El Racó de les petites històries

«​A la vora de la font de l'àliga de bronze»

La Zoé va trobar una porta oberta per curar la solitud

per Montserrat Guasch, 27 d'octubre de 2017 a les 01:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Comença a caure el sol, la gent es retira dels carrers del centre d'Anvers, i allí està la Zoé. Asseguda al banc de pedra, al costat de la font de l'àliga de bronze, molt a prop de la casa on va néixer Van Gogh, parla animadament amb els seus tres amics. A aquesta hora, els cafès i restaurants de l'entorn acaben de tancar les portes, i l'habitual enrenou de la ciutat es concentra uns carrers més enllà, al voltant de la catedral, que amb la seva única i esvelta torre s'erigeix en testimoni dels que es resisteixen a què el dia mori tan aviat.

La Zoé és una dona de cos fràgil, prima i encorbada, que camina arrossegant els peus, perquè, com ella sempre diu, als vuitanta-cinc anys la vida pesa molt. El seu cabell blanc, recollit en un monyo mig desmanegat, els seus ulls grisos que quan et miren sembla que veuen el teu interior, i la seva veu quasi transparent ofereixen una serenor que s'encomana amb facilitat. I no parlem de la seva imaginació! Ho desborda tot; només cal apropar-se i escoltar les històries que explica cada dia als seus amics a la vora de la font de l'àliga de bronze.


Però el que els ha explicat avui és ben real. Els hi ha parlat de per què un bon dia va decidir abandonar-ho tot, de per què un bon dia va deixar de confiar en la gent. ¿Sabeu? -els hi ha dit- quan t'adones que el que t'envolta és fals, que és una pantomima, és preferible tancar la porta. Sempre se n'obrirà una altra de nova. I darrere aquesta nova porta us he trobat a vosaltres. No és fantàstic?

Com cada tarda quan cau el sol, també avui ha compartit el sopar amb els seus amics, al costat del dofí de pedra. Demà, com que és dissabte, podem anar al mercat que hi ha una mica més amunt, què us sembla?, els hi ha preguntat. Sempre que vaig al mercat penso en vosaltres i us imagino corrents esbojarrats entre les parades de fruites multicolors, i mirant amb ulls golosos el carret de les hamburgueses, tendres i oloroses. Uf!, fins i tot jo començaré a salivar.

I es va posar a ploure. I la Zoé va acompanyar els seus amics fins a casa. Va trucar el timbre i un dels voluntaris de la gossera els hi va obrir la porta. Ella, acariciant-los el cap, els va prometre que demà anirien tots plegats al mercat, i que es menjarien una hamburguesa.

La Zoé es va allunyar lentament, aquell dia semblava més cansada que mai, i els tres animalons es van quedar mirant com se n'anava. Potser ja sabien que la Zoé no tornaria.

 
 

 

Participació