estudi

Un gos acompanya per primera vegada víctimes de violència de gènere als jutjats de Tarragona

Una prova pilot demostra que redueix els nivells d'estrès i ansietat

per Redacció , 25 d'octubre de 2017 a les 08:07 |
Un dels gossos de la Fundació Affinity | Affinity
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fundació Affinity i la Conselleria de Justícia de la Generalitat han impulsat un programa pioner a Espanya que ha permès que un gos d'assistència acompanyi a víctimes de violència de gènere i de delictes contra la llibertat sexual, per reduir-ne l'estrès i per millorar-ne la confiança, seguretat i autoestima.

La prova pilot s'ha desenvolupat a l'Audiència Provincial de Tarragona amb 20 dones voluntàries: deu han estat acompanyades pel gos i les altres deu no (grup de control), i segons els primers resultats, les que han tingut la companyia de l'animal han mostrat nivells d'ansietat més baixos que les altres, ha explicat la fundació en un comunicat aquest dilluns.


Un Golden retriever anomenat Bob ha acompanyat a les víctimes a l'accés als jutjats i fins al moment de declarar, i ella podia interactuar amb l'animal a la sala d'espera --uns 30 minuts-- acompanyada pel psicòleg de l'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte (OAVD), i també les ha acompanyat a la sortida fins al carrer.

L'objectiu de la prova pilot era comprovar si la presència de l'animal ajuda a reduir l'ansietat i l'estrès de la víctima abans d'entrar a la sala de judicis on, probablement, es trobarà amb el seu presumpte agressor, i els resultats s'han basat en els testos "Escala analògica visual d'ansietat" i "Escala Hamilton de mesura d'ansietat (Harsin), en els quals les dones del grup de control han mostrat nivells d'estrès més alts.

Bob va ser recollit per una protectora de Tarragona amb símptomes de maltractament greu: tenia perdigons al cap i mostrava fòbia i rebuig per les figures masculines.

En l'actualitat, és un gos totalment recuperat i està especialitzat en intervencions amb col·lectius vulnerables com persones grans amb malalties neurodegeneratives, nens i adults amb malalties de desenvolupament i víctimes de violència de gènere.


Aquest estudi demostra que són de gran ajuda  

Els gossos d'assistència judicial estan ensinistrats específicament per a aquesta tasca, i la directora de la Fundació Affinity, Isabel Buil, ha explicat que aquest projecte pretén normalitzar la presència dels animals de companyia especialment en "llocs i situacions en què els gossos de teràpia poden ajudar les persones que ho necessiten".

"Volíem obrir portes i demostrar, a través del mesurament científic, que les intervencions amb gossos poden ajudar les víctimes que s'enfronten a una situació molt difícil", ha destacat Buil.

Per l'OAVD dels Serveis Territorials de la Conselleria a Tarragona, el programa "ha suposat una experiència innovadora i d'aprenentatge informal en l'atenció de les víctimes de delictes", ha assenyalat la directora general d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil de la Conselleria de Justícia, Pilar Heras, que ha afegit que també s'ha pogut atendre l'interès d'investigació en aquest àmbit.

Han col·laborat en el desenvolupament del programa la fundació al costat de l'OAVD, la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Bob.

 

Participació