Demanen al Congrés el tancament de la granja de simis de Camarles

El Proyecto Gran Simio lliura un informe als partits polítics sobre el «maltractament» que els macacos pateixen al centre del Baix Ebre

per Tarragona Diari , 15 de març de 2013 a les 17:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Proyecto Gran Simio (PGS) ha elaborat i lliurat a tots els representants dels partits al Congrés un informe en el qual sol·licita el tancament de la granja de primats de Camarles (Baix Ebre), Centre de Recherches Primatologiques Ltd., promotora d'aquest granja, era una empresa, radicada en Illes Maurici, integrada a Ciel Group, també d'Illes Maurici.
 

El PGS considera que el centre proveeix als laboratoris de la zona de simis per a l’experimentació biomèdica, «un sistema per provar medicaments que està antiquat i obsolet», ja que segons l’associació existeixen mètodes «més segurs, econòmics i barats, com el cultiu de cèl·lules i teixits humans en laboratori».
 

Sol·liciten «el tancament immediat del ja denominat "Guantánamo dels simis"». Consideren que «en un país on s'ha prohibit totalment l'experimentació amb grans simis no pot permetre's que l'horror i el patiment dels macacos, capturats en llibertat amb destinació a la tortura, tingui la seva seu a Espanya», declara Pedro Pozas Terrados, director executiu de PGS a Espanya.
 

«Solament es podran utilitzar animals quan el seu ús estigui justificat per la finalitat que es persegueix, diu la llei», explica Pozas.

Allotjament i cura
 
L'organització anima a les autoritats competents a inspeccionar la granja de primats de Camarles, a fi de comprovar l'estat dels animals allí tancats.
 
«Es té coneixement que entre els exemplars captius hi ha molts malalts d'herpes i sarna; malalties molt contagioses que podrien acabar amb tots ells», assenyalen des de PGS, que reclama el compliment de la normativa vigent —el  Reial decret 53/2013  aprovat l'u de febrer d'aquest any— referent a les condicions generals d'allotjament i cura dels animals.
 
«Els macacos de Camarles poden traslladar-se a centres especialitzats o bé a un santuari on puguin viure en llibertat, sense l'amuntegament que pateixen ara», suggereix Pozas, que espera que es prohibeixi la nova entrada a Espanya de macacos amb destinació a Camarles.

Camarles en peu de guerra des del 1999

La Fundació Altarriba, des de 1999, va plantar batalla a aquest projecte per dues vies: d'una banda donant suport a l'acció ciutadana que demanava la desaparició de la granja, i per un altre davant els Tribunals de Justícia, presentant un recurs Contenciós-Administratiu per impedir la seva activitat.

La Fundació Altarriba, en tenir coneixement a l'octubre de 2003 que l'empresa Centre de Recherches Primatologiques Ltd. havia sol·licitat la importació de 300 macacos, va intentar impedir-ho sense èxit.

Informe que el PGS ha entregat als partits del Congrés de Diputats

 

Participació