Els agressors de les animalistes de Mas de Barberans eviten el judici pagant multes d'un total de 8.000 euros

Els acusats admeten els delictes de coaccions, lesions lleus i danys, amb l'agreujant de discriminació ideològica, contra les activistes que gravaven els correbous

per Sofia Cabanes, Tortosa | 15 de maig de 2017 a les 12:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Janine Chalé, José Babriel Navarro i Albert Navarro han sortit condemnats este matí dels jutjats penals de Tortosa. Foto: Sofia Cabanes


Els tres agressors de les dues animalistes que gravaven els correbous de Mas de Barberans el març de 2016 han evitat finalment el judici després d'acordar amb l'acusació particular pagar fins a 8.010 euros de multa pels delictes de coaccions, lesions i danys i, a banda, 1.440 euros en concepte de responsabilitat civil.


José Gabriel Navarro, Janine Chalé i Albert Navarro, tots tres ciutadans de La Ràpita, han reconegut els fets que se’ls imputaven, inclòs, en el cas de les coaccions, l’agreujant per discriminació ideològica.

A canvi se’ls ha imposat multes que rebaixen considerablement les demanades per la fiscalia i la representació de les animalistes, que també han retirat les peticions de presó. De fet, Fiscalia demanava dos anys de presó a cadascun dels acusats pels fets i multes que ascendien als 18.000 euros, mentre que la petició d'Anima Naturalis ascendia als 3 anys i 4 mesos de presó i multes que arribaven als 60.000 euros


Així, José Gabriel Navarro ha estat condemnat a una multa de 1.620 euros pel delicte de coaccions –amb agreujant de discriminació- i a pagar 90 euros per un delicte lleu de lesions i 90 euros més per un delicte lleu de danys.

En segon lloc, Janine Chalé, ha estat condemnada a pagar una multa de 1.620 euros pel delicte de coaccions –amb agreujant de discriminació- és 90 euros pel delicte lleu de danys i 1.350 euros per un delicte lleu de danys.


Per últim, Albert Navarro també haurà de pagar 1.620 euros de multa pel de delicte de coaccions amb agreujant de discriminació, més 180 euros per un delicte lleu de lesions i 1350 per un delicte lleu de danys.

A banda de les multes, tots tres han de fer front al pagament de la responsabilitat civil pels danys a les pertinences de les dues activistes. Així José Gabriel Navarro ha d’abonar 393 euros pels danys a una càmera i 32,82 euros d’unes ulleres a Aïda Gascón. I d’altra banda, el mateix José Gabriel Navarro i de forma solidària Albert Navarro han d’abonar 210 euros a l’activista per les lesions que va patir.


Per la seva banda, Janine Chalé i de forma solidària Albert Navarro han de pagar 210 euros en concepte de lesions i 594,97 euros pels danys a una càmera a Yasmina Moreno.

Segons han indicat fonts de l’acusació particular, els tres condemnats han demanat pagar la condemna i la responsabilitat civil de cop, sense plaços. Cap dels tres condemnat han fet declaracions als mitjans, tot i que un d’ells ha increpat els periodistes a l’arribada als jutjats.

A la sortida, les activistes d’AnimaNaturalis han valorat la condemna, que han qualificat “d’històrica”, ja que, segons consideren “pot assentar un precedent, no només a Catalunya, sinó a la resta de l’Estat”, ha afirmat la presidenta d’AnimaNaturalis i víctima de les agressions, Aïda Gascón. “Hem acceptat l’acord perquè hem aconseguit el que volíem, que era que els acusats reconeguessin cadascun dels fets, inclòs l’agreujant per discriminació ideològica, és a dir, han reconegut que ens van atacar per motius ideològics i no uns altres”, ha afegit Gascón.

La presidenta d’Anima Naturalis ha explicat que el fet que els tres condemnats hagin reconegut que van cometre els per motius ideològics “pot ser molt pedagògic, per tal que a partir d’ara ningú hagi de patir mai més cap tipus de repressió ni coaccions en places i que la part del sector taurí que està acostumat a fer servir la violència per sotmetre als animals, que se’ls hi tregui del cap, que no podran fer servir la violència per defensar cap idea”, ha manifestat.  

Els fets de Mas de Barberans van suposar un punt d’inflexió pel que fa a mesures de seguretat a les places i llocs on se celebren bous a les Terres de l’Ebre. “Arran d’aquells fets hem aconseguit que hi hagi policia i hem aconseguit que cada vegada puguem anar a les places més tranquil·les sense haver de patir per la nostra integritat física, tot i que la tensió continua existint”, ha manifestat Gascón.

Precisament, les activistes han anunciat que demà tornaran a enregistrar bous a les Festes d’Alcanar. 
 

Les dues activistes que van ser agredides, Aïda Gascón i Yasmina Moreno, han sortit satisfetes dels jutjats. Foto: Sofia Cabanes

 

Participació