justícia

La manca de recursos econòmics treu temporalment el jutge de reforç de l'instructor d'Innova

Diego Álvarez de Juan es dedicava només al cas de la corrupció a Reus | Això mateix li podria passar a Josep Bosch, jutge que investiga la causa del 3%

per Jonathan Oca , Tarragona , 21 de març de 2017 a les 13:55 |
Javier Hernández i Jesús Maria Barrientos a l'Audiència de Tarragona | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
​El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, ha afirmat aquest dimarts que l'instructor del cas INNOVA, Diego Álvarez de Juan, perd el jutge de reforç que tenia i que li permetia dedicar-se, gairebé en exclusiva, a aquest cas. El mateix president ha explicat que "és temporal" i de seguida que puguin tornaran a assignar un nou magistrat. Aquesta acció ve provocada per la manca de recursos econòmics. Això mateix també li podria passar a Josep Bosch, jutge que investiga la causa del 3% -cas Torredembarra-, que podria perdre el jutge de reforç al jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell. El TSJC ha sol·licitat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que el mantingui.

Per altra banda, la Sala de Govern del TSJC, que s'ha desplaçat a Tarragona, s'ha mostrat "decebuda" amb la no creació d'un Jutjat de Família i Discapacitats a Reus, "el partit més saturat de la demarcació". Estava previst que s'hagués creat el 2015 però el govern en funcions del govern espanyol fa frenar un Reial Decret que ho permetia. La creació d'aquest jutjat permetria descongestionar el partit, ja que hi ha una "sobrecàrrega evident dels òrgans judicials", el president de l'Audiència de Tarragona, Javier Hernández. Aquesta saturació ve provocada també per la càrrega de feina específica que suposa els casos de malaltia psíquica, tenint en compte que al Baix Camp hi ha els centres Pere Mata i Torreblanca i els jutges han de fer el seguiment dels ingressos.


Les "clàusules terra" 

Un dels aspectes que manté en suspens al TSJC és la "judicialització" de tots els casos de les hipoteques amb "clàusules terra". Segons Barrientos, es calcula que hi ha més d'1,5 milions d'hipoteques afectades i si arribessin totes als jutjats "difícilment sobreviuríem", ha expressat. Per aquest motiu, demana a totes les parts que hi hagi diàleg i negociació i que arribi una solució "pactada", sense haver de recórrer a la justícia. Si no es pot arribar, "tindrà una dimensió desconeguda".


Balanç a Tarragona

El president de l'Audiència de Tarragona, Javier Hernández, ha destacat que "s'han superat molts factors i que ja no es pot parlar de pujada generalitzada". Aquesta afirmació la fa tenint com a referència l'augment d'entrades als jutjats que es van produir durant l'esclat de la crisi econòmica. Malgrat aquest descens, Hernández ha explicat que encara hi ha més casos del que consideren com a "nivell òptim". Segons Hernández, els jutjats més saturats serien els de Valls i el d'Instància de Reus.

 

Participació