​La calor avança uns deu dies la collita de l'avellana

En la campanya d'enguany està previst que es puguin assolir les 10.000 tones | El sector tem que el preu de cotització de la Llotja de Reus baixi per sota dels dos euros per lliura

per Redacció, 14 d'agost de 2017 a les 10:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els episodis de calor intensa dels mesos de juny i juliol han avançat uns deu dies la collita de l'avellana al Camp de Tarragona. Segons ha explicat a l'ACN el responsable de fruita seca de la Unió de Pagesos, Rafel Español, està previst que els pagesos comencin a plegar les primeres varietats cap a mitjans de la setmana vinent, pels volts del 23 d'agost.

El gruix de la producció d'avellana -principalment de la varietat negreta- no es recollirà fins a principis de setembre, també uns deu dies abans del què és habitual. Español ha avançat que, a l'espera de veure com es comporta la meteorologia durant els pròxims dies, s'estima que enguany la producció assolirà les 10.000 tones, un volum que es considera "normal". Malgrat tot, el sector considera clau el preu de cotització que fixarà la Llotja de Reus per comprovar si la campanya acabarà sent realment positiva.


El responsable de fruita seca de la Unió de Pagesos, Rafael Español, ha explicat que la Llotja de Reus va tancar la cotització de la lliura d'avellana en 1,80 euros i que, ara, es tem que el preu encara pugui ser inferior. "Els rumors que fa circular el comerç és que s'obrirà més a la baixa. Si el preu és inferior als dos euros, ja no surten els números", ha advertit.

Després de dues males campanyes -l'any passat la producció no va arribar a les 9.000 tones-, el sector confia que les previsions de producció i la cotització de la Llotja de Reus els siguin favorables, tenint en compte que els seus principals competidors, Turquia i Itàlia, també esperen enguany unes collites estàndards.

Español ha explicat que el fruit s'ha vist afectat per les oscil·lacions de temperatura. Així, si a l'hivern tot feia indicar un endarreriment de la collita, les calorades l'han avançat finalment uns deu dies. "Portem algunes nits en què està refrescant i això ha permès que l'arbre aguanti les avellanes uns dies més", ha assenyalat el responsable de fruita seca d'Unió de Pagesos.

 

Participació