Selectivitat

El 93,1% dels alumnes del Tarragonès aprova la selectivitat

La mitjana catalana d'aprovats se situa al 94%

per Redacció, 29 de juny de 2017 a les 20:01 |
Més de 32.000 estudiants van participar en les proves de selectivitat aquest 2017 | Martí Albesa
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més de 32.000 alumnes de Catalunya han participat a la selectivitat. Aquest dijous s'han fet públiques les qualificacions de les proves d'accés a la universitat, i el 93,1%  dels alumnes del Tarragonès l'han aprovat. La mitjana catalana d'aprovats se situa al 94%.

En dades concretes, dels 902 matriculats al Tarragonès, se n'han presentat 898 i 836 han aprovat, la resta ha suspès. Els resultats de la resta de comarques del Camp de Tarragona es presenten amb aquesta taula:

 
Comarques Matriculats Presentats Aprovats  Percentatge
Alt Camp 154 153 146 95,4
Baix Camp  618 617 587 95,1
Baix Penedès 232 232 211 90,9
Conca de Barberà 32 32 29 90,6
Priorat 22 21 21 100
Tarragonès 902 898 836 93,1


La millor nota: quàdruple empat de noies amb un 9,80


Quatre estudiants han quedat empatades al capdavant del rànquing de les millors notes dels exàmens de selectivitat a Catalunya d'aquest 2017. Ivet Boada, de l'Institut Santiago Sobrequés de Girona; Maria Torras, del Pius Font i Quer de Manresa; Mònica Torrecilla, del Col·legi Santa Teresa Ganduxer de Barcelona; i Anna Sallés, de l'Aula Escola Europea també de la capital catalana, han obtingut la millor nota de Catalunya amb un 9,80.

En declaracions a NacióDigital, Sallés ha reconegut que "s'esperava obtenir una bona nota", però no situar-se al capdavant del rànquing. Ella ha estudiat el batxillerat científic pur i necessitava almenys un 12'2 per entrar a la carrera desitjada, un doble grau en enginyeria de la UPC. Comptant les assignatures de la fase específica, Sallés se n'ha sortit perquè ha obtingut 13 punts sobre 14. "L'objectiu ja l'hem aconseguit, però ara el repte tot just comença perquè a la universitat tindrem molta feina", apunta l'estudiant barcelonina, que té 17 anys.


Per altra banda, la millor nota a la demarcació de Tarragona l'ha aconseguit l'Arnau Dolç, de l'Institt Antoni Martí i Franquès de Tarragona. L'estudiant ha superat les proves amb un 9,75. En una entrevista amb NacióTarragona ha destacat que no s'esperava aquesta nota tan alta i que ara "toca estar amb la família i els amics, que fins ara no he pogut".

Unes novetats que preocupen

Però les PAU d'aquest any han angoixat més que de costum els alumnes que les han cursat. El motiu? Els canvis de darrera hora que s'han incorporat a les proves. Per primera vegada des de l'aprovació de la Lomce l'any 2013, els exàmens de selectivitat s'han adequat a la normativa espanyola. Inicialment, el redactat de la llei preveia que fossin una espècie de revàlida. El Departament d'Ensenyament ha aconseguit superar aquest escenari i mantenir el format habitual, però ha hagut d'introduïr-hi algunes modificacions que neguitegen els estudiants.

Les noves proves d'avaluació d'accés a la universitat -així s'anomenaran a partir d'ara- han estat gairebé idèntiques a les PAU: consten d'una fase general obligatòria que han de cursar tots els matriculats i d'una altra d'específica que permet als alumnes intentar pujar nota. La primera part dels exàmens continuarà avaluant els coneixements dels estudiants sobre quatre matèries: català, castellà, anglès i història o filosofia.

Els participants completen aquest bloc general amb una altra assignatura pròpia del tipus de Batxillerat que hagin cursat (social, científic o humanístic). Les novetats han arribat en aquest punt. Fins ara, els estudiants podien escollir la cinquena matèria de la primera fase de la selectivitat entre una vintena d'assignatures. Ara, en canvi, els l'assigna directament el Departament d'Ensenyament en funció de la branca dels estudis de Batxillerat que hagin desenvolupat.

Obtenir una bona qualificació a la fase general de les PAU és vital per als estudiants que volen entrar a alguna carrera amb una nota de tall molt alta, com ara medicina. Tanmateix, per a molts d'ells encara és més important poder escollir una assignatura que coneguin bé de cara a la fase específica de les proves, ja que és la part que els permetrà millorar la nota i acabar aconseguint una qualificació que s'acosti el màxim possible als 14 punts (la màxima puntuació que es pot treure si es sumen les notes de totes dues fases).

 

Participació