​Rull defensa a capa i espasa que l’acord de Rialb «no és un transvasament»

El conseller destaca que tècnicament, normativament i políticament no ho és | Diu que els aragonesos menteixen quan diuen que en el pla de conques es parla de transvasament | Està disposat a anar a Saragossa per explicar el projecte

per Jonathan Oca, Tarragona , 7 d'abril de 2017 a les 14:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"L'acord de Rialb "no és, ni serà un transvasament", així és com ho defensa el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en una visita que ha fet a Tarragona aquest divendres. Aquest acord, que permetrà abastar d'aigua una trentena de municipis de les comarques de la Segarra, l'Urgell, l'Anoia i la Conca de Barberà, els quals "tenen un element comú, tots pertanyen parcialment o totalment a la conca de l'Ebre", defensa el conseller.

Resoldre una "situació de "precarietat inacceptable"


Davant les crítiques que està rebent aquest projecte perquè passa per quatre comarques interiors, Rull destaca que "és un exercici de responsabilitat" per garantir l'accés a l'aigua potable a poc més de 3.600 que estan en una situació de "precarietat inacceptable", ja que actualment en alguns encara se'ls facilita l'aigua de boca amb camions cisternes.

Un dels principals objectors a aquest projecte és la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Rull ha manifestat que ja els han traslladat que "això comença i acaba aquí, tècnicament, normativament i políticament; no és cap transvasament". No hi haurà sorpreses, ni ara ni en un futur, i assegura que es tracta de portar aigua amb una canonada d'11 centímetres de diàmetre en el seu tram final , amb una transferència de 0,62 hm3/any -l'equivalent al consum d'un dia d'una ciutat de 600.000 habitants-. El conseller ha demanat a la PDE que tingui "la mateixa simpatia i solidaritat que el país va mostrar amb l'Ebre".

Els aragonesos menteixen 

Des d'Aragó tampoc veuen clar aquest projecte, ja que consideren que és un transvasament. Segons Rull, "diuen que el pla de les conques internes preveu un transvasament i això s'ho inventen perquè no surt enlloc". En aquest sentit, el conseller ha expressat que "estem disposats a anar a Saragossa a explicar-ho" perquè assegura que no hi ha res a amagar i que segueix sent el projecte que es va acceptar l'any 2008, qui incloïa 43 municipis, amb la mateixa quantitat de transferència i per tant, "entenem que l'autorització de l'Estat ja està feta", ha dit Rull. La diferència és que en el projecte actualitzat cauen 14 municipis i entra Pujalt i que l'Estat no aportarà recursos i no serà qui executi les obres –a través de l'ACUAES- sinó que ho farà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Les obres podrien començar aquest any amb un termini d'execució de 18 mesos, aproximadament. La previsió és que al 2019 estigui tot enllestit.


El projecte, que abans estava pressupostat en més de 30 milions d'euros, ara en costarà 20,5, dels quals l'ACA ens finança 10, i les Diputacions de Tarragona (2), Lleida (2) i Barcelona (1) n'aportaran 5.

 

Participació