memòria històrica

MAPA Tarragona encara té més de 100 símbols franquistes visibles en edificis

La CUP de Tarragona vol que es retirin, fent complir la llei de la memòria històrica | Els anticapitalsites presentaran una moció per eliminar-los del carrer

per Jonathan Oca, Tarragona | 22 de març de 2017 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Una de les plaques que hi ha al número 16 del carrer Reding de Tarragona Foto: Jonathan Oca


La CUP de Tarragona posa de manifest que "és legítim i necessari complir la llei de Memòria Històrica" i per aquest motiu exigeix que totes les plaques franquistes desapareguin de la ciutat, ja que fa 81 anys de l'inici de la Guerra Civil i 42 de la mort del dictador Franco.


Segunit l'estela de Barcelona i de Lleida amb la retirada de plaques, Laia Estrada, portaveu del grup municipal de la CUP, ha destacat que a la ciutat n'hi ha més de 100 i la majoria són plaques d'habitatge, les quals contenen el símbol franquista del "Instituto Nacional de la Vivienda". On el jou i les fletxes (símbols de la Falange) ocupen un lloc ben visible. Per tal d'eliminar el rastre del franquisme dels carrers de Tarragona, els de la CUP han presentat un text en forma de moció que avui mateix faran arribar a l'equip de govern, encapçalat pel socialista Josep Fèlix Ballesteros.

"Acaba amb la placa"


La portaveu ha explicat que demanaran al col·lectiu "Acaba amb la placa" que presentin la moció, ja que han encapçalat la iniciativa de voler acabar amb tots aquests símbols. Està previst que els cupaires la defensin en el pròxim ple que se celebrarà, a priori, el dia 28 d'abril.

El passat mes de gener, els regidors de la CUP van retirar una moció del plenari en la qual s'instava al Port de Tarragona a esborrar tots els símbols franquistes dels terrenys que abans pertanyien a la Laboral. L'Autoritat Portuària, amb Josep Andreu al capdavant, es va comprometre a fer-los desaparèixer i "ho van fer en una setmana", han celebrat els anticapitalistes.


El text de la moció

Per la seva banda, el regidor cupaire Jordi Martí ha destacat que, basant-se en la Llei de la memòria històrica (52/2007 de 26 de desembre), s'insta a l'Ajuntament a fer un decret d'alcaldia per fer complir la llei i per tant, els propietaris dels edificis hauran de retirar tots els símbols en el període de sis mesos. Si no ho fan, l'Ajuntament haurà de retirar amb els seus propis mitjans els símbols o bé sancionarà els propietaris fins que els treguin.

Des de la CUP avisen que si la moció no prospera, faran una crida pública quan acabi el ple per enretirar les plaques. Ara bé, afegeixen que "esperem que no sigui necessari arribar al plenari i que l'ajuntament les retiri abans".

Estrada ha estat molt clara enviant un missatge a l'equip de govern: "L'Ajuntament té dues opcions, seguir els passos de Ros a Lleida o de Colau a Barcelona. Hi ha dues maneres de fer, continuar deixant que el feixisme estigui present en els nostres carrers o fer net".

Els cupaires han presentat aquesta acció en el número 16 del carrer Reding de Tarragona, en el qual hi ha tres plaques franquistes d'habitatge.  

 

Participació