política hidrològica

La PDE demana la paralització del pacte de Rialb i es planteja accions de protesta

La setmana vinent, els representants de 17 municipis ebrencs demanaran a la Generalitat l'aportació de documents per la lluita jurídica contra el pla de conca

per Redacció , Tortosa, 23 d'abril de 2017 a les 18:07 |
El Pacte de Rialb va centrar anit la quinzena assemblea de la PDE. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha reclamat al Govern que paralitzi el pacte de Rialb, el projecte que preveu abastir amb aigua del Segre una trentena de municipis de l'Urgell, la Segarra, l'Anoia i la Conca de Barberà. En la quinzena assemblea, celebrada aquest dissabte, la PDE demana que es faci un estudi real de les necessitats dels pobles i d'alternatives d'abastiment. "És el transvasament a poc a poc", va dir durant l'assemblea el portaveu Manolo Tomàs. La PDE ha descartat convocar cap gran mobilització: "Volem esgotar primer totes les vies polítiques i tècniques per evitar que es produeixi aquesta detracció d'aigua", va explicar el portaveu Joan Antoni Panisello. Amb tot, no descarten fer altres petites accions, encara sense data ni lloc concretat.

El pacte de Rialb va centrar l'atenció durant l'assemblea d'entre tots els temes tractats. Sobre aquesta qüestió es va apuntar que el Govern presenta "excuses", com ara que afecta "poca quantitat d'aigua" i que "és un projecte de país". "No té sentit demanar més cabal al Delta i que, d'altra banda, planifiquen obres per fer extracció d'aigua riu amunt", va apuntar Matilde Font, portaveu de la PDE. "És un punt que ens ha agafat per sorpresa però veiem que darrere el pacte s'amaga alguna cosa més", va afegir Panisello en declaracions a la premsa: "S'està preparant una maniobra que sospitem que serà alguna cosa més que abastir a pobles que tenen aquest problema".


Panisello va explicar que han parlat amb el departament de Territori i que haurien admès que hi ha alternatives al pacte però que s'haurien d'estudiar. "Que ho facin", va dir. La Plataforma ha posat damunt la taula altres opcions, com la de connectar els municipis afectats al CAT. "Ens van dir que l'aigua no era de massa qualitat. Llavors resulta que al Camp de Tarragona porten aigua de mala qualitat?", qüestiona. Segons la PDE, el Govern també hauria al·legat que la connexió tindria uns costos massa elevats.

A banda d'això, durant l'assemblea també es va exposar que la PDE ha sol·licitat una reunió amb la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, per abordar el Pacte Nacional de l'Aigua. En aquesta qüestió, se li vol preguntar si aplicarà les modificacions que demana Brussel·les i, si no aplica la directiva europea, "què pensa fer amb el Delta", va explicar Tomàs. La carta se li va adreçar fa setmanes i encara no han rebut resposta. Ara, la PDE dona 15 dies de marge. Si no, demanaran la compareixença pública al Congrés de la ministra, una sol·licitud per la qual ja asseguren comptar amb els suports suficients.


Encara en aquesta línia, i per presentar una denúncia davant la Comissió Europea, la PDE reclama al Govern "més que declaracions" i li demana que entregui la documentació necessària perquè "es condemni el govern espanyol". La setmana entrant, els representants de 17 municipis ebrencs demanaran a la Generalitat, per escrit, l'aportació de documents per la lluita jurídica en una acció que la PDE ha descrit de "lobby ebrenc".

La PDE també fa una crida a la societat catalana: "No us deixeu enganyar", va advertir Tomàs, que reclama als que van assistir a la gran manifestació del 2016 a Amposta "que ajuden a explicar que permetre la fugida d'aigua significa la desaparició de les Terres de l'Ebre". Finalment, tot i que sense una convocatòria de mobilització, la PDE ha reclamat "a la gent de l'Ebre, que no falla mai" que estiguin pendents de la lluita perquè "s'embolicarà molt". "Ara serà més complicat que el 2001, quan tot era anar contra el PP", segons el portaveu.


En aquesta línia, la Plataforma demana que no es titllen les Terres de l'Ebre d'insolidàries ni s'assenyali que s'allunyen de la construcció d'un nou país. "Que entenguin a Igualada, Lleida i Montblanc que volem un país, però equilibrat", va etzibar Manolo Tomàs, que també denuncia que la Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre "està implicada en aquesta venda de l'aigua" mentre els de l'Esquerra "mantenen una postura ferma de no acceptar el mercadeig de l'aigua".

Una altra de les qüestions tractades en l'assemblea celebrada a l'Auditori Felip Pedrell va ser la demanda a la Generalitat que contempli els cabals necessaris perquè el Delta tingui garantida la supervivència dins del Pla de Gestió. "Ara no tenim la solució, però cal exigir-ne una de tècnica abans del 2020", va dir Susanna Abella, de la Plataforma. "L'únic instrument per baixar els sediments dels embassaments és el cabal del riu", va reblar.

Sobre la denúncia presentada al Tribunal Suprem, que aspira a derogar la llei que el Consell de Ministres va aprovar el gener i que estableix uns cabals ecològics considerats insuficients, continua en procés, després d'haver estat admesa a tràmit.

 

Participació