economia

Una sentència veu el preu màxim de menjador escolar «econòmicament inviable»

L'Acellec assenyala que el preu màxim en el curs 2013-2014 era de 6,20 euros, preu que es manté des del 2007

per Redacció, 8 d'abril de 2017 a les 09:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) assenyala que el preu màxim de menjador escolar a Catalunya és "econòmicament inviable" perquè no cobreix els costos necessaris per donar el servei i no produeix uns rendiments suficients per realitzar una activitat econòmica de tipus lucrativa.

Així ho afirma un dictamen d'un economista independent en una sentència que estima parcialment un recurs de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura (Acellec) contra la resolució de la Generalitat del preu màxim del menjador escolar per al curs 2013-2014.


En un comunicat, l'Acellec assenyala que el preu màxim en el curs 2013-2014 era de 6,20 euros, preu que es manté des del 2007, malgrat que en els últims anys s'han produït "increments de costos molt rellevants".

La sentència assenyala que és necessari un estudi o memòria econòmica explicativa de la decisió adoptada en les resolucions del preu màxim, i que "no n'hi ha prou" amb remetre's al rànquing autonòmic de preus màxims.


No obstant això, la Sala contenciosa administrativa del TSJC no estima la petició de l'Acellec d'impugnar l'import d'ajuda individual de menjador escolar si el centre és fora del municipi, al no reconèixer a l'associació "legitimació activa".

Flexibilitat


L'Acellec ha considerat que el preu màxim del menjador escolar s'ha d'establir "sempre a partir d'un estudi econòmic rigorós", i ha assenyalat que no té sentit que no estableixin sistemes de valoració que permetin adaptar els serveis a aquesta activitat.

L'associació ha demanat a la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat que la resolució del preu màxim que es fixa cada curs estableixi amb detall les despeses que s'inclouen i uns barems mínims de qualitat.

Nou decret

Fonts de la Conselleria d'Ensenyament  asseguren que de cara a la resolució del pròxim curs documentaran de forma "més precisa", recollint una de les recomanacions que realitza la sentència.

Han sostingut que és una sentència que fa referència als preus màxims del 2013-2014 i "no té impacte" en cursos següents, i han assenyalat que el preu està congelat des de fa diversos anys.

La Conselleria ha remarcat que està treballant en un nou decret, que substituirà el vigent des del 1996, i que es preveu aprovar a la fi d'aquest any per entrar en vigor en el curs 2018-2019.

Fonts del departament han assegurat que estan oberts a la flexibilitat "sempre que hi hagi un acord de totes les parts".

 

Participació