Denuncien la suposada mort d'un bou al Baix Ebre, però el ramader aclareix que està viu

L'animal va caure plegat al terra després de ser embolat | Segons AnimaNaturalis, el bou hauria patit un cop de calor i avui ja es troba pasturant

per Redacció, Deltebre | 16 d'agost de 2017 a les 18:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El primer bou de la nit del Concurs Nacional d’Emboladors de les festes majors de la Cava (Deltebre, Baix Ebre), celebrat aquest dimarts a la nit, va patir un accident mentre era embolat. Un fet que, en un primer moment, va fer témer el pitjor i que ha protagonitzat un nou episodi en la guerra oberta entre animalistes, que han arribat a denunciar públicament la mort de l’animal, i els aficionats taurins, que han constatat la recuperació del bou.
 

Després que li encenguessen les boles de foc, el bou va caure plegat al terra, sense poder-se tornar a aixecar. Segons ha exposat el president de la Penya Taurina Bous Més que Mai i responsable del Club Deportiu de la Cava en l’organització dels actes amb bous, Camín Navarro, “l’animal va patir un defalliment en les forces i va caure al terra”. Navarro exposa que en veure sortir el bou del caixó els organitzadors van notar “que alguna cosa fallava”. “Semblava que tingués algun problema al coll i que no tingués forces”. El bou va ser embolat i immediatament després va caure al terra. “Vam actuar tan ràpidament com vam poder per tornar l’animal al caixó, tot i això degut al seu pes les tasques van durar 10 o 15 minuts”, segons descriu.

Avui dimarts, segons ha pogut contrastar el mateix Navarro amb Fernando Mansilla, ramader propietari de l’animal, “el bou ja es troba pasturant amb tota normalitat amb el ramat”, segons el ramader, “hauria patit un cop de calor”.  “Segurament la rapida reacció ha estat la clau per a que el bou es recuperi, nosaltres som els primers que no ens agrada veure patir un animal, de seguida li vam tallar la corda i vam decidir treure-li les boles i dirigir-lo cap al caixó”. “Ningú li va fer res mal fet a l’animal, l’animal no es trobava bé i de vegades aquestes coses poden passar”, defensa Navarro.

 
No obstant, aquest dimecres al matí l’organització animalista AnimaNaturalis ha anunciat que presentarà una denúncia per la suposada “tràgica mort” del bou. L’entitat assegura en una nota enviada als mitjans que ha rebut informació d’aquesta mort a través de diverses fonts. Aquestes informacions, però, no coincideixen entre si. D’una banda, assenyalen que el bou “va morir a causa d'un traumatisme encefàlic” o bé que “va ser sacrificat després de trencar-se el coll degut al forcejament entre els emboladors i el bou”.

 
En un vídeo difós a través de Facebook per la Plataforma Movimiento antitaurino de lucha M.A.L, es pot apreciar el moment en què el bou embolat cau a terra i és incapaç d’aixecar-se. En el missatge que acompanya les imatges, però, la plataforma assegura que el bou es va fracturar les potes. 
Cap d’aquestes extrems, segons assegura el ramader a través de l’organització de les Festes Majors de la Cava, és cert. Tan és així que l’animal aquest matí ja pasturava amb el ramat i el mateix Fernando Mansilla, el propietari, s’ha ofert a ensenyar-lo a tot aquell qui vulgui.
 
Denúncies per maltractament
 
AnimaNaturalis ha avançat en la nota que denunciarà aquests fets per tal que el departament 'Interior “esbrini què va passar exactament”. L’organització animalista, manté que a part d’aquesta suposada mort, un altre animal va morir el 29 de juny a Camarles, durant les festes dels Lligallos, “a causa del tracte brutal que pateixen”. En aquest cas, segons la versió de l’entitat, un bou embolat va haver de ser sacrificat per les ferides patides després de caure malament d’un dels obstacles de la plaça.
 
L’entitat liderada per Aïda Gascón subratlla que ja està preparant un seguit de denuncies “per maltractament animal i altres infraccions de la llei, com la continuada participació de menors en els bous capllaçats”. Gascón assegura, a més, que enguany hi haurà més denuncies que en anys anteriors, tot i que “serà difícil” que s'imposin sancions: "Tenim més ulls que mai vigilant els correbous, ja que els mateixos veïns de diferents pobles ens informen si detecten maltractament, però la llei es massa laxa i està feta per a protegir als ajuntaments." explica la directora d’AnimaNaturalis.

AnimaNaturalis i la plataforma Alternativa a la Festa Taurina a Terres de l'Ebre advertien fa uns dies en un comunicat que organitzar bous embolats o capllaçats a Deltebre “vulnera” les ordenances de Deltebre aprovades aquest juliol de 2017. AnimaNaturalis també ha anunciat que interposarà també una denúncia al departament d'Interior i al mateix ajuntament ja que l’article 54 4.1. de l’ordenança considera una infracció molt greu "Maltractar o agredir físicament els animals o sotmetre'ls a qualsevol altra pràctica que els produeixi com a resultat patiment o danys físics o psicològics si els comporten conseqüències molt greus per a la seva salut".

 

Participació