Eidenhammer «creuant els límits» de la fotografia

L'exposició 'crossing limits' barreja fotos, elements plàstics i fragments del l'audiovisual que li dóna nom

per Oriol Montesó / Tarragona Diari, 12 de setembre de 2013 a les 14:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Emma Garau al sostre de la Catedral de Tarragona. Foto: Andrea Eidenhammer.

Creuant els límits, la ballarina Emma Garau recorria ja fa més d’un any les alçades de Tarragona de la mà de la fotògrafa i cineasta Andrea Eidenhammer. Ho feia a través d’un audiovisual que els tarragonins vam poder descobrir en el marc de les Festes de Santa Tecla de 2012. Ara, el projecte crossing limits creix per fer-se tangible al Tinglado 2 del Moll de Costa.
 
«El que tenim aquí va més enllà del vídeo i no és només una exposició. El que fem és endinsar-nos en el procés creatiu de l’artista a través de diversos espais», ens explica la comissària de l’exposició que ha estat la mateixa Andrea Eidenhammer.
 
La fotògrafa austríaca instal·lada a Tarragona ha preparat un primer plafó de rebuda als visitants en el que a partir de fotografies confronta la inspiració amb la realització del film. «És un mapa del procés creatiu en el qual les dues línies —la de la inspiració i la del making off— discorren paral·leles», ens explica l’Andrea que admet que «moltes vegades, per als artistes és difícil saber com es duu a terme el procés creatiu, canalitzes la inspiració en una disciplina i prou».
 
La instal·lació continua mostrant-nos els 24 fotogrames que componen un dels segons de la pel·lícula. «El cinema no és més que un seguit de fotografies passades molt ràpides. Si mirem aquestes 24 fotos de l’Emma, al sostre de la Catedral, poden semblar la mateixa perquè passen en un segon però en realitat no ho són».
 
La música és quelcom essencial en qualsevol producció audiovisual. En aquest cas, va ser Conrad Setó l’encarregat de posar la melodia a les passes de l’Emma. Al Tinglado, una sala estampada amb la partitura de la banda sonora i l’esquelet d’un piano ens mostra l’ànima del film, la música.
 
Un violoncel que ens acompanya a través d’una sala fosca amb vídeos a banda i banda del sostre de la Catedral. «Hem volgut fer partícip a tothom i per això oferim la possibilitat de pujar dalt de la Caterdral a partir d’un muntatge de vídeos, projeccions i miralls», ens explica Eidenhammer que admet que «en alguns casos la sensació de mareig s’apropa al vertigen d’estar dalt de la Catedral».
 
L’exposició fotogràfica la trobem al final. Deu grans fotografies tan o més espectaculars que el film donen al toc de gràcia al recorregut que encara ofereix una sorpresa extra per aquells que no hagin vist el vídeo crossing limits o vulguin repetir.
 
La mostra s’inaugura aquest dijous a les set del vespre i es podrà visitar fins al 13 d’octubre. Durant el mes de setembre de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 17 a 20 h i diumenges i festius d’11 a 14 h. A l’octubre de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 16 a 19 h i diumenges i festius d’11 a 14 h.

 

Arxivat a:
Cultura, art
Participació