curs 2017-2018

El Mediterrani comença la seva nova etapa com a institut escola

Els alumnes ​consideren que tenen molta sort de poder seguir estudiant a la mateixa escola, "amb els professors de tota la vida" | Nou alumnes estrenen la nova línia de 1r d'ESO

per Redacció , 12 de setembre de 2017 a les 16:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de setembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El col·legi Mediterrani de Tarragona ha començat aquest dimarts un curs molt especial. Reconvertit en institut escola, el centre incorpora aquest any l'oferta de secundària i evita que els alumnes que acaben la primària s'hagin de desplaçar a l'Institut de Campclar. "Tenim molta sort de poder de seguir estudiant a la mateixa escola, amb els professors de tota la vida", s'ha felicitat la Carmen Ubal, una de les nou alumnes de 1r d'ESO. Aquests nois i noies, que han pogut escollir fins i tot la classe on continuen els seus estudis, són els primers que cursen l'educació secundària al seu centre, que compta amb uns 130 alumnes. A més de garantir la continuïtat dels estudiants a la seva escola, l'ampliació pretén lluitar contra l'abandonament prematur dels estudis i el fracàs escolar en un entorn que està qualificat de màxima complexitat.

Puntualment, a les nou del matí, l'alumnat de l'institut escola Mediterrani ha accedit a les instal·lacions en el primer dia de curs. Tret d'alguns plors dels més petits, la comunitat educativa d'aquest centre del barri de Campclar ha celebrat la consecució d'una demanda històrica: poder disposar d'estudis de secundària a l'escola. Fins ara, només acollia alumnes d'entre P3 i 6è de primària, repartits en una línia per curs.


Els alumnes de 1r d'ESO, els més satisfets

Els més satisfets eren els estudiants de 1r d'ESO, que no hauran de canviar la seva rutina per anar a l'Institut de Campclar. "A mi m'agrada més quedar-me aquí perquè puc continuar amb els meus companys i amb els mateixos professors", ha explicat en Mohamed Ghaddari. A proposta de la directora, els alumnes van poder triar la que ja és la seva aula, d'entre les quatre estances que es reserven per als estudis de secundària -i que s'aniran adequant progressivament, fins d'aquí a tres cursos-.


Els pares i mares també han celebrat la que és una de les principals novetats del curs escolar al Camp de Tarragona, juntament amb la creació d'un institut a Miami Platja, que compta amb dues línies d'ESO en mòduls prefabricats ja existents. "Feia molts anys que les famílies volien poder continuar els estudis aquí al centre. Es tracta d'evitar l'abandonament prematur dels estudis i el fracàs escolar", ha assenyalat la directora de l'institut escola, Cristina Lara.

Aquest centre conforma una "comunitat d'aprenentatge" i ha adoptat actuacions educatives adreçades a l'èxit escolar. La directora dels serveis territorials d'Ensenyament a Tarragona, Imma Reguant, ha acudit al centre per reconèixer la seva tasca innovadora, d'inclusió i de cohesió "en un entorn complex". Reguant ha explicat que el fet de poder disposar d'estudis de secundària representava un dels "somnis" fixats en el projecte educatiu de la comunitat.


La directora d'Ensenyament ha fet valdre el fet que els alumnes podran passar més anys a l'escola i que això ajudarà a retenir-los. "A nivell de país hi ha una ofensiva per l'èxit escolar i un dels aspectes que treballa és que no perdem alumnes i que els tinguem en el sistema al curs que toca. Encara tenim nuclis on costa i on l'absentisme representa un percentatge petit, però la finalitat és que no es perdi ni un alumne", ha subratllat.

El nou curs escolar al Camp de Tarragona ha començat amb normalitat i sense incidències, segons Reguant. Aquest dimarts, uns 90.000 alumnes han engegat el curs en les etapes obligatòries de l'ensenyament. Amb la resta d'etapes, la xifra s'enfila enguany als 136.900 estudiants, amb una plantilla de 7.257 professors. La inclusió, la innovació i la cohesió són els eixos de treball fixats pels serveis territorials d'Ensenyament per a aquest curs 2017-2018.

 

Participació