Sant jordi 2017

Margarida Aritzeta viu el seu millor Sant Jordi amb «La filla esborrada»

L'autora de Valls ha viscut un mati frenètic signant llibres | Durant la seva trajectòria l'escriptora ha rebut el premi Víctor Català de contes i narracions l'any 1980, el Sant Joan de novel·la de 1983 i el Barcanova de Literatura Juvenil del 2013

per Jonathan Oca, 23 d'abril de 2017 a les 16:19 |
La Margarida Aritzeta signant un exemplar de la seva última novel·la | Jordi Jon Pablo
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
​​Un matí frenètic i una tarda una mica més tranquil·la. Així és com la Margarida Aritzeta està vivint aquest 23 d'abril. L'autora de La filla esborrada, un dels llibres més buscats d'autors locals, assegura que "és el Sant Jordi que més signatures de llibres he fet". Després de passar per diferents parades de les llibreries més rellevants de Tarragona, l'autora ha anat a agafar forces perquè a la tarda hi ha de tornar. Una estona més a Tarragona, després a Reus i finalment a Valls. 

La vallenca, nascuda l'any 1953, s'ha presentat a aquesta diada amb una novel·la de ficció basada en fets reals. "És una història de família que ha trigat molt temps a explicar-se i per fi s'ha explicat aquesta realitat silenciada", ha dit l'autora. El llibre narra la història d'una jove d'una casa amb una bona posició dels anys 1945 de Valls, la Laura, que s'enamora d'un maqui, en Gabriel. Ambdós personatges viuen històries personals que els marcaran de per vida, com traïcions, somnis trencats i deshonors, entre altres. Aquesta novel·la va estretament lligada a altres títols que ja ha publicat com El pou dels maquis (Cossetània, 2013), El pou dels maquis: els fets, els documents. Realitat i documentació d'una novel·la verídica (Cossetània, 2013).


Segons l'autora, una de les grans escriptores de demarcació i també de tot el territori català com és Olga Xirinacs (Premi Creu Sant Jordi, 1990) li ha dit que és el "millor llibre que he escrit".

Aritzeta està satisfeta perquè no tothom vol el llibre nou sinó que hi ha gent que aposta per llibres titols anteriors a La filla esborrada. 

"Compro el llibre perquè..."

Molts dels compradors de la nova novel·la d'Aritzeta sabien el que buscaven, com la Montse García, una basca que viu a Tarragona des de fa deu any i a qui l'apassiona la novel·la en català. La lectora no ha dubtat en emportar-se el nou llibre després que l'any passat descobrís l'autora amb el títol d'Els fils de l'aranya (Llibres del Delicte, 2016). "Compro el llibre perquè em va agradar tant l'últim que m'he llegit que ja esperava el següent", ha destacat.


La Rosa Queralt, que fa molts anys que coneix l'autora, no havia tingut l'oportunitat de llegir cap llibre i ha decidit que aquest seria el primer. "Tenia moltes ganes de llegir un llibre seu i d'aquest me n'han parlat molt bé", ha assegurat.

Per la seva banda, la Immaculada Mañé, qui s'ha declarat poc lectora i amant dels llibres, destaca que ha decidit que regalaria el llibre d'Aritzeta, signat per l'autora, a la seva mare, ja que parla de l'època de la postguerra i és un tema que li pot agradar.
 

L'autora parlant amb la Montse García, un lectora a qui li encanta les novel·les en català Foto: Jordi Jon PabloBreu biografia de Margarida Aritzeta

​​Aritzeta va obtenir el premi Víctor Català de contes i narracions l'any 1980, el Sant Joan de novel·la de 1983 i el Barcanova de Literatura Juvenil del 2013 amb La nit de la papallona. Des de llavors ha publicat nombroses obres, sobretot novel·les per a diferents públics. Ha estat membre del col·lectiu d'escriptors "Ofèlia Dracs", amb el qual ha publicat contes, concretament a Essa efa (1985), Boccato di cardinali (1985) i Misteri de reina (1994).

Alguns dels títols dels més de 40 llibres que ha escrit, entre novel·les i estudis literaris, e desataquen El verí (Cossetània, 2002), Perfils de Nora (Proa, 2003), El llegat dels filisteus (Cossetània, 2005), La maleta sarda (Columna, 2010), El pou dels maquis (Cossetània, 2013), El pou dels maquis: els fets, els documents. Realitat i documentació d'una novel·la verídica (Cossetània, 2013), Bandoler (Cossetània, 2014), La nit de la papallona (Barcanova, 2014), L'amant xinès (Llibres del Delicte, 2015), Els fils de l'aranya (Llibres del Delicte, 2016) i La filla esborrada (Capital Books, 2017).
 

 

Participació