ordenança municipal

Els veïns desperten del seu malson: en un mes el tòtem ha de desaparèixer de Parc Riu Clar

reunió de portaveus dels grups municipals a l'Ajuntament de Tarragona s'ha acordat que s'enderroqui | L'acord també reflecteix que l'empresa ha de desconnectar la llum de l'estructura i tapar la publicitat | En cas de no complir-ho es procedirà a l'execució forçosa, imposant multes coercitives o l'ajuntament executarà les obres subsidiàriament

per Jonathan Oca, Tarragona , 31 de març de 2017 a les 03:13 |
Visita dels consellers a Parc Riu Clar per parlar del tòtem amb els veïns, el dia 29 de setembre | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La problemàtica que ha generat la col·locació del tòtem publicitari a Parc Riu Clar està més viva que mai. Un mes i mig després que el plenari aprovés inicialment la modificació de l'Ordenança Municipal d'instal·lacions i activitats publicitàries s'ha pres una decisió ferma. NacióTarragona ha pogut saber que aquest dimecres s'ha reunit la junta de portaveus per abordar aquest tema. Després de la trobada entre els polítics dels diferents grups municipals s'ha acordat que el tòtem ha de desaparèixer en el termini d'un mes, després que l'empresa Annunzia hagi rebut la notificació.

L'acord també conté altres punts rellevants per al futur del tòtem publicitari. L'Ajuntament ordena que l'empresa, en el termini de tres dies després de rebre la notificació, ha de desconnectar la llum i tapar la publicitat fins que no s'enderroqui l'estructura. A més a més, alerten a Annuzia que en cas d'incompliment de l'enderroc, es procedirà a l'execució forçosa, imposant multes coercitives que poden anar dels 300 als 3.000 euros o l'ajuntament executarà les obres subsidiàriament, a càrrec de l'empresa. De la mateixa manera, s'adverteix a la propietària del tòtem que si no tapa la publicitat ni treu la llum, serà el consistori qui ho porti a terme i per tant, les despeses aniran a càrrec de l'empresa.


En declaracions a aquest mitjà, Ricard Monge, gerent de la companyia, assegura que l'estructura és legal "des del primer dia" i que arribaran fins al final en aquest cas. Està convençut que "lamentablement" serà un jutge qui decidirà finalment sobre el futur del tòtem. Monge afirmen que l'Ajuntament té tota la informació necessària i que la ubicació és la correcta. El consistori diu que és il·legal perquè la notificació no va ser la correcta, un fet desmentit per l'empresa, ja que afirma que "hem fet el procés que tocava i s'ha adjuntat tota la informació necessària".

Des de la setmana passada el tòtem té una tanca als seus peus que el custodia. Segons la mateixa font, s'ha decidit posar-la per evitar malentesos i incidents, ja que "els veïns diuen que hi ha joves que hi pugen". Pel que fa a la llum, diuen que tenen el mateix dret que una persona que es compra un pis a tenir llum i que no necessiten cap permís ni llicència per poder-ne tenir.

Aquesta notícia ha arribat com una alenada d'aire fresc a l'Associació de Veïns, liderada per Josefa Rodríguez, que sempre havia defensat que no s'aturarien fins a aconseguir que el tòtem desaparegués del barri. Un cop guanyada aquesta batalla, els veïns afirmen que el barri és més que el tòtem i segueixen amb la seva croada per millorar-lo.
 

La tanca que custodia el tòtem Foto: Jonathan Oca


El Síndic respon

El passat 14 de març el Síndic de Greuges va enviar una carta a l'Associació de Veïns de Parc Riu Clar en la qual informava que el dia 22 de febrer el conseller d'urbanisme a l'Ajuntament de Tarragona havia denegat legalitzar el tòtem i que per tant, l'òrgan defensor del poble va demanar al consistori que ordenés immediatament l'enderrocament de l'estructura. En cas que el propietari s'hi negués, que el consistori ho fes de forma subsidiària. A banda, li demanava celeritat al consistori en l'elaboració de l'ordenança que reguli els elements publicitaris a la ciutat.

La nova ordenança

La norma que es portarà a votació substituirà la que està en vigor des de l'any 1998 i que regula els rètols, veles, cartelleres, cartells i pancartes. El text aprovat inicialment en el plenari preveu que les cartelleres instal·lades en terrenys privats només es podran col·locar en zones industrials, terciàries i de gran indústria i les dimensions màximes de la superfície publicitària hauran de ser de 24 metres quadrats i la seva alçada màxima total haurà de ser de sis metres. A banda, també s'exposa que les cartelleres instal·lades sobre un pal, se n'autoritzarà una per cada parcel·la cadastral sempre que es destini a publicitat de l'empresa o activitat industrial o comercial establerta en aquella parcel·la.

 

Participació