien atado, es materialitzava en forma de pàtria, rei i constitució. Una transició sense ruptura i sense cap mena d'alternativa: o constitució o constitució, i sempre amb la tutela del cop militar, que de tant en tant treu el cap a l'Estat espanyol per recordar-nos el camí que hem de seguir, el que hem de pensar i el que hem de dir.

La no depuració dels seus tribunals, la no depuració de la seva policia, la no depuració dels seus militars i el privilegi econòmic i financer que es va situar aleshores en mans de pocs va consagrar-se i erigir-se renovat. Només d'imatge. Tothom indemne, ningú culpable, i amb una constitució nova de trinca. El mateix text que preveu la indissoluble unitat d'Espanya, el que de forma real no es pot canviar, només per preservar la monarquia, o bé sota els dictats dels mercats per pagar deute.

Les elits feixistes que el 1978 van blindar-se amb la Constitució espanyola, que avalava el rei hereu del dictador Francisco Franco, no han canviat d'aleshores ençà, i els seus tics, de sobres ben coneguts per tothom, s'han de respondre amb la contundència de la llibertat d'expressió, de pensament i de la radicalitat democràtica.

Per això, ara i aquí, 39 anys després de l'estafa, diem ben clarament: visca el Poble, visca la República! Visca la Terra!".
 

Un exemplar simbòlic de la Constitució engabiat feia d'attrezzo durant la concentració Foto: Jonathan Oca


 

 

Participació