Hard Rock

Les tres pedres a la sabata que té la Generalitat en el projecte de Hard Rock

La CUP, Aturem BCN World i els expropiats dels terrenys de PortAventura no li posaran les coses fàcils | L'advocat dels expropiats ja ha entrat una vintena de peticions a l'Administració per poder revalorar els terrenys

per Jonathan Oca, Tarragona | 13 de juliol de 2017 a les 05:30 |
Els terrenys on es construirà el Hard Rock Entertainment World | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Govern respira tranquil després que el passat 30 de juny es confirmés l'interès d'alguna companyia per poder construir el macroprojecte del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Salou i Vila-seca. Aquesta tranquil·litat es va acabar de confirmar aquest dilluns, quan Lluís Salvadó, secretari d'Hisenda de la Generalitat, va obrir el sobre de la proposta de Hard Rock, amb els detalls del seu projecte. Les xifres, que estan molt allunyades del projecte ambiciós que van presentar el Govern, la Caixa i el grup Veremonte el setembre del 2012, no estan gens malament tenint en compte que és l'única oferta que ha rebut la Generalitat. En paraules del mateix Salvadó, el projecte és "absolutament solvent" i respon a les expectatives.

Ara bé, mentre tot sembla avançar amb el vent a favor, a la Generalitat li ha entrat una pedra a la sabata. Bé, en podrien ser almenys tres. Com en tot projecte, i més si es parla d'un que implica urbanisme, sempre hi ha la cara B. Aquesta altra cara, la menys amable, és en la qual la justícia hi juga un paper molt important.


L'anunci del pas endavant definitiu del projecte ha fet aixecar la llebre i comencen a aparèixer els anuncis que no agradren al Govern. La plataforma Aturem BCN World, la CUP i els expropiats són els tres fronts oberts que té la Generalitat.

Les pedres poden ser molt emprenyadores 


Immediatament després de l'obertura del sobre on hi havia la proposta de Hard Rock amb alguns dels detalls de la primera fase del projecte, la plataforma Aturem BCN World va presentar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una demanda contra el pla director urbanístic (PDU) del CRT. Joan Pons, el seu portaveu, va explicar a NacióTarragona que en el text de la demanda es posen en dubte els impactes territorials i ambientals que suposa el PDU i el "desencaixament" que aquest té amb la resta de plans que hi ha a la zona, com el del sector químic. Segons Pons, en el document també s'hi reflecteixen altres dubtes sobre la legalitat de certs aspectes urbanístics i mediambientals.

Per altra banda, hi ha la CUP, tot i que encara s'ho està pensant. Aquest dimarts, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, va anunciar que els anticapitalistes estudien "possibles accions" davant l'Oficina Antifrau de Catalunya "per la possibilitat que el Govern executi l'opció de compra sobre els terrenys que són de 'la Caixa'".


Els cupaires consideren que els terrenys van ser expropiats "en nom d'un suposat interès general que no s'ha desenvolupat ni executat". En aquest sentit, apunten que gràcies al PDU, aquests terrenys es van "revalorar" per "afavorir" l'entitat bancària i que en cap moment s'ha parlat de pagar més diners als veïns i això, per si mateix "ja és un frau", va sentenciar Boya.
 

Aturem BCN World presenta una demanda contra el PDU del CRT Foto: Aturem BCN World​  


Mentre els cupaires es decideixen, els que sí que van avançant, a pas lent però ferm, són els propietaris dels terrenys expropiats l'any 1989 per a poder construir el projecte de PortAventura. En total hi ha més de 450 afectats però, de moment, només una seixantena han tirat endavant amb el procés de demanar una revaloració dels terrenys, ja que quan es van expropiar els terrenys es va fer en condició de sòl rústic i ara amb el PDU, s'han requalificat i també han augmentat molt el seu valor.

L'advocat que porta aquest cas, Javier Huarte, en declaracions a NacióTarragona ha explicat que s'han entrat més d'una vintena d'escrits a la Generalitat demanant la "revaloració" i aquesta setmana se'n presentaran uns quants més. El lletrat ha explicat que la Generalitat ja els ha confirmat que poden veure els expedients d'expropiats als quals encara els hi falta documentació. El document –la petició- entrat de forma individual està fonamentat en informe tècnic sobre la globalitat del CRT i en el qual s'aplica la revaloració del terreny pel que fa a la superfície expropiada.

La petició de revaloració que es fa a l'Administració és una continuació "de l'expropiació que es va fer en el seu dia -l'any 1989-. Segons Huarte, "si en un període de tres mesos la Generalitat no ha donat resposta, entendrem que desestimen la nostra petició i per tant, actuarem en la via que considerem més oportuna".

Confiança en les seves possibilitats

Tanmateix, el lletrat destaca que espera que s'arribi al jurat d'expropiació i que aquest sigui favorable. En cas contrari, caldrà analitzar-ho i l'advocat destaca que si el jurat no accepta aquest procés però la seva explicació fonamentada i molt ben explicada, "doncs potser no val la pena arribar al contenciós, ja que aquest pas endavant podria suposar un cost per als expropiats però no es descarta res". Ara bé, si detecta errors en la interpretació del jurat doncs no en té cap dubte que el procés no s'aturarà. Els primers expropiats podrien començar a tenir resolt el seu cas d'aquí a un any. Segons ha pogut saber aquest diari, alguns dels antics propietaris haurien cobrat entre almenys entre 4 i 20 euros per metre quadrat i ara, podrien estar requalificats en 69 euros.

El portaveu dels afectats, Josep Badia, destaca que els expropiats "ja hem fet tot el que podíem fer per intentar reclamar allò que creiem que ens pertoca" i afegeix que ara la pilota està a la teulada de la Generalitat i s'haurà d'esperar a conèixer el moviment que farà. Badia ha assegurat que "es veuen amb possibilitats, si no no ho haguéssim engegat tot això".

 

Participació