1 de maig

Més de 1.500 persones surten al carrer a Tarragona per defensar els drets dels treballadors

Els ERO de Bic Graphic i d'Abelan Catalana, principals fronts oberts al Camp de Tarragona

per Jonathan Oca , Tarragona , 1 de maig de 2017 a les 13:30 |
Els treballadors de Bic Graphic a Tarragona protesten per l'ERO presentat per l'empresa | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
​Més de 1.500 persones han sortit al carrer a Tarragona aquest 1 de maig per reivindicar i defensar els drets laborals així com a exigir que es recuperin els que s'han perdut a mans de les polítiques laborals del Partit Popular, liderat per Mariano Rajoy. Sota el lema "Ocupació estable, salaris justos i més drets socials", els centenars de persones han recorregut la Rambla Nova en aquest acte reivindicatiu convocat pels sindicats majoritaris, la UGT i CCOO.

En el Dia Internacional del Treball s'ha posat damunt la taula el malestar generalitzat dels treballadors. "Fa molts mesos que estem lluitant per aconseguir salaris dignes, reformes laborals, millorar les condicions socials i econòmiques dels treballadors i per recuperar els drets que ens han pres", ha dit Joan Llort, secretari general de la UGT a Tarragona. En aquest sentit, el sindicalista ha dit que ara mateix hi ha panorama polític que permetria tirar per terra les reformes laboral del govern del PP, ja que "els partits que estan a l'oposició, que són majoria, poden canviar aquestes lleis". Segons el mateix sindicalista, els sectors més afectats per tot plegat són l'hosteleria i els serveis. 


Llort denuncia que "els treballadors som els únics que paguem la crisi" i lamenta que es digui als quatre vents que "la recessió està superada, quan pels treballadors l'economia està sota mínims". El secretari general ha afegit que "la precarietat i la situació de descrèdit que patim els treballadors no ens la mereixem i per això hem de lluitar, per recuperar els nostres drets". CCOO i la UGT diuen que ja n'hi ha prou d'aquesta situació.Bic Graphic, Abelan Catalana i altres fronts oberts 

Aquesta manifestació, que també s'ha fet en altres punts del territori català, tenia un clar caire tarragoní aquí a la demarcació, ja que hi ha diferents casos oberts que afecten centenars de persones, com el conflicte dels estibadors, que encara cueja. A Tarragona hi hauria 160 persones en plantilla més 40 treballadors eventuals, això suposa que almenys 200 persones tenen, ara com ara, un futur laboral incert.


El tema més recent, tot i que s'està arrossegant des de fa més d'un any i dos mesos, és l'ERO que ha presentat l'empresa Bic Graphic que afecta 136 treballadors de la planta de Tarragona i el tancament definitiu, deixant 32 persones al carrer, del magatzem logístic a la Granada. En aquest sentit, els treballadors no abaixen els braços i volen que la situació es recondueixi. Rebeca Morillo, presidenta del comitè d'empresa, destaca que "volem negociar d'una altra manera, fora de termini" i explica que una possible sortida és la d'internalitzar serveis que actualment estan desenvolupant empreses externes, entre altres mesures. Per trobar-ne més, considera vital que "fem un estudi conjunt –empresa i treballadors- per trobar la millor solució".

A propòsit d'això, lamenta "l'opacitat" de tot el procés i afirma que tenen poc marge de maniobra perquè l'empresa "s'ha tancat en banda" i no vol tirar enrere l'ERO. El període de negociació va començar el passat 21 d'abril i acaba el 19 de maig. Un cop finalitzat, "s'ha d'haver arribat a un acord, sí o sí".

I aquesta setmana ha saltat la notícia que la paperera Abelan Catalana, a Alcover (Alt Camp), podria estar preparant un expedient de regulació d'ocupació (ERO) d'extinció per acomiadar els 131 treballadors que queden actualment a la fàbrica.

A tots aquest casos, també s'hi afegeixen alguns col·lectius del sector públic que pateixen retallades. 


 

Participació